My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ερώτηση για τα αμυντικά συστήματα

Με θέμα τα «ελληνικά αμυντικά συστήματα, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, Κώστας Σκανδαλίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών την ακόλουθη ερώτηση:

“Κύριοι Υπουργοί,

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 11/5/2021, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, επί θεμάτων της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας», οι παρόντες βουλευτές ενημερώθηκαν, μεταξύ των άλλων, από τις διοικήσεις της κρατικής Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) για θέματα αρμοδιότητάς τους. Από την ενημέρωση της διοίκησης των ΕΑΣ προέκυψαν ορισμένα θέματα προς διευκρίνιση. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας, μεταξύ των άλλων, ενημέρωσε ότι:

1. Έχει εκπονηθεί αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας για τα έτη 2021-2024 και το έχει κοινοποιήσει στο γραφείο του Γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής. Υπενθυμίζουμε ότι με την υπ’ αριθμ. 5124/17.3.2021 ερώτησή μας προς τον Υπ. Οικονομικών, κ. Χ. Σταικούρα, ζητήσαμε αντίγραφα:

α. του εγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου των ΕΑΣ 2020-2024,

β. του πορίσματος του εσωτερικού ελεγκτή και

γ. του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου.

Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα, δύο μήνες μετά, δεν έχουμε πάρει απάντηση στην ερώτησή μας και δεν έχουμε πάρει κανένα από τα αιτηθέντα αντίγραφα.

2. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας οφείλονται και σε έλλειψη προσωπικού. Όμως, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ενθαρρύνει την αποχώρηση του προσωπικού, κυρίως μέσω κινητικότητας.

3. Υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης για την αγορά πρώτων υλών.

4. Πλέον, οι προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών γίνονται μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών.

Δεδομένου ότι, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση των ΕΑΣ όχι μόνο δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες να επιτρέψουν την εξυγίανση και την ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά προβαίνουν και σε παραπλανητική ενημέρωση του κοινοβουλίου και της ελληνικής κοινωνίας για τον δήθεν σχεδιασμό για το μέλλον της εταιρείας.

Δεδομένου ότι, το Κίνημα Αλλαγής αλλά και η Ελληνική κοινωνία ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την κατάσταση των ΕΑΣ, μετά μάλιστα και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την μετεγκατάστασή τους, καθώς ταυτόχρονα ανησυχούν για το μέλλον τους και ευελπιστούν για την προοπτική εξυγίανσή τους.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα απαντήσετε στην υπ’ αριθμ. 5124/17.3.21 ερώτησή μας και θα μας διαβιβάσετε τα αιτηθέντα αντίγραφα;

2. Ποιες είναι οι συνολικές ταμειακές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, εκτός αυτών που απορρέουν από καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου και των μη ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου;

3. Με ποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις δύναται η εταιρία να λειτουργεί χωρίς την ανάγκη συνεχών νομοθετικών μέτρων προστασίας;

4. Πως εξηγείται η πολιτική ενθάρρυνσης αποχώρησης του προσωπικού ενώ η διοίκηση επικαλείται έλλειψη προσωπικού ως αιτία καθυστερήσεων των συμβατικών παραδόσεων;

5. Πραγματοποιούνται αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό για υπηρεσίες; Να τεθεί υπόψη μας κατάσταση αναθέσεων χωρίς διαγωνισμό ή και μέσω πρόχειρων διαγωνισμών για την περίοδο 2020 μέχρι και σήμερα.

6. Αναρτώνται όλες οι αναθέσεις στην διαύγεια;

7. Πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης κλπ επίπλων κ.α. περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας σε τρίτους εκτός εταιρίας;

Παρακαλείσθε να καταθέσετε:

α. Το επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΑΣ 2020-2024.

β. Το πόρισμα του εσωτερικού ελεγκτή.

γ. Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου.

δ. Κατάσταση συνολικών ταμειακών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, εκτός αυτών που απορρέουν από καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου και των μη ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου.

ε. Κατάσταση αναθέσεων χωρίς διαγωνισμό ή και μέσω πρόχειρων διαγωνισμών για την περίοδο 2020 μέχρι και σήμερα.

Σχολιάστε