My Twitter Feed

26 Μαρτίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Εκλογές 2023: Μάθε που ψηφίζεις -

Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

“Λίφτινγκ” δικτύων ύδρευσης -

Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

“Ψεύδεται ο δήμαρχος για ΔΕΥΑΚ” -

Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Διεθνείς αγώνες ορεινής ποδηλασίας -

Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Εγκαίνια του 2ου βρεφικού της ΚΔΕΚ -

Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

«Επιτελικοί θράσους, συγκάλυψης» -

Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΚΚΕ: Μη απάντηση για τις ελλείψεις -

Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

“Το νερό υπό δημόσιο έλεγχο” -

Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Επιτελικό μπάχαλο με τα σχολεία

 • Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών.

Η ΕΛΜΕ Κιλκίς υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της ΟΛΜΕ για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για “επιτελικό μπάχαλο, αναλγησία και ανικανότητα του ΥΠΑΙΘ”!

Για το θέμα, η ΟΛΜΕ προγραμμάτισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ έχει κηρύξει και 2ωρη στάση εργασίας 12.00 – 14.00.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε έχει ως εξής:

“Αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις πολλών ειδικών επιστημόνων που ζητούσαν να μην ανοίξουν τα σχολεία και απαξιώνοντας πλήρως όλες τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, το ΥΠΑΙΘ αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο. Διατηρούν το αντιεπιστημονικό πρωτόκολλο του 50%+1, διατηρούν τον συνωστισμό στις σχολικές τάξεις και τα σχολικά λεωφορεία, δεν λαμβάνουν καμία μέριμνα για τους/τις εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν προμηθεύουν καν με μάσκες και αντισηπτικά την εκπαιδευτική κοινότητα. Το μοναδικό «μέτρο» που ανακοίνωσαν είναι η χορήγηση για την πρώτη και μόνο εβδομάδα ενός επιπλέον σελφ τεστ.

Ακόμα κι αυτό όμως το ανεπαρκέστατο μέτρο δεν είναι ικανοί να υλοποιήσουν. Χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικοί στήθηκαν στις ουρές των φαρμακείων για ώρες για να διαπιστώσουν ότι δεν υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα τεστ, με αποτέλεσμα να μην τα προμηθευτούν. Το ΥΠΑΙΘ δεν κατάφερε ούτε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα σελφ τεστ για την εκπαιδευτική κοινότητα. Και αντί να κινηθούν άμεσα για να διορθωθεί αυτό ή να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους αφού δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν, βρήκαν πάλι την γνωστή λύση: «να το πάρουν στις πλάτες τους οι εκπαιδευτικοί»!

Κατόπιν εντολής του Γ.Γ. του υπουργείου Α. Κοπτσή, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλούν διευθυντές και διευθύντριες σχολείων αφενός να αναλάβουν μόνοι/ες τους τις διαδικασίες προμήθειας των τεστ που δεν διεκπεραίωσε το ΥΠΑΙΘ, καταπατώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και αφετέρου να παρατυπήσουν, επιτρέποντας σε μαθητές/τριες χωρίς αρνητικό τεστ να προσέλθουν στο σχολείο για να παραλάβουν τεστ από το απόθεμα του σχολείου, αν υπάρχει. Αν τα παιδιά αυτά νοσούν, θα έχουν μπει ήδη στο σχολικό λεωφορείο και θα έχουν πλησιάσει συμμαθητές/τριες τους και εκπαιδευτικούς στο προαύλιο, με αποτέλεσμα να αρχίσει η μετάδοση πριν καν ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις το σελφ τεστ γίνεται υπό την επίβλεψη και την ευθύνη των γονέων. Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβούμε σε ιατρικές πράξεις. Επομένως, το ΥΠΑΙΘ λέει ουσιαστικά να κάνουν τα παιδιά μόνα τους τα τεστ στο δρόμο και στη συνέχεια να δηλωθούν από το σχολείο στο edupass. Δεν γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ότι χρειάζονται κωδικοί taxisnet του γονέα για τη δήλωση στο edupass  και αυτά είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα; Τι θα γίνει με τα παιδιά που θα βγαίνουν θετικά τα τεστ τους; Με ποια διαδικασία θα επιστρέψουν στο σπίτι, ειδικά αν μετακινούνται με σχολικά λεωφορεία, τα οποία δεν εκτελούν δρομολόγια επιστροφής; Πως θα καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από εκπαιδευτικούς που νοσούν; Καμία απάντηση, καμία πρόβλεψη από το ΥΠΑΙΘ.

Για άλλη μία φορά οι εκπαιδευτικοί καλούνται με ανυπόγραφες και παράτυπες «οδηγίες» να καλύψουν την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή φούσκα μίας κατ’ επίφαση κανονικότητας! Αφού το ΥΠΑΙΘ δεν είχε προετοιμαστεί καθόλου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, θα μπορούσε να δώσει μία μικρή παράταση των διακοπών, όπως συνέστησαν και πολλοί ειδικοί.

Το θεμελιώδες και Συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα για την προστασία της υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτο! Το Υπουργείο Παιδείας και η εμμονή τους για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο και στοιχειώδη οργάνωση τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για ότι συμβεί από αύριο!

Μας θεωρούν αναλώσιμους/ες!

Καλούμε όλους και όλες τους/τις συναδέλφους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στις 13.30 μμ στο ΥΠΑΙΘ για να απαιτήσουμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! Για το λόγο αυτό έχουμε κηρύξει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

“Σχολεία ασφαλή και όχι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού- Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων”, ζητά η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, καλώντας τα ΔΣ των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ του Κιλκίς να προχωρήσουν άμεσα σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

“Πρώτη ημέρα ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές και τα μέτρα με τα οποία λειτουργούν τα σχολεία, με βάση τις κατευθύνσεις του Υπ. Παιδείας προκαλούν την οργή και το θυμό μαθητών και εκπαιδευτικών, συνολικά όλης της κοινωνίας.

Το άνοιγμα των σχολείων…

 • με το «μέτρο» τους ενός τεστ επιπλέον, όταν είναι γνωστό ότι και αυτά σε πολλές περιπτώσεις δε γίνονται και δε δηλώνονται με τον σωστό τρόπο,
 • τη στιγμή που η πανδημία με τη νέα μετάλλαξη έχει φουντώσει, με πάνω περίπου 120 κρούσματα ημερησίως στο Κιλκίς και
 • το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πρακτικά καταρρεύσει, όταν ακόμα στο Κιλκίς δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ και στη γειτονική Θεσσαλονίκη η κάλυψη αγγίζει και ξεπερνάει κατά περίπτωση το 100%,

…αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας είναι εγκληματικές. Θεωρούν «κόστος» την προστασία της υγείας μας και δεν τους «καίγεται καρφί» για την μόρφωση των μαθητών μας.

Η πολιτική των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας και της συνεχούς επίκλησης της ατομικής ευθύνης, μαζί με την απόρριψη όλων των δίκαιων αιτημάτων μας, όχι απλά δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την υπονομεύουν.

 • Δημιουργούνται συνθήκες ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρονικό διάστημα από 30/11 έως 27/12 του 2021, τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17 ήταν 35.718, δηλαδή το 25% των συνολικών κρουσμάτων, πριν ακόμα επεκταθεί η μετάλλαξη «Όμικρον». Ενώ ήδη την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων τα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ξεπέρασαν τις 14.000.
 • Επιπλέον, η τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ ότι τα κενά που θα προκύπτουν από τους εκπαιδευτικούς που θα νοσούν «θα καλύπτονται εκ των ενόντων» πέρα από κυνική είναι και παραδοχή ότι τους είναι πλήρως αδιάφορο το πώς θα εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Μοναδική έγνοια τους είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, η διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Για αυτό και δεν επιτάσσουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας, δεν κάνουν προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών, μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ σε χώρους διασποράς του κορωνοΐου, φορτώνουν το κόστος για την προμήθεια των μασκών και των τεστ στους γονείς και τους μαθητές.

Δεν περιμένουμε λύσεις από αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θεωρούν την υγεία και τη μόρφωση ως κόστος. Δεν περιμένουμε λύσεις από τα κόμματα που την υπηρετούν. Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα, με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Εδώ και τώρα διεκδικούμε:

 • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Δ/νσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
 • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό. Να αυξηθούν τα σημεία μαζικών ελέγχων στους δύο Δήμους του Κιλκίς και να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας τους, ώστε να είναι καθημερινά προσβάσιμες σε όλο τον πληθυσμό.

Το μόλις 1 σταθερό σημείο μαζικού ελέγχου στην πόλη του Κιλκίς που λειτουργεί μέχρι τις 3:00 μ.μ. και τα 2-3 σε ορισμένα χωριά που λειτουργούν για ένα 2ωρο, για έναν νομό με 80.000 κατοίκους είναι σταγόνα στον ωκεανό και αναγκάζουν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους γονείς και τα παιδιά τους να καταφεύγουν στα ιδιωτικά κέντρα για μία διάγνωση.

 • Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά στα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Γουμένισσας. Να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν τα Περιφερειακά – Αγροτικά Ιατρεία του νομού. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων υγειονομικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Ανάπτυξη σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε Κιλκίς και Γουμένισσα, με πρόσληψη του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει.
 • Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διαγνωστικών ελέγχων.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά, που υπάρχουν ακόμα στο Κιλκίς, σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας, για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, που δεν λειτουργεί το ολοήμερο, που μετακινούνται εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων να καλύπτουν κενά δασκάλων, που «μοιράζονται» τα παιδιά σε άλλες τάξεις κ.ά.

 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95).
 • Άμεση αύξηση των δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων, ώστε να μην στοιβάζονται μαθητές από διάφορα χωριά και διάφορες τάξεις μέσα στα λεωφορεία.
 • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.
 • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
 • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή της σχολικής ύλης.
 • Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.
 • Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Καλούμε τα ΔΣ των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ του Κιλκίς να προχωρήσουν άμεσα σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συντονίζοντας τη δράση τους με γονείς, μαθητές και εργαζόμενους, για τη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.”

Σχολιάστε