My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: εικόνα του μέλλοντός μας;

Του Τάσου Τσακίρογλου.


Όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά και στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ δείχνουν σήμερα να ανήκουν ταυτόχρονα στον Πρώτο και στον Τρίτο Kόσμο
Ενα κύμα ανορθολογισμού, συνωμοσιολογίας, θρησκοληψίας, ακροδεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής σαρώνει τις ΗΠΑ και αργά αλλά σταθερά μεταδίδεται και στην Ευρώπη.

Ο Τραμπ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όταν λέει ειρωνικά για την κλιματική αλλαγή ότι «στο τέλος θ’ αρχίσει να δροσίζει. Περιμένετε και θα δείτε».

Ινστιτούτα, οργανισμοί και οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από μεγάλες εταιρείες, όπως το Heartland Institute με κονδύλια από τις καπνοβιομηχανίες που εδώ και χρόνια αμφισβητούσε τις καρκινογόνες συνέπειες του καπνίσματος και σήμερα χρηματοδοτείται από τις πετρελαϊκές εταιρείες για να αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, μπολιάζουν τον δημόσιο διάλογο με υποδόρια αμφισβήτηση της επιστήμης και προάγουν δήθεν την «κριτική σκέψη«.

Τι εννοούν με αυτόν τον αλλοιωμένο όρο; «Δεν υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι η ανθρώπινη δράση συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την παγκόσμια υπερθέρμανση» λένε. Υποστηρίζουν, επίσης, ψευδώς ότι «υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση στην επιστήμη σχετικά με το εάν οι άνθρωποι αλλάζουν το κλίμα«.

Από το 2012 το Ινστιτούτο ετοιμάζει και προτείνει νομοσχέδια σε διάφορες πολιτείες προκειμένου να αντικατασταθεί η θεωρία της εξέλιξης στα σχολεία από τον λεγόμενο «ευφυή σχεδιασμό« και να περικοπεί δραστικά η χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων. Με τη βοήθεια οργανώσεων της χριστιανικής Δεξιάς, όπως η Alliance Defence Fund και το Liberty Counsel και στο όνομα της «θρησκευτικής ελευθερίας» υποστηρίζουν ότι «ο εχθρός είναι τα δημόσια σχολεία».

Για το βάθος του σκοταδισμού που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Αμερικής χαρακτηριστική είναι η θεωρία του QAnon, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ κατευθύνονται από σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες καθοδηγούνται από διεθνή παιδοφιλικά δίκτυα και επιδιώκουν την εγκαθίδρυση μιας «νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων«. Υποτίθεται ότι ο μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να νικήσει αυτή τη συνωμοσία.

Σε πρόσφατη έρευνα ανάμεσα σε νέους ηλικίας 18 μέχρι 39 ετών που διενήργησε η εβραϊκή Επιτροπή Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων δεν ήξεραν ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ενώ ένας στους δέκα πίστευε ότι το μεγαλύτερο έγκλημα του εικοστού αιώνα το διέπραξαν οι ίδιοι οι Εβραίοι.

Ομως όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά και στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ δείχνουν σήμερα να ανήκουν ταυτόχρονα στον πρώτο και στον τρίτο κόσμο.

Την ίδια ώρα που έχουν σημαντικές επιδόσεις στην τεχνολογία και σε ορισμένες επιστήμες, καταγράφουν και τα εξής δεδομένα:

● Εχουν από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής φτώχειας και θνησιμότητας
● Βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σε προβλήματα ψυχικής υγείας
● Διατηρούν πολύ υψηλή θέση στις ανθρωποκτονίες
● Εχουν τον μεγαλύτερο κατά κεφαλή και σε απόλυτους αριθμούς πληθυσμό φυλακισμένων
● Βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις στη διεθνή και ανθρωπιστική βοήθεια
● Εχουν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ανασφάλιστων πολιτών

Σήμερα αυτό το αντιδραστικό κύμα «σκάει» στις ακτές της Ευρώπης, με τις θεωρίες τύπου QΑnon να εξαπλώνονται σε λαϊκά sites παραπληροφόρησης και ακροδεξιάς προπαγάνδας. Με την ίδια ταχύτητα διαδίδεται ανάμεσα σε όσους αντιτίθενται στην υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών και η θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης, την οποία υποστηρίζουν οι ακροδεξιοί και οι φασίστες και πρεσβεύει ότι υπάρχει σχέδιο για άλωση της ηπείρου από τους μουσουλμάνους.

Εχθρότητα στην επιστήμη, αντιεμβολιασμός, θρησκοληψία, ευφυής σχεδιασμός, αντισημιτισμός, ισλαμοφοβία και κυριαρχία ανορθολογικών θεωριών κάθε είδους. Ολα στο μίξερ της σύγχρονης ακροδεξιάς και των νεοναζί. Εμείς;

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε