My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου

Της Γεωργίας Κολεσιώτου, προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Νομού Κιλκίς

H πρώτη Κυριακή του Ιούνη έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα επιζώντων του καρκίνου. Είναι η ημέρα κατά την οποία οι επιζώντες καρκινοπαθείς (28.000.000) συνήθως φέρνουν στη μνήμη τους την εμπειρία που έζησαν όταν νόσησαν αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία αφού βγήκαν νικητές και ξαναπαίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν.

Είναι η ημέρα που θυμίζει ότι ο καρκίνος δεν είναι πια η επάρατη νόσος, η κακιά αρρώστια όπως αναφερόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ο καρκίνος είναι επιτέλους καρκίνος. Είναι η λέξη που την αναφέρουν οι γιατροί στους ασθενείς χωρίς δισταγμό, είναι η λέξη που οι άρρωστοι δεν τρέμουν στο άκουσμά της, είναι η λέξη που μας συντροφεύει όλους εμάς που είχαμε την «τύχη» να τον συναντήσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε.

Μέσα σ’ αυτή τη νότα χαράς και νίκης που δίνει η ημέρα αυτή αφού ο καρκίνος έφτασε να είναι μια ασθένεια η οποία όταν διαγνωστεί έγκαιρα και προληφθεί έχει πολλές πιθανότητες ίασης όπως διαβεβαιώνουν έρευνες, έρχεται να σταθεί εμπόδιο η έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται περίπου ένα μήνα τώρα λόγω της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Ο καρκινοπαθής βρίσκεται στη φάση να πολεμάει χωρίς όπλο. Το σωτήριο φάρμακο που του χορηγούσε μέχρι τώρα το ασφαλιστικό του ταμείο είναι πολύ δύσκολο να το βρει και όταν το βρίσκει καλείται να το πληρώσει αδρά από την τσέπη του και σε περίπτωση που αδυνατεί τότε…

Οι λέξεις Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΠΥ, Νοσοκομείο, φαρμακείο, ηχούν στα αυτιά του κάθε καρκινοπαθούς πιο άσχημα απ’ ότι η λέξη καρκίνος.

Ο καρκινοπαθής έλληνας δεν έχει δικαίωμα στη ζωή όταν αδυνατεί να βρει και να αγοράσει φάρμακα την ώρα που οι έρευνες για την αντιμετώπιση της νόσου προχωρούν και συνεχώς κυκλοφορούν νέα σκευάσματα που δίνουν ελπίδα και υπόσχονται περισσότερα χρόνια επιβίωσης.

Τα αιτήματα των φορέων προς την πολιτεία ήταν να ανεγερθούν νέα νοσοκομεία, να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένους επιστήμονες, να εξοπλιστούν τα περιφερειακά νοσοκομεία με μαστογράφους, αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους κτλ. Όλα αυτά  όμως φαντάζουν πολυτέλεια τη στιγμή που κινδυνεύει ο καρκινοπαθής να μην μπορεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.

Το πρόβλημα αγγίζει και τους γιατρούς (χειρούργους, ογκολόγους, χημειοθεραπευτές, ακτινοθεραπευτές) οι οποίοι δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους αφού το τεράστιο πρόβλημα της χορήγησης φαρμάκων ξεπροβάλλει μπροστά τους. Δεν αρκεί μόνο η διάγνωση. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με το φάρμακο το οποίο έχει καταντήσει δυσεύρετο.

Μετά από τις πάμπολλες εκκλήσεις ασθενών, γιατρών, συλλόγων και άλλων φορέων για ευαισθητοποίηση των πολιτικών και εξεύρεση λύσης επί του θέματος, αντ’ αυτού , γίνεται ο καρκίνος αντικείμενο προεκλογικής κόντρας. Ο καρκίνος όμως δεν έχει χρώμα, δεν κάνει διακρίσεις.

Ελπίζω η κρίση να μην αγγίξει σε μεγαλύτερο βαθμό τους καρκινοπαθείς αλλά και οποιαδήποτε άλλη ευπαθή ομάδα και να δοθεί λύση ώστε να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο χωρίς ταλαιπωρία και έξοδα.

Ελπίζω η επόμενη Βουλή που θα προκύψει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο με σοβαρότητα μέσα από ένα πραγματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο που θα αναπτύσσεται στους άξονες: 1ον. Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, 2ον. Βελτίωση της αντιμετώπισης του διεγνωσμένου καρκίνου, 3ον. Μεταθεραπευτική αντιμετώπιση, αποκατάσταση και επανένταξη, 4ον. Έρευνα και 5ον. Εκπαίδευση όπως παρουσιάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ελπίζω η πρώτη Κυριακή Ιούνη του 2013 να μην μοιάζει καθόλου με τη φετινή.


Σχολιάστε