My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ε, εσύ, remember Ειδομένη;

Ανάρτηση στην ιστοσελίδα eidomeni.

Πέρα από την αδιαφορία που υφίσταται ο τόπος μας, υπάρχει και η εκμετάλλευση του ονόματος της Ειδομένης για «οικονομικούς» λόγους.

Στο Οικουμενικό Εργαστήρι Προσφύγων της οργάνωσης Νaomi δημιουργούν μια γκάμα προϊόντων δημιουργίες, από τους ίδιους τους πρόσφυγες, με υλικά προερχόμενα από αντικείμενα των παράνομων καταυλισμών στην Ειδομένη. Τα ρούχα και τα αντικείμενα είναι μεταποιημένα προϊόντα και φέρουν χαρακτηριστικό ταμπελάκι-ετικέτα “Remember Idomeni”!

Τα μέλη της οργάνωσης “Νaomi” δραστηριοποιούνται από το 2011 στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και το εργαστήριο ραπτικής, όπου φτιάχνονται ρούχα, τσάντες από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, χειροποίητα κοσμήματα και διάφορα άλλα αντικείμενα.

H Νaomi λειτουργεί ως εργαστήριο χειροποίητης κατασκευής παραδοσιακών εργόχειρων για ομάδες κυρίως αφρικανών που μένουν στην Θεσσαλονίκη. Μέσω των εργαστηρίων παρέχει δημιουργική απασχόληση, κατάρτιση και ευκαιρίες κοινωνικότητας και ένταξης στους συμμετέχοντες μετανάστες. Λειτουργεί με τη στήριξη της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας και ιδιωτών.

Στο επαγγελματικά διαμορφωμένο εργαστήριο που διαθέτει διδάσκονται και εκπαιδεύονται πρόσφυγες από επαγγελματίες στην κοπτική ραπτική και μετατροπή ρούχων. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο από όλα είναι μια νέα σειρά από ζακέτες και παλτό φτιαγμένη με φροντίδα και αγάπη με υλικό τις καθαρισμένες και απολυμασμένες κουβέρτες του καταυλισμού της Ειδομένης.

Για τους κατοίκους της Ειδομένης το “Remember Idomeni” είναι διαφορετικό από τους περισσότερους. Όταν οι λιγοστοί κάτοικοι βοηθούσαν με ό,τι μπορούσαν τους μετανάστες και πρόσφυγες, κατηγορούμενοι για τις ανθρωπιστικές τους ενέργειες, δεν υπήρχαν ούτε ΜΜΕ ούτε ΜΚΟ. Αργότερα, εκδηλώνοντας την «με το αζημίωτο» φιλανθρωπία τους και επιδιώκοντας το κέρδος και την δόξα, δημιούργησαν τον παράνομο καταυλισμό στην Ειδομένη, όπου το χρήμα έρρεε από παντού και για όλους. Οι κάτοικοι έβλεπαν σοδιές να καταστρέφονται από την καταπάτηση. Ποικιλώνυμοι κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στο χωριό, παραβίαζαν ακατοίκητα σπίτια, καταπατούσαν περιουσίες με την ατιμωρησία και ασυλία που απολάμβαναν. Περιπολίες νυχτερινές για την προστασία των ηλικιωμένων έγιναν αναγκαστικές.

Ναι, λοιπόν, “Remember Idomeni”, αλλά για εμάς στην Ειδομένη με τις χειρότερες εικόνες, αναμνήσεις και καταστάσεις που ευελπιστούμε να μην ξαναζήσουμε. Εσείς, “Remember Idomeni”;

Σχολιάστε