My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ζούμε εδώ, στηρίζουμε εδώ

Του Χρήστου Γκουντενούδη (Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς)

—————————————————————————————————————————————————————————————-Σε πολλά εμπορικά καταστήματα του νομού υπάρχει στη βιτρίνα τους η μικρή αφίσα του Επιμελητηρίου με το ευρηματικό σύνθημα “ΖΩ εδώ στηρίΖΩ εδώ”. Παράλληλα υπάρχει η αφίσα με την επίσης σημαντική προτροπή “Ταμειακές παντού, απόδειξη για όλους”.

Τα δυο παραπάνω έντυπα διαφημιστικά “σποτάκια”, δείχνουν αρκετά καθαρά το δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε ως τοπική κοινωνία για να περισωθεί ότι μπορεί πλέον από την τοπική εμπορική οικονομική δραστηριότητα. Από τη μια δηλαδή, καταδεικνύεται η υποχρέωση όλων μας ως καταναλωτών να προτιμούμε για τις αγορές μας τα καταστήματα των συμπολιτών μας. Η προτίμηση αυτή θα επαναφέρει λογικά, ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης, στην ίδια την τοπική κοινωνία. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι και οι ασχολούμενοι με το εμπόριο και τις υπηρεσίες συμπατριώτες μας, θα επιλέξουν για τις δικές τους ανάγκες την τοπική οικονομική δράση άλλων συμπολιτών τους.

Παράλληλα όμως, η δεύτερη προτρεπτική αφίσα καταδεικνύει την αυτονόητη υποχρέωση καταβολής του εισπραττόμενου φόρου της συναλλαγής. Η έκδοση αποδείξεων δεν πρέπει να τίθεται σε καμιά περίπτωση υπό διαπραγμάτευση. Είναι απαράβατη συνταγματική υποχρέωση του κάθε πολίτη. Ο εισπραττόμενος Φ.Π.Α. θα πρέπει να αποδίδεται στο Δημόσιο Ταμείο. Εκεί είναι ο τελικός του προορισμός, όσο μικρό κι αν είναι το τίμημα της οικονομικής συναλλαγής. Μέσα από τις χιλιάδες τέτοιες συναλλαγές κάθε λεπτό της ώρας, θα συγκεντρωθεί ένα υπολογίσιμο ποσό στο Δημόσιο Ταμείο που, σε τελική ανάλυση, θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας του ίδιου του Κράτους, ενός Κράτους από το οποίο όλοι περιμένουμε να ενισχύσει και να διατηρήσει εν τέλει, τις απαραίτητες Δημόσιες Δομές (Νοσοκομεία, Σχολεία, Δήμοι, παιδικοί σταθμοί, δικαστήρια κ.λπ.). η έκδοση αποδείξεων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα δελεαστικών προτάσεων εκ μέρους της Πολιτείας, όπως η πρόσφατη με την καταβολή “μπόνους” ανάλογα με το εύρος των αποδείξεων!

     Η συνέχιση της ύπαρξης εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων στο νομό πέρα από τις δυο προαναφερθείσες, προϋποθέτει και άλλες παραμέτρους. Μια απ’ αυτές είναι ο έλεγχος των τιμών. Η συμπίεσή τους δεν πρέπει να οδηγήσει σε στραγγαλισμό των επαγγελματιών, αλλά σε ορθολογισμό της εμπορικής συναλλαγής. Για να είναι σε θέση όμως, οι εμποροεπαγγελματίες να μειώσουν τις τιμές των παρεχόμενων εμπορευμάτων και υπηρεσιών θα πρέπει να προτιμηθεί η εγχώρια και δη η τοπική πρωτογενής παραγωγή. Είτε αυτή αφορά σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα, είτε σε παραγωγή ειδών ένδυσης, υπόδησης κ.λπ. Μέσα δηλαδή, από έναν υγιή οικονομικό κύκλο θα προέλθει η ασφαλής ποιότητα, οι λογικές τιμές, η δυνατότητα κατανάλωσης και εν τέλει, η στήριξη της τοπικής μας οικονομίας.

     Υπάρχει όμως και άλλο, σημαντικό πεδίο, με αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Είναι ο τομέας των ενοικίων, που για διάφορους, πλην γνωστούς λόγους, στα χρόνια της επίπλαστης οικονομικής ευμάρειας, έχει οδηγηθεί σε ύψη δυσθεώρητα. Σήμερα, στην εποχή της απότομης και ανώμαλης προσγείωσης η πολιτική των ιδιοκτητών θα πρέπει να αναθεωρηθεί δραστικά. Μόνο με ουσιαστική μείωση ενοικίων θα εξακολουθούν να υπάρχουν ενοίκια. Τα άδεια και σκοτεινά μαγαζιά που κάποτε φιλοξενούσαν ζωηρές επιχειρήσεις, είναι ένας αψευδής μάρτυς της οικονομικής οδυνηρής πραγματικότητας. Μαγαζιά σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων του νομού, που κάποτε θα ήταν αδιανόητο να μένουν ανοίκιαστα έστω για μία μέρα, σήμερα παραμένουν άδεια για ατελείωτους μήνες.

     Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν την “ανακάλυψη της Αμερικής”. Είναι λίγο – πολύ γνωστά, διαπιστωμένα και συζητούμενα από όλους μας. Απλώς μια συνοπτική κωδικοποίηση, ίσως να αποτελεί την αφετηρία για την αλλαγή πορείας και νοοτροπίας απ’ όλους μας. Ο οικονομικός κύκλος είναι μια αλυσίδα με πολλούς κρίκους. Για να εξακολουθεί να λειτουργεί απαιτούνται όλοι οι κρίκοι, να είναι στη θέση τους, ισχυροί και αλληλένδετοι. Ζούμε όλοι εδώ, χρειάζεται να στηρίζουμε όλοι εδώ. Με πνεύμα κατανόησης και αλληλοβοήθειας, χωρίς νοοτροπίες σαθρές και ανιστόρητες που αποδεδειγμένα έχουν οδηγήσει στο τραγικό σημερινό αδιέξοδο το λαό και την πατρίδα.

Σχόλια
One Response to “Ζούμε εδώ, στηρίζουμε εδώ”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Ολοι συμφωνούμε πως η οικονομία ενός τόπου είναι ένας κύκλος μέσα στην κοινωνία, όπου τα χρήματα ανακυκλώνονται στις διάφορες επαγγελματικές ομάδες δημιουργώντας μια δυναμική ανάπτυξης, αλλά και αλληλεξάρτησης. Σήμερα υπάρχουν καταστηματάρχες που βιώνουν την συνεχώς επιδεινούμενη κρίση και διαμαρτύρονται πως οι πολίτες του τόπου προτιμούν τις γειτονικές χώρες ή τα πολυκαταστήματα της Θεσ/νίκης, ενώ και αυτοί οι ίδιοι είναι που πηγαίνουν στη FYROM και στην Βουλγαρία για ένα σωρό ψώνια, βενζίνη, δόντια, καζίνο, ταβέρνες, φυσικοθεραπείες κλπ. κλπ. Υπάρχει λοιπόν μιά βαθιά υποκρισία που διαχέεται παντού και συνθλίβει τις σχέσεις των ανθρώπων. Εδώ και τρία χρόνια η οικονομική κατάσταση έγινε τραγική και φοβάμαι μή αναστρέψιμη, ενώ οι παραινέσεις και τα ευχολόγια των Εμπορικών Συλλόγων, Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και των Αρχών του τόπου μας μοιραία είναι αναποτελεσματικά και μάταια. Με τις υψηλές τιμές στα ενοίκια των καταστημάτων, τον υψηλό ΦΠΑ, τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, τους έμμεσους και άμεσους φόρους, τα διάφορα αδιανόητα χαράτσια, τις ανατιμήσεις της ΔΕΗ να μην αφήνουν περιθώρια για ουσιαστική μείωση τιμών απο τους μικροεπιχειρηματίες απο την μία και η σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών απο την άλλη, οδηγεί όλους σε ανεύρεση φτηνών προ’ι’όντων στις όμορες χώρες και δημιουργεί μοιραία την ύφεση στην τοπική αγορά. Αν υπάρχει κάποιος πρακτικός τρόπος αναχαίτησης των καταναλωτών προς την FYROM τουλάχιστον καθώς δεν είναι μέλος στην Ε.Ε., αυτός είναι η επιβολή ενός είδους τέλους ημερησίας εξόδου απο την χώρα για όσους επισκέπτονται αυθημερόν την χώρα αυτή, ας πούμε της τάξης των 50€. Πώς είπατε; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα; Σωστά, μερικές φορές ξεχνώ πως τέτοιες αποφάσεις θέλουν πολιτική βούληση απο τους κυβερνώντες, αλλά αυτή δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε στο λεξιλόγιο, ούτε στην άκρη του μυαλού τους. Επειδή λοιπόν μέχρι τώρα οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν την κρίση συνεχώς με λάθος τρόπο και είναι εντελώς αφύσικο να μην το καταλαβαίνουν, συμπεραίνω, όπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες, οτι υπάρχει σχέδιο ωστε η Ελλάδα να γίνει μια Ευρωπα’ι’κή χώρα όπου το βιωτικό επίπεδο να βρεθεί στο χαμηλώτερο σημείο όλων των άλλων χωρών της Ε.Ε, με σκοπό την φτηνή εργασία, την φτηνή δημόσια περιουσία προς πώληση σε οικονομικές ύαινες και τέλος την ολοκληρωτική εξάρτηση της χώρας απο δυνάμεις που αναζητούν χώρες-πρωτεκτοράτα. Οσο συνεχίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος των μέτρων που παίρνονται προς ικανοποίηση των τοκογλύφων δανειστών μας και προς δόξαν της ύφεσης δεν δημιουργεί στην συλλογική συνείδηση την ανάγκη μιας ριζικής πολιτικής ανατροπής, τότε ο οικονομικός μας(και όχι μόνον) θάνατος θα είναι σίγουρος και βασανιστικός.

Σχολιάστε