My Twitter Feed

23 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ευρ. Ένωση: 36 χρόνια μετά

kozaris-lazarosΤου Λάζαρου Θ. Κοζάρη.

Συμπληρώνονται φέτος 36 χρόνια από την υπογραφή ένταξης της χώρας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε. Ο. Κ.) σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε. Ε.) .

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ως Πρωθυπουργός) στο Ζάππειο Μέγαρο σαν σήμερα το 1979 και με αντιδράσεις από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους τότε ενέταξε την Ελλάδα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια πιστεύοντας ότι εντός της Ενωσης διασφαλίζεται η πορεία επούλωσης των πληγών της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα της ευημερίας και προόδου στον τόπο μας.

eok-karamanlis-001Σε δήλωση του για την ιστορική εκείνη στιγμή ο τότε Πρωθυπουργός είχε πει ότι οι Έλληνες θα μάθουν να κολυμπούν. Και τόνισε μεταξύ άλλων: ΄΄Στη συνείδηση των Ελλήνων η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα δεν αποτελεί απλώς μια οικονομική κοινοπραξία, αλλά οντότητα με ευρύτερη πολιτική αποστολή και σημασία. Εάν πρώτοι επιδιώξαμε τη σύνδεσή μας με την ΕΟΚ, το πράξαμε εμπνεόμενοι από την πίστη ότι η οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης θα οδηγήσει στην ουσιαστική ευρωπαϊκή ενότητα και δι’ αυτής εις στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.΄΄

Ως Ελληνες από όλη αυτή την εμπειρία τόσων χρόνων έχουμε να συγκρίνουμε εάν ο αείμνηστος Εθνάρχης είχε δίκιο ή όχι που μας ΄΄έριξε΄΄ στη θάλασσα για να μάθουμε  κολύμπι.

Παρά τις πολλές δυσκολίες που περνούμε σήμερα λόγω της στενωπού που αντιμετωπίζουμε ως χώρα από την αλόγιστη οικονομική σπατάλη παλαιοτέρων ετών ως Ελληνες και ως Ελλάδα γενικότερα ακόμη και τώρα στην μεγάλη και συντριπτική μάλιστα πλειονότητα μας τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Γιατί πολύ απλά γνωρίζοντας και συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όλης αυτής της πορείας των 36 και πλέον ετών εντός της Ε.Ε. το πρόσημο είναι θετικό και δεν χωράει καμιά αμφιβολία για την ορθότητα της αποφάσεως, της επιμονής και της προσωπικής προσπάθειας του Κωνσταντίνου Καραμανλή να συμπεριλάβουν οι ταγοί της τότε ΕΟΚ – σημερινής Ε.Ε. την Ελλάδα στους κόλπους της.

Η αγροτική πολιτική, η Κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση με το ενιαίο και ισχυρό νόμισμα το Ευρώ, η συνδρομή των μεσογειακών oλοκληρωμένων προγραμμάτων, των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (πακέτα Ντελόρ, Σαντέρ/ Β΄ πλαίσιο στήριξης, ΕΣΠΑ) οι επιμέρους πολιτικές για την ανάπτυξη και το περιβάλλον, η προώθηση ενεργειών και δράσεων για την απασχόληση, ο πολιτισμός, οι υποδομές είναι μόνο ένα τμήμα από μια σειρά δεκάδων ενεργειών που η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποίησε και συνεχίζει να πραγματοποιεί προς το συμφέρον μας και γενικότερα προς το συμφέρον όλων των πολιτών των κρατών – μελών της.

Πρέπει δε να σημειώσουμε και το γεγονός ότι σήμερα πλέον στην καθημερινότητα μας ΄΄συναντούμε΄΄ σε ποσοστό άνω του 90% την Ε.Ε. βάσει των θεσπισμένων οδηγιών και κανονισμών της που βρίσκονται εν ισχύ (όπως λ.χ. στις αγορές μας, στις πωλήσεις, στις συναλλαγές μας κ. ο. κ.).

Αυτή λοιπόν η στήριξη και παρουσία της Ε.Ε. δεν σημαίνει όμως ότι έγιναν όλα τέλεια και επιλύθηκαν τα όποια κακώς κείμενα υπήρχαν. Γιατί η οικονομική συνδρομή των κοινοτικών ταμείων προς την χώρα, μας ώθησε στην λανθασμένη νοοτροπία εφησυχασμού ότι η  Ε.Ε. να είναι καλά.   Αλλά εάν προβούμε σε μια σύγκριση με χώρες που δεν έχουν λάβει το πράσινο φως συμμετοχής τους στην Ε.Ε. βλέπουμε επακριβώς την ουσιαστική διαφορά μας.

Η Ελλάδα μέσα στην ομολογουμένως δύσκολη σημερινή συγκυρία έχει ακόμη και τώρα την δυνατότητα να κάνει την κρίση ευκαιρία και να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο εντός της Ε.Ε.

Πιστεύοντας στον εαυτό της, οφείλει να δει κατάματα την πραγματικότητα και με σώφρονα τρόπο και ειλικρινή διάθεση μαθαίνοντας από τα λάθη της να πράξει τα αυτονόητα μη περιμένοντας τα πάντα και τις υποδείξεις από τρίτους. Βαδίζοντας με όραμα, σχέδιο και μεθοδικότητα είναι βέβαιη η διασφάλιση μιας καλύτερης αυριανής ημέρας προς χάριν όλων.

Αλλωστε πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ως Ελλάδα να πράξουμε αυτό ακριβώς για το οποίο ενταχθήκαμε στην Ε.Ε. Με αυτοπεποίθηση και ισχυρή βούληση να συμμετάσχουμε με ρεαλιστικές προτάσεις στην συν – διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αναδεικνύοντας τον ρόλο μας και ταυτόχρονα να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε οι φτωχοί συγγενείς και οι μόνιμοι επαίτες αλλά ένα ισότιμο μέλος της Ενωσης.

Σήμερα που όσο ποτέ άλλοτε η Ε.Ε. λόγω και της οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια έχει δείξει σημάδια αστάθειας και μη συνοχής θέτοντας έκτοτε επιτακτικά το ερώτημα για το ποιο είναι το μέλλον της και το ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης της δομής και λειτουργίας της.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.

Σχολιάστε