My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση Γεωργαντά για φωτοβολταϊκά

Ο βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ. Γεώργιος Γεωργαντάς  κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται σε αγρότες του νομού εξαιτίας της αδυναμίας χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων τους στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων από την ΑΤΕ Leasing .

Ο κ. Γεωργαντάς ενημερώθηκε διεξοδικά  επί του θέματος  από αγρότες του νομού  που υφίστανται ταλαιπωρία καθώς έχουν δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια στην προκαταρτική διαδικασία υποβολής των επενδυτικών τους προτάσεων  και μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της  ΑΤΕ βρίσκονται μετέωροι και κινδυνεύουν να χάσουν κρίσιμες προθεσμίες αναζητώντας χρηματοδότηση από άλλες τράπεζες σε ένα περιβάλλον επιβαρυμένο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο βουλευτής του νομού ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των αγροτών.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ, ως γνωστόν πολλοί αγρότες κάνοντας χρήση των ειδικών ρυθμίσεων που υπήρχαν γι΄αυτούς σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων προέβησαν στις αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση των έργων αυτών.

Ειδικότερα προέβησαν στην δημιουργία των σχετικών φακέλων και την υπογραφή συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΔΕΣΜΗΕ. Ακολούθως υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις όρων σύνδεσης με τα αρμόδια καταστήματα της ΔΕΗ. Στη συνέχεια απευθύνθηκαν σε διάφορα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να  εξασφαλισθούν οι όροι χρηματοδότησης των έργων. Οι περισσότεροι από τους αγρότες απευθύνθηκαν στην αγροτική τράπεζα και ειδικότερα στην ATELeasing λόγω της ειδικής σχέσης που διατηρούσαν με το συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα.

Η ATELeasing ύστερα από ενδελεχή και μακροχρόνιο έλεγχο των αιτήσεων ενέκρινε τη χρηματοδότηση αρκετών έργων.

Και ενώ απέμενε μόνο η φάση της υλοποίησης των έργων τελείως ξαφνικά η ATELeasing υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει λόγω της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας.

Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν μεγάλος αριθμός αγροτών να παραμείνει μετέωρος. Οι αγρότες που ακολούθησαν την διαδικασία αυτή υποχρεώθηκαν στην καταβολή σημαντικότατων χρηματικών ποσών τόσο για τη σύσταση του φακέλου όσο και για την πληρωμή των όρων σύνδεσης αλλά και για τις αιτούμενες χρηματικές εγγυήσεις από τη ΔΕΗ.

Η αιφνίδια υπαναχώρηση της ATELeasing τους οδήγησε σε αδιέξοδο και πλέον αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης του έργου τους μέσω άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα η προσπάθεια αυτή γίνεται ακόμα δυσκολότερη και χρονοβόρα.

Υπάρχει, κύριε Υπουργέ αυτή τη στιγμή κίνδυνος να μην προλάβουν οι αγρότες επενδυτές να υλοποιήσουν το έργο τους εντός του χρόνου που έχουν συμφωνήσει με το ΛΑΓΗΕ (πρώην ΔΕΣΜΗΕ).

 Επειδή δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την εξέλιξη που υπήρξε στην  ATELeasing ΑΕ, καθώς μάλιστα στην συμφωνία ανάκλησης της άδειας της Αγροτικής Τράπεζας δεν υπήρξε κάποια σχετική πρόβλεψη.

Επειδή είναι δίκαιο και εύλογο σε όσους είχαν εγκριτικές αποφάσεις χρηματοδότησης από την ATE Leasing να τους δοθεί επιπλέον χρόνος τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση των έργων τους, χωρίς να επηρεασθεί η τιμή που είχαν εξασφαλίσει.

Ερωτάσθε λοιπόν κύριε Υπουργέ, σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να δοθεί σ΄ αυτούς τους ανθρώπους ο απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίηση των έργων τους;

Δελτίο τύπου από το Πολιτικό Γραφείο του βουλευτή

Σχολιάστε