My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για φαρμακοποιούς

Ερώτηση για τις φορολογικές ενημερότητες των φαρμακοποιών κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων κι η Ειρ. Αγαθοπούλου, αναφέροντας τα εξής:

“Είναι γνωστό ότι προκειμένου οι φαρμακοποιοί να εισπράξουν τα ποσά που τους οφείλονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα εναπομείναντα ασφαλιστικά ταμεία για την εκτέλεση των συνταγών των ασφαλισμένων, καλούνται να προσκομίσουν κάθε μήνα φορολογική ενημερότητα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Είναι επίσης γνωστό ότι με την παρότρυνση και της Πολιτείας, οι πολίτες έχουν προβεί σε ρυθμίσεις των χρεών τους προς το Δημόσιο (αλλά και τρίτους).    

Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο σε αρκετές Δ.Ο.Υ. να χορηγείται στον φαρμακοποιό η αιτηθείσα φορολογική ενημερότητα, με παρακράτηση όμως μέρους του προς είσπραξη από τον φαρμακοποιό ποσού (από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα εναπομείναντα ασφαλιστικά ταμεία), όταν υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο (είτε ληξιπρόθεσμες, είτε ρυθμισμένες). Δεδομένης όμως της χρονικής υστερήσεως μεταξύ του πραγματικού χρόνου πληρωμής από τον φαρμακοποιό των εν λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και του χρόνου καταθέσεως των αποδεικτικών πληρωμής ώστε τα αποδεικτικά αυτά να ληφθούν υπ’ όψιν κατά την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας, προκαλείται η κάτωθι παρενέργεια.  
Είναι βέβαιο ότι οι φαρμακοποιοί θα κληθούν τελικά να καταβάλουν τις βεβαιωμένες οφειλές, λόγω της λήξεως των προθεσμιών πληρωμής τους, καίτοι προηγουμένως τους έχει παρακρατηθεί από τις Δ.Ο.Υ., λόγω ακριβώς της χρονικής υστέρησης της εκκαθάρισης των πληρωμών, με αποτέλεσμα να κληθούν οι Δ.Ο.Υ. να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα παρακρατηθέντα ποσά λόγω της προηγούμενης εξόφλησης των οφειλών.
Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι φαρμακοποιοί θα απωλέσουν και τα τελευταία ψήγματα ρευστότητας, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν επί της ουσίας δύο φορές τις οφειλές τους σε ελάχιστο μάλιστα χρονικό διάστημα, αναμένοντας κάποια στιγμή στο μέλλον να τους επιστραφούν τα αχρεωστήτως παρακρατηθέντα ποσά.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Σκοπεύουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την καθολική επίλυση του εν λόγω προβλήματος, με την έκδοση σαφών οδηγιών προς τις ΔΟΥ; 
– Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων, η εξαίρεση των φαρμακείων από την ποσοστιαία παρακράτηση κατά τη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας;
– Σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών τη διαμόρφωση ενός απλού, καθολικού και λειτουργικού μηχανισμού για τον συμψηφισμό απαιτήσεων μεταξύ πολιτών και Δημοσίου;”

 

Σχολιάστε