My Twitter Feed

2 Δεκεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ρεκόρ 7ημέρου στα κρούσματα! -

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Κλειστό τμήμα της 21ης Ιουνίου -

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Οι επαφές Λυκουρέτζου σε Ν. Κιλκίς -

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Βαρθολομαίος: Επίσκεψη στη ΠΕΚ -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Επίσκεψη Παπανδρέου στο Κιλκίς -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Τους έπιασαν με 60 κιλά κάνναβη! -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Κρασιά ζυμωμένα με βραβεία! -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Άσπρος: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο -

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ για το ΓΝΚ

Τα έντονα προβλήματα λειτουργίας και τις τραγικές ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς εν μέσω πανδημίας, ανέδειξαν με ερώτησή τους στη Βουλή, ο βουλευτής Ν. Κιλκίς Γιώργος Φραγγίδης και ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς.

Στην ερώτηση που απευθύνουν προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές περιγράφουν τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές και επισημαίνουν ότι στην κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις αυξημένες ανάγκες που αυτή δημιουργεί, καθίσταται αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Υπουργού.

Πιο συγκεκριμένα ζητούν από τον Υπουργό Υγείας:

1) Την άμεση αλλαγή του οργανισμού του Γ.Ν. Κιλκίς,

2) Την αύξηση του αριθμού των κλινών του Νοσοκομείου, όπως οι ανάγκες επιτάσσουν,

3) Την άμεση δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας;

4) Την άμεση πρόσληψη προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς, αλλά και σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Το κείμενο της ερώτησης

Σε πρόσφατη επιστολή (11/11/2020) προς τον Υπ. Υγείας, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς και το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Κιλκίς, εξέθεσε τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, ιδιαίτερα όσον αφορά στο έμψυχο δυναμικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό).

Το νοσοκομείο εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις και η υποστελέχωση κυμαίνεται περίπου στο 50% των προβλεπόμενων θέσεων και στις τέσσερις κατηγορίες ιατρών (ειδικευόμενους, μόνιμους ειδικευμένους, επικουρικούς ειδικευμένους και μετακινούμενους ειδικευμένους). Νέες προσλήψεις μόνιμων ιατρών δεν πραγματοποιούνται, ενώ κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 3 με 4 ιατροί, οι οποίοι δεν αναπληρώνονται. Η προσωρινή κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του νοσοκομείου με επικουρικούς και μετακινούμενους από άλλους φορείς ιατρούς αποτελεί πρόχειρη και αναποτελεσματική λύση, που απλά μεταθέτει συνεχώς το πρόβλημα στο μέλλον. Ταυτόχρονα, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, δεν είναι εύκολη η κάλυψη θέσεων από συμβασιούχους ιατρούς. Σε αναμονή εδώ και χρόνια παραμένει επίσης η πρόσληψη ειδικοτήτων όπως πνευμονολόγου, νευρολόγου, γαστρεντερολόγου, παθολογοανατόμου, δερματολόγου.

Την ίδια στιγμή, μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού και σε συνδυασμό με την ύπαρξη της δομής φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών της Ν. Καβάλας με τους 2.000 περίπου φιλοξενούμενους, οι ανάγκες του νοσοκομείου συνεχώς αυξάνονται. Απαιτείται η λειτουργία ειδικών ιατρείων και νέων κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με covid-19. Το ελλιπές προσωπικό επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο εργασιακά και απειλείται με υπερκόπωση, καθώς καθημερινά καλείται να καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας. Οι ιατροί της παθολογικής κλινικής είναι στα όρια της αντοχής τους, αφού αναγκάζονται να παρακολουθούν τους ασθενείς της κλινικής τους, τους ύποπτους με ιογενή λοίμωξη αλλά και τους ασθενείς της εφημερίας τους.

Στο πλαίσιο της πανδημίας, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως τα νοσοκομεία του νομού Κιλκίς, θα νοσηλεύουν και ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ ολόκληρες κλινικές μετατρέπονται σε αποκλειστικής νοσηλείας για ασθενείς με covid-19. Αλήθεια, πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση ενός ασθενούς, που δε μπορεί να μείνει σπίτι του σε απομόνωση λόγω σοβαρών συμπτωμάτων, σε νοσοκομεία που δεν υπάρχει όχι μόνο ΜΕΘ αλλά ούτε καν ΜΑΦ; Σε νοσοκομεία όπως το Γ.Ν. Κιλκίς, που δεν διαθέτει πνευμονολόγο, νευρολόγο, λοιμωξιολόγο, επαρκή αριθμό παθολόγων και νοσηλευτών; Η δυνατότητα χρησιμοποίησης ιατρών άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο Νοσοκομείο είναι επιστημονικά ανυπόστατη αλλά και επικίνδυνη για την υγεία τόσο των ασθενών με ιογενή λοίμωξη όσο και των ασθενών των κλινικών από τις οποίες αποσπώνται οι ιατροί, αφού θα αποψιλωθούν από προσωπικό. Σημειωτέον, ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων ασθενούν ή βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου Κιλκίς.

Η όλη κατάσταση με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αλλά και στην υλικοτεχνική υποδομή, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, είναι αναπόφευκτο να οδηγήσει σε ιατρικά λάθη, κακές ιατρικές πρακτικές και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη ζωή εργαζομένων και ασθενών.

Δυστυχώς, αν και οι επιστήμονες είχαν από νωρίς κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν προχώρησε στην απαραίτητη ενίσχυση και προετοιμασία του ΕΣΥ. Δεν έδωσε ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ούτε σε όλους τους υγειονομικούς φορείς και τους εργαζομένους τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Άφησε τα νοσοκομεία ανοχύρωτα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Θα προχωρήσετε σε άμεση αλλαγή του οργανισμού του Γ.Ν. Κιλκίς;

Θα αυξήσετε τον αριθμό των κλινών του Νοσοκομείου, όπως οι ανάγκες επιτάσσουν;

Θα ενεργήσετε άμεσα για τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας;

Θα δρομολογήσετε άμεσα την πρόσληψη προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς, αλλά και σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό;

Σχολιάστε