My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Καλά που έχουμε και τα κρασιά μας! -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

“Η ΕΕ να στηρίξει τους αγρότες” -

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Από το Κιλκίς στο Μίτσιγκαν -

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο -

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Μάλγαρης: “Παρών” για Δήμο Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Μονάδα λυματολάσπης με 6,8 εκατ. -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Για εκσυγχρονισμό της ύδρευσης -

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Απαξίωση της Ειδικής Αγωγής -

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Ερώτηση ΚΚΕ για παιδικούς σταθμούς

Ο Κιλκισιώτης βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και η Ελένη Γερασιμίδου, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

“Η κατάσταση, όπως εξελίσσεται με τους παιδικούς σταθμούς στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, οδηγεί σε αποκλεισμό ακόμα περισσότερων χιλιάδων παιδιών από το δικαίωμα και την ανάγκη πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, η οποία πρέπει να παρέχεται δωρεάν με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος σε όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και ενώ οι ανάγκες σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς με σύγχρονες υποδομές, υλικοτεχνική υποδομή και επαρκές εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό αυξάνουν, εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να κλείσει μεγάλος αριθμός παιδικών σταθμών, να μειωθεί το προσωπικό με τη λήξη των συμβάσεων, τις συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση προσλήψεων.

Ενδεικτικά, σε Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης από τις 20.332 αιτήσεις που κατατέθηκαν ικανοποιούνται μόλις οι 8.013, στη Χαλκιδική από τις 1.785 μόνον οι 916, στην Ημαθία από 1.596 αιτήσεις οι 736, στο Κιλκίς από 694 οι 217, στην Πέλλα από 1.430 οι 714, στην Πιερία από 1.463 αιτήσεις οι 672 και στις Σέρρες από 2.825 οι 1.438. Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία μένουν έξω πάνω από 17.419 παιδιά που στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια αφού πολλοί γονείς δεν κάνουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα “κοπούν” λόγω των κριτηρίων.

Ταυτόχρονα χιλιάδες οικογένειες καλούνται να πληρώσουν από το άγρια περικομμένο εισόδημά τους τα χαράτσια των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Ουσιαστικά και με ευθύνη των διοικήσεων των Δήμων μια προνοιακή παροχή, όπως είναι η προσχολική αγωγή παρέχεται όλο και σε λιγότερους και μάλιστα με πληρωμή και σε ανταποδοτική βάση. Όλο και περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση υποκαθίσταται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που και αυτά είναι ανεπαρκή και ληξιπρόθεσμα.

Μέσω των προγραμμάτων – πέραν των άλλων – προωθείται και ο στόχος της κυβέρνησης και των δήμων για φτηνούς και μερικά απασχολούμενους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσής τους και σε αντίθεση με την ανάγκη των παιδιών για σωστή αγωγή, η οποία απαιτεί στελέχωση με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο.

Το πρόβλημα βεβαίως δε λύνεται με την εκ περιτροπής κάλυψη των όποιων αναγκών. Προκύπτει επιτακτική η ανάγκη χρηματοδότησης τόσο των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών όσο και των υπολοίπων κοινωνικών δομών των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει μέτρα ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς στην Κεντρική Μακεδονία όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.
  • Να καταργήσει τα τροφεία και να εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά.
  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών. Άμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί και να αξιοποιηθούν προκάτ κατασκευές.”

 

 

Σχολιάστε