My Twitter Feed

4 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Συγχαρητήρια Βεργίδη σε Κιλκισιακό -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΚΚΕ – Κιλκισιακός σημειώσατε… -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Προς λουκέτο κι η ΦΙΕΡΑΤΕΧ; -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Κεντρική εκδήλωση με αισιοδοξία -

Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Η ΚΕΒΕ τώρα και στη Σερβία -

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Μαστογράφος άνευ μαστογραφιών -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Ελευθέρια Στίβου στο Στάδιο Κιλκίς -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Ζωγραφιές στη «νεκρή» ζώνη

Ειδομένη: Το δράμα της προσφυγιάς μέσα από τα παιδικά μάτια.

Τα παιδιά φιλοξενούνται από παιδαγωγούς και ψυχολόγους του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι προσπαθούν να τους προσφέρουν μια ζεστή αγκαλιά.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη,  fkoutsamparis@makthes.gr – Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 

zografia1

zografia2

H συγκλονιστική πορεία από την πατρίδα τους προς την Ελλάδα, αποτυπώνεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στις δύο παιδικές ζωγραφιές. Στην πρώτη οι άνθρωποι ανεβοκατεβαίνουν τα βουνά για να φτάσουν από τη Συρία στην Τουρκία κι ο ουρανός κλαίει μαζί τους, ενώ στη δεύτερη περιγράφεται το ταξίδι προς την Ελλάδα, όπου ένας άνθρωπος παλεύει με τα κύματα και κολυμπάει προς τη στεριά.


Θλιμμένα πρόσωπα ανθρώπων που διασχίζουν βουνά και πεδιάδες στο ταξίδι για μια νέα πατρίδα, βάρκες με παιδάκια στη θάλασσα, την ελληνική σημαία και το σήμα του Ερυθρού Σταυρού, σπίτια με όμορφους κήπους και λουλούδια, είναι αυτά που ζωγραφίζουν ως επί το πλείστον τα παιδιά των προσφύγων τα οποία απασχολούνται στους παιδότοπους που στήθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό στην Ειδομένη. Τα παιδιά φιλοξενούνται από παιδαγωγούς και ψυχολόγους της οργάνωσης, οι οποίοι προσπαθούν να τους προσφέρουν μια ζεστή αγκαλιά, σε μια στάση του ταξιδιού που κάνουν με τους γονείς τους για ένα καλύτερο μέλλον.

“Τα παιδιά φαίνεται ότι αισθάνονται ασφάλεια όταν είναι κοντά μας, σ’ έναν χώρο φιλικό που έχουμε δημιουργήσει. Ονειρεύονται ένα μέρος όπου θα αισθάνονται ασφαλείς με την οικογένειά τους. Στις ζωγραφιές που κάνουν διακρίνουμε θάλασσα, βάρκες και γενικά εικόνες που δείχνουν όλο το ταξίδι τους”, περιγράφει η Emilie Gautier-Pare, κοινωνικός λειτουργός από τον Καναδά, μέλος της Μονάδας Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του Καναδικού Ερυθρού Σταυρού. Η 37χρονη επιστήμονας, η οποία πέρσι βρέθηκε στη Σιέρα Λεόνε για την κρίση με τον ιό Έμπολα, εξηγεί: “Είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτή την αποστολή, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν μεγάλη ανάγκη από ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επειδή βιώνουν μεγάλο στρες κατά μήκος της διαδρομής τους”.

“Είναι συγκινητικές οι εικόνες που βλέπεις στους παιδότοπους του Ερυθρού Σταυρού, πώς από τη μια στιγμή στην άλλη τα μικρά παιδάκια μεταφέρονται από τον πόνο στο γέλιο και από το γέλιο στον πόνο. Τη φοβία που έχουν στα ματάκια τους, στην ψυχή τους, και λένε, όταν έρθει το βράδυ πού θα κρυφτούμε… Σκέπτονται τα γκρεμισμένα σπίτια, όλα αυτά που περιγράφουν στις ζωγραφιές τους και τα μεγαλύτερα εξ αυτών και στις συνομιλίες τους”, ανέφερε ο Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. “Αυτό που προκαλεί μεγάλη συγκίνηση σε πολλές ζωγραφιές”, επισήμανε ο κ. Αυγερινός, “είναι ότι τα μικρά παιδάκια ζωγραφίζουν την ελληνική σημαία, όπως και τα σύμβολα του Ερυθρού Σταυρού. Η συνεισφορά του απλού έλληνα πολίτη, που έχει κάνει προοπτική ζωής τη βοήθεια και τη συμπαράσταση στον ανθρώπινο πόνο, αποτυπώνεται έντονα στον ψυχισμό και στις ζωγραφιές των παιδιών. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ. Απλά μένει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη σου”.
Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της έξαρσης του προσφυγικού ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διευκρίνισε ότι “είμαστε σε στενή συνεργασία με το ελληνικό κράτος, τους πολιτειακούς θεσμούς αλλά και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρακολουθεί στενά την κλιμακούμενη κρίση και συμβάλλει ενεργά στην ελάφρυνση των συνεπειών από την αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην Ειδομένη και στην Αθήνα στις περιοχές Ελαιώνα, Ελληνικού, στο Γαλάτσι και στον πρώην Σταθμό Α’ Βοηθειών του ΕΕΣ επί της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου”.

Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΦΕΡΕ ΧΑΟΣ

Οι βροχές από το βράδυ της Τετάρτης έκαναν αβίωτες τις συνθήκες για τους πρόσφυγες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Η κατάσταση σε Λέσβο, Χίο (όπου τις τελευταίες μέρες κατάφεραν να φτάσουν χιλιάδες πρόσφυγες) και Σάμο αγγίζει οριακά σημεία, ιδίως μετά τη νεροποντή το βράδυ της Τετάρτης. Αναζητούνται άμεσα χώροι στέγασης. Η προσφυγική οδύσσεια συνεχίζεται στα Βαλκάνια, υπό βροχή και κρύο. Το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους, βρέφη, παιδιά και ενήλικες, να αναζητήσουν δύσκολη δίοδο από τη Σλοβενία.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Οι ανάγκες στην Ειδομένη έχουν αλλάξει, σύμφωνα με τους εθελοντές Κιλκίς – Θεσσαλονίκης, οι οποίοι περιγράφουν ότι μεγαλώνει ο αριθμός των διελεύσεων καθημερινά και ότι τις νύχτες κάνει πολύ κρύο. “Μαζί με το μαγειρεμένο φαγητό αποφασίσαμε να αυξήσουμε τις έτοιμες σακούλες που δίνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα δίνουμε αγαθά και είδη υγιεινής σε ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και πιο εύκολα”, αναφέρουν οι εθελοντές και καλούν τον κόσμο να φτιάξει μια σακούλα και να την πάει στα σημεία συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη ή το Κιλκίς.

Σημείο συγκέντρωση στο Κιλκίς είναι στην 25ης Μαρτίου 4, κατάστημα “Γραμμή”, τηλ. 23410-25650. Στη Θεσσαλονίκη: 1) Κέντρο: Isis Therapy Center, Αγίας Σοφίας 39, 4ος όροφος. Τηλ. 2310-288266, 6972321207. 2) Μαρτίου, Αλεξανδρείας 129 και Ν. Τύπα 33, στα στεγνοκαθαριστήρια “Ήλιος”, τηλ. 2310-859194. 3) Περιοχή Επταπυργίου: Πελοπίδα 14, τηλ. 6971936658. 4) Περιοχή Πυλαία: Πολυτεχνείου 75, τηλ. 6972377271. 5) Φίλυρο: Παπάγου 32, τηλ. 6946471963. 6) ΕΡΤ3.

“Έως και 4.000 πρόσφυγες την ημέρα περνούν από την Ειδομένη. Μένουν από μία έως δέκα ώρες στον καταυλισμό με τις σκηνές. Φτάνουν σε άσχημη κατάσταση σωματικά και ψυχολογικά. Δεν θέλουν να μείνουν. Προσπαθούν να φτάσουν πεζοί στα Σκόπια και να επιβιβαστούν στα τρένα. Στόχος τους να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα σύνορα προς τα βόρεια. Συνάνθρωποι και συμπαραστάτες τους οι εθελοντές. Το δίκτυό τους μεγαλώνει συνεχώς. Χρειάζεται όμως τη βοήθειά μας. Οι ανάγκες σε φαγητό, φάρμακα και ρούχα είναι τρομακτικές και διαρκείς”, σύμφωνα με εθελοντή του ΚΙΑΛΛΗ (Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης), που δραστηριοποιείται ενεργά στην Ειδομένη. “Έρχεται χειμώνας. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη βοήθεια από τον κόσμο”, τονίζει.

Σχολιάστε