My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Ευνοούν λίγες εργοληπτικές”

«Φωτογραφικούς» όρους που ευνοούν λίγες εργοληπτικές εταιρείες και αποκλείουν τη συμμετοχή της πλειονότητας των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, σε διακηρύξεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μεταξλυ των οποίων και το Κιλκίς, που προς το παρόν βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Η διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ με έγγραφό της προς τις ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υποδομών, ζητά την απόσυρση και επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών, επισημαίνοντας ως προβληματικά σημεία των επίμαχων διακηρύξεων, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η κατασκευή των δικτύων περιλαμβάνει διαφορετικές πόλεις στην ίδια διακήρυξη (π.χ. για το δίκτυο διανομής σε Δράμα και Ξάνθη ή Σέρρες και Κιλκίς ή Χαλκίδα και Θήβα, κλπ), με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προϋπολογισμοί των έργων σε τέτοια επίπεδα, που μπορούν να καλυφθούν μόνο από εργοληπτικές επιχειρήσεις 5ης τάξης και άνω.

Ως κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης δεν επιλέγεται αυτό της «πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή)» αλλά αυτό της «πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής». Όμως, τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι προσφορές των διαγωνιζόμενων δεν αιτιολογούνται επαρκώς. Ειδικότερα :

Κριτήριο Α: το προσωπικό του αναδόχου εφόσον καλύπτει τα κριτήρια επάρκειας- εμπειρίας που ορίζονται στο άρθρο 8 της ΕΣΥ κρίνεται επαρκές για την κατασκευή του έργου και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης.

Κριτήριο Β: ο προσφερόμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της κατασκευής των δικτύων δεν μπορεί να αξιολογείται, υπό την αίρεση της έκδοσης Εντολής Εργασίας από την ΔΕΔΑ, γιατί με την πρόβλεψη αυτή το κριτήριο αυτοαναιρείται.

Η απαιτούμενη κατασκευαστική εμπειρία των συμμετεχόντων, τίθεται περιοριστικά και φωτογραφικά, ιδιαίτερα έχοντας ως δεδομένο ότι στην Ελλάδα τα έργα φυσικού αερίου ανατίθενται μόνο από τους υφιστάμενους αρμόδιους φορείς (ΕΔΑ), οι οποίοι τηρούν περιορισμένο μητρώο κατασκευαστών και δεν εφαρμόζουν τις διαδικασίες του Ν.4412/2016.

Η ΠΕΣΕΔΕ υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης των αρχών του ενωσιακού Δικαίου (Διαφάνεια Αναλογικότητας, Ίση Μεταχείριση, Αποφυγή Διακρίσεων) και ζητά «την τροποποίηση της διακήρυξης και την διενέργεια ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού χωρίς αποκλεισμούς, για να εξασφαλισθεί ο υγιής ανταγωνισμός και το Δημόσιο συμφέρον, αλλά και η έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση του έργου.”

Σχολιάστε