My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Ετοιμότητα ενόψει “Μήδειας”

*Σε επιφυλακή ο Δήμος Κιλκίς – Οδηγίες από τη ΔΕΥΑΚ.

Σύσκεψη για την ετοιμότητα των φορέων και το καθεστώς αυξημένης επιφυλακής στο οποίο έχουν τεθεί, ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία “ΜΗΔΕΙΑ”, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στη ΠΕ Κιλκίς.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη στο πλαίσιο του κεντρικού συντονισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Κιλκίς και Παιονίας, Δημήτρη Κυριακίδη και Κωνσταντίνου Σιωνίδη αντίστοιχα, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Είμαστε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ενώ οι δήμαρχοι Κιλκίς και Παιονίας ενημέρωσαν για τα διαθέσιμα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό και επισήμαναν την ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας.

Μηχανήματα αποχιονισμού, όπως και επαρκείς ποσότητες άλατος βρίσκονται, ήδη, στα προβλεπόμενα βάσει του σχεδιασμού σημεία, ενώ οι φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση κινδύνων έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας.

Στόχος του σχεδιασμού είναι το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο να είναι προσπελάσιμο, προκειμένου η διακίνηση αγαθών και η μετακίνηση πολιτών για ειδικές περιπτώσεις (όπως λόγοι υγείας) να πραγματοποιείται δίχως προβλήματα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε σημεία των οδικών αξόνων που οδηγούν -μεταξύ άλλων – σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας.

Η Π.Ε. Κιλκίς συνιστά σε όλους τους οδηγούς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας οχημάτων κατά τη διάρκεια των (αναμενόμενων) χιονοπτώσεων.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κιλκίς

Εντείνει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες ο Δήμος Κιλκίς και η Πολιτική Προστασία ενόψει της ‘’Μήδειας’’.

Ο στόλος των μηχανημάτων έργου (γκρέιτερ, φορτηγά με μαχαίρια αποχιονισμού, JCB, αλατιέρες) βρίσκεται σε ετοιμότητα και υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυσή του με ειδικά οχήματα και γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ) σε κατά τόπους περιοχές και στα ορεινά που θα διαθέσουν, εφόσον χρειαστεί, Πρόεδροι Κοινοτήτων για τον αποχιονισμό του εσωτερικού δικτύου. Μεγάλες ποσότητες αλατιού έχουν συσκευαστεί και έχουν ήδη διανεμηθεί σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με σημεία αναφοράς ως προς τη χρήση τους, πολυσύχναστα σημεία (Κοινότητες, Δημοτικά Σχολεία, Αγροτικά Ιατρεία κ.λ.π.) ενώ έχουν δοθεί αρμοδίως σαφείς οδηγίες για τη διανομή αλατιού σε εμπορικά καταστήματα της πόλης, σε σχολεία, όπως για τη ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας στα τελευταία ώστε να μην προκληθούν ζημιές σε συστήματα θέρμανσης και λεβητοστάσια.

Για τις επόμενες ημέρες, όπου θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, ελήφθη πρόνοια για θερμαινόμενο χώρο ο οποίος θα λειτουργήσει ως υπνωτήριο για αστέγους (οδός Θεσσαλονίκης 1 – τηλ. επικοινωνίας 6972 367883 Μιλτιάδης Ούλιος) ενώ το α’ ΚΑΠΗ θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ για την προσωρινή φιλοξενία ανθρώπων σε ένα ζεστό περιβάλλον και την αποφυγή έκθεσής τους στο κρύο.

Βασικές προτεραιότητες του Δήμου Κιλκίς είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, το κεντρικό οδικό δίκτυο να μείνει ανοιχτό, να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε υγειονομικούς χώρους (Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, Κέντρο Υγείας Δροσάτου) και να μην υπάρξουν αποκλεισμένοι οικισμοί λόγω χιονόπτωσης.

Για τη διαχείριση της κακοκαιρίας ορίστηκε ως επιχειρησιακό κέντρο το αμαξοστάσιο του Δήμου Κιλκίς, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι δημότες (τηλ. επικοινωνίας (2341352295) για την εξυπηρέτησή τους και για κάθε δυνατή διευκόλυνση.

Η ΔΕΥΑΚ για την αντιμετώπιση της ‘’Μήδειας’’

Η ΔΕΥΑ Κιλκίς απευθύνει χρήσιμες οδηγίες στους δημότες για την συντήρηση του δικτύου ύδρευσης ενόψει της επέλασης της κακοκαιρίας ‘’Μήδεια’’.

Οι δημότες καλούνται:

-να ελέγξουν τον υδρομετρητή (ρολόι) του σπιτιού τους και να βεβαιωθούν ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά

– να ελέγξουν εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

– να μονώσουν τις εξωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις (σωλήνες, βρύσες μπαλκονιών, ηλιακά συστήματα στη στέγη).

Στην περίπτωση που παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:

– να κλείσουν αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και να ελέγξουν τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί (‘’να γράφει’’) τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο και η πιο ενδεδειγμένη κίνηση είναι να κλείσουν το διακόπτη της κεντρικής παροχής και να καλέσουν υδραυλικό

– να αποφύγουν να ξεπαγώσουν τους σωλήνες. Σε επείγουσα περίπτωση να αρχίσουν να τους ξεπαγώνουν αρχίζοντας από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε να γίνεται σταδιακά η θερμοκρασιακή μεταβολή

– να ελέγξουν, επίσης, αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις προκειμένου να τις απομονώσουν.

– να περιορίσουν τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (π.χ. πλυντήριο ρούχων).

Σε κάθε περίπτωση παρακαλούνται οι δημότες να παρακολουθούν τα δελτία τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ (www.emy.gr) και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Σχολιάστε