My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΕΡΤ: Ένας χρόνος από το «μαύρο»

ertΝύχτα Τρίτης 11 Ιουνίου 2013. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα πέφτει μαύρο στην ΕΡΤ. Ακολουθεί σιγή στους σταθμούς της ΕΡΑ. Το μαύρο στις οθόνες «παγώνει» την Ελλάδα. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το λουκέτο (11/06/2013) το Tvxs.gr ξεκινάει ένα αφιέρωμα για την ΕΡΤ, παρουσιάζοντας αναλύσεις και άρθρα των πρωταγωνιστών.

Το λουκέτο είχε ανακοινώσει το απόγευμα της ίδια ημέρας, 11ης Ιουνίου, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Λουκέτο που βασίστηκε σε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Λίγο πριν την αναγγελία θανάτου της ΕΡΤ, ο Σίμος Κεδίκογλου είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το «κηδειόχαρτο» είχε δημοσιευτεί νωρίτερα. Ήταν η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που έδινε στους υπουργούς το δικαίωμα να κλείνουν φορείς του δημοσίου με μία υπογραφή.

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ παρακολοθούν την ανακοίνωση Κεδίκογλου

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ΕΡΤ έπρεπε να οδηγηθεί στον θάνατο. «Αυτό τελειώνει σήμερα», είπε ο Σ. Κεδίκογλου, αναφερόμενος σε «θύλακα αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης». Ανάμεσα στα άλλα υποσχέθηκε αποζημιώσεις στους απολυμένους της ΕΡΤ. Μετά από έναν χρόνο ακόμη τις περιμένουν…

Στις 23:00 το βράδυ της Τρίτης διμοιρίες των ΜΑΤ, κατευθύνονται προς τις κεραίες προκειμένου να διακόψουν το σήμα ενώ κόβεται το αναλογικό σήμα. Τέσσερα περιπολικά  βρίσκονται στον Χορτιάτη και ρίχνουν το σήμα της ΕΡΤ-3. Δέκα λεπτά αργότερα τα ΜΑΤ μπαίνουν στον χώρο του Υμηττού. Στις 23:15 η ΕΡΤ σίγησε.

Εν μία νυκτί έκλεινε ο ιστορικός δημόσιος φορέας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Το σοκ και την αμηχανία ακολουθεί κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης παραμένοντας στο σημείο για ημέρες και νύχτες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και για την ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη

«Πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα “κλείσιμο” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο “απεφασίσαμεν και διατάσσομεν”», τόνιζε η ΕΣΗΕΑ, κηρύσσοντας απεργίες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ενώ σε απεργίες προχώρησαν και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Αντιδράσεις έρχονται και από το εξωτερικό, με τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα να καλύπτουν τα γεγονότα στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων. Από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου, εφημερίδες του εξωτερικού όπως η Libération κυκλοφόρησαν με μαύρα εξώφυλλα αναμεταδίδοντας το πρωτοφανές κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης.«Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών», σημείωνε την ίδια ημέρα με επιστολή του στον Αν. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ΕBU), Ζαν Πωλ Φιλιπό.

Έπειτα από 75 χρόνια σίγησε και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ που σε κλίμα συγκίνησης έδωσε την τελευταία της συναυλία στις 14 Ιουνίου.

Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ επιστρέφουν στην εργασία τους, στο Ραδιομέγαρο, συνεχίζοντας να  εκπέμπουν μέσω του διαδικτύου, ενώ στον εξωτερικό χώρο παραμένουν πολίτες που τους εμψυχώνουν.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου, τα ΜΑΤ,  με παρουσία εισαγγελέα εισβάλουν στο Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή, προχωρούν σε προσαγωγές τεσσάρων εργαζομένων και  εκκενώνουν το κτίριο.

Στην οδό Μεσογείων έχει συγκεντρωθεί κόσμος για συμπαράσταση, ενώ τα ΜΑΤ κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Συμβολικό τέλος, μπαίνει στις 13 Απριλίου 2014, όταν κατεβαίνει η επιγραφή «Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση» από το Ραδιομέγαρο και απενεργοποιείται το Ρολόι της Κεντρικής Πύλης.

Έναν χρόνο μετά, το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα καθώς και 15 τοπικές ΕΡΑ συνεχίζουν να μεταδίδονται κυρίως διαδικτυακά, μέσω του ertopen.com, όπως και το τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ3.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των πολιτών. Πέρασε στην ιστορία ως μαύρη σελίδα της σύγχρονης Ελλάδας.

Πηγή: tvxs.gr

*Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε