My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση Γεωργαντά για ΑΕΠΙ

Ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς40 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων κι ο Γιώργος Γεωργαντάς, κατέθεσαν σήμερα Τετάρτη 17 Οκτωβρίου ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, με την οποία ζητούν την ελάφρυνση των επαγγελματιών στον χώρο της εστίασης και αναψυχής αναφορικά με τα υψηλά τέλη πνευματικών δικαιωμάτων  που καταβάλλουν στην ΑΕΠΙ, ιδιαίτερα στην τωρινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Γεωργαντάς πριν την κατάθεση της σχετικής ερώτησης είχε σειρά ενημερωτικών επαφών και συνεργασιών με καταστηματάρχες σε όλο το νομό.  Συνεργάστηκε επίσης  με το Επιμελητήριο Κιλκίς  και με τον Επαγγελματικό Σύλλογο Διασκέδασης, Αναψυχής και Εστίασης ν. Κιλκίς από τους οποίους και ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα δυσβάστακτα τέλη τα οποία καλούνται να καταβάλλουν σε ένα τοπίο εξαιρετικά θολό με διαδικασίες είσπραξης που αποτελούν αφορμή για προστριβές, καχυποψία και οργή.

Ο κ. Γεωργαντάς ζητεί την τροποποίηση του Ν. 2121/93 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προτάσσει ως απολύτως επιτακτική, μέχρι την τροποποίηση του νόμου,  τη μείωση  του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ κατά 30% και την αναστολή της υποχρέωσης   καταβολής τελών για τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε μη τουριστικές περιοχές .

Η ερώτηση 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το θέμα της ΑΕΠΙ αποτελεί βραχνά εδώ και χρόνια για τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, ενώ η διαδικασία είσπραξης των τελών της Εταιρίας εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή τριβών, καχυποψίας και οργής. Τα τιμολόγια της ΑΕΠΙ τίθενται με τα ίδια κριτήρια σε καταστήματα με χαώδεις διαφορές σε υλική και άυλη αξία. Παράλληλα βέβαια με την κλασική ΑΕΠΙ εμφανίζονται νέες Εταιρίες Πνευματικών Δικαιωμάτων με εξωφρενικές και αβάστακτες απαιτήσεις.

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία εκτιμούμε ότι η ΑΕΠΙ ήδη θα έπρεπε να έχει μειώσει τα τιμολόγια της συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανακούφισης των επαγγελματιών του χώρου. Εννοείται ότι, επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης από την Εταιρία γινόμενος ρεαλιστικός ως προς την αληθινή αξία της εκμετάλλευσης. Προς τον σκοπό αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι πιο έγκυρη η τιμολόγηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του οικείου Επιμελητηρίου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις κάθε περιοχής.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση του Ν.2121/93 Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας καθώς στην εφαρμογή του πράγματι παρατηρήθηκαν πολλές στρεβλώσεις και αδικίες. Είναι όμως πιο επιτακτική ανάγκη άμεσα και μέχρι αυτό να συμβεί να υπάρξει μια ανακούφιση των επαγγελματιών που υποχρεούνται στην καταβολή των σχετικών δικαιωμάτων.

Ερωτάσθε λοιπόν κ. Υπουργέ :

1)     Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία, για την μείωση του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ λόγω της οικονομικής κρίσης στο εύλογο ποσοστό του 30% σε σχέση με τις προηγούμενες χρεώσεις;

 

2)     Προτίθεστε να αναστείλετε αυτή την υποχρέωση για τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα εστίασης σε οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές;

 

Σχολιάστε