My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Ερώτηση για βιοκαλλιεργητές

Ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, κατέθεσε σήμερα για το θέμα του αποκλεισμού των βιοκαλλιεργητών του νομού Κιλκίς από το νέο πρόγραμμα επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, κάνοντας λόγο για προχειρότητα του Υπουργείου που “οδήγησε σε έγκριση μόνο 30 αιτήσεων από τις 630 συνολικά των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών”.

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης :

«Στις 11 Απριλίου 2019, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αρχικής αξιολόγησης των αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α 2014-2020 ¨Βιολογικές Καλλιέργειες¨, σύμφωνα με την αριθ. 4075/182059/31-12-2018 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης επιβεβαίωσαν τις αρχικές μας ενστάσεις, ότι τα  κριτήρια που τέθηκαν και ο τρόπος που εφαρμόστηκαν  – όχι πια σε επίπεδο Περιφερειών, αλλά πανελλαδικά – θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών.

Οι συνέπειες του σχεδιασμού και της εφαρμογής του προγράμματος από την Κυβέρνηση είναι καταστροφικές για την βιοκαλλιέργεια στο νομό Κιλκίς.  Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα, οι υφιστάμενοι βιοκαλλιεργητές του Κιλκίς κυριολεκτικά εξοντώνονται, καθώς από τις 630 αιτήσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν μόνο 30! Οι καλλιεργητές αυτοί βασιζόμενοι στις Κυβερνητικές προτροπές επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα των βιολογικών καλλιεργειών και τώρα μένουν έκθετοι. Ο άδικος χαρακτήρας των κριτηρίων αλλά και οι γεωγραφικές ανισοκατανομές που προέκυψαν οδήγησαν σε πολύ μικρό αριθμό εγκρίσεων, τόσο για τους παλιούς, όσο και για νεοεισερχόμενους βιοκαλλιεργητές. Παρόμοια  εικόνα υπάρχει σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπου συνολικά εγκρίθηκαν 96 αιτήσεις.

Είναι απολύτως αναγκαίο στην επόμενη φάση του προγράμματος να γίνουν οι διορθωτικές εκείνες παρεμβάσεις, που θα επιτρέψουν την δικαιότερη αξιολόγηση και την ουσιαστική ενίσχυση των καλλιεργητών που επένδυσαν ή επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα. Η γενναία αύξηση του ποσού των διαθέσιμων ενισχύσεων ανά Περιφέρεια πλέον και όχι σε όλη την Επικράτεια, αλλά και κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο, θα μπορούσαν να εξαλείψουν τη μεγάλη αυτή αδικία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιά μέτρα θα λάβετε προκειμένου να διορθωθεί ο άδικος αποκλεισμός των υφιστάμενων βιοκαλλιεργητών στο νομό Κιλκίς και η πολύ μικρή έγκριση νέων;»

Σχολιάστε