My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Επιδοτήσεις φέτος και χωρίς ΑΤΑΚ

Σε μια κατάμεστη από αγρότες αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έδωσε σειρά απαντήσεων σε καυτά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος κατέθεσε την αγωνία και τις προτάσεις του με αφορμή το αναπτυξιακό Συνέδριο Κ. Μακεδονίας, που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κύρια είδηση που προέκυψε από την άκρως πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ χθες Παρασκευή, ήταν ότι όλοι οι αγρότες θα λάβουν κανονικά τις φετινές επιδοτήσεις τους ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι Α.ΤΑ.Κ. (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου).

Πράγματι, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, οι αγρότες μπορούν,

  • να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά είτε έχουν είτε δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ μέχρι 15/05/2018,
  • όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν Α.Τ.ΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15/05/2018 θα πληρωθούν κανονικά,
  • όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώματά τους με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον Α.Τ.ΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.

Ένα άλλο σημαντικό αίτημα, για το οποίο ο κ. Αποστόλου άφησε να εννοηθεί ότι θα έχει θετική κατάληξη είναι η ένταξη και των επιλαχόντων νέων αγροτών στο σχετικό πρόγραμμα, λέγοντας ωστόσο ότι σχετικά μ` αυτό θα κάνει ανακοινώσεις ο Αλ. Τσίπρας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου παραβρέθηκαν αγρότες, εκπρόσωποι φορέων και αγροτοσυνδικαλιστές από κάθε πολιτικό χώρο και από το σύνολο σχεδόν του νομού, δείχνοντας έτσι τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο από το Συνέδριο που θα χαράξει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, από τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε, με την κατάθεση ερωτήσεων, απόψεων και προτάσεων, οι αγρότες μας έδειξαν ότι βρίσκονται πάντα στη πρώτη γραμμή του αγώνα και της αγωνίας ολόκληρης της τοπικής μας κοινωνίας για το αύριο.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που επέδειξε ο νομός μας για την ενημερωτική εκδήλωση διαλόγου και κατ` επέκταση για το Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ήταν το γεγονός ότι το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρ. Βεργίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης, οι αντιδήμαρχος Κιλκίς Μ. Πετζερετζής, οι πρόεδροι αγροτικών φορέων όπως οι Αλ. Σημαιοφορίδης, Γ. Λασκάκης, Θ. Καρυπίδης, Αντ. Ρήτος, Χρ. Αϊδαρίνης, Δημ. Βαφειάδης, Χρ. Σολωμονίδης κα.

Όλοι οι παραπάνω, καθώς και πολλοί άλλοι απλοί αγρότες ή εκπρόσωποι φορέων πήραν μέρος στον πολύωρο διάλογο, με τον κ. Αποστόλου να απαντά στο κλείσιμο της εκδήλωσης στα ζητήματα που τέθηκαν, όπως η απονιτροποίηση, η αξιοποίηση των κοινόχρηστων εκτάσεων, οι δασικοί χάρτες, το υπαίθριο εμπόριο, οι ρυθμίσεις χρεών, οι αποζημιώσεις, οι εισαγωγές γάλακτος κα.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Αποστόλου, τον οποίο πλαισίωναν στο πάνελ της εκδήλωσης ο βουλευτής Θ. Παραστατίδης κι ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κεσίδης, τόνισε ότι:

  • Η αντίληψη ότι η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική είναι λανθασμένη.
  • Το υψηλό κόστος παραγωγής και δανεισμού, η απουσία σύγχρονης τεχνογνωσίας, η έλλειψη συνεργασίας, οι εισαγωγές ξένου γάλακτος, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών που κατά κύριο λόγο έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα, έφερε τον τομέα στα όρια της επιβίωσης.
  • Υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις όπως η αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, η υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα με την αναγραφή της χώρας αρμέγματος, ο εξορθολογισμός κι η αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, η θέσπιση των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, η κάρτα του αγρότη, η μεταποίηση και τα σχέδια βελτίωσης.
  • Έχει δοθεί εντολή εντατικοποίησης των ελέγχων αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις, ενώ προχωρά η οργάνωση των ελέγχων αυθεντικότητας του γάλακτος και της φέτας.
  • Ενισχύεται κάθε πρωτοβουλία των παραγωγικών φορέων για τη συγκρότηση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος.

Η δήλωση Αποστόλου για τον ΑΤΑΚ

«Η προσπάθειά μας για τη διασφάλιση των άμεσων ενισχύσεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, παράλληλα με την σύσταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, οδήγησαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην απόφαση να καλέσει τους αγρότες που υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, να συμμορφωθούν.

Από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της σχετικής οδηγίας προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων.

Για αυτό αποφασίσαμε:

α) να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά είτε έχουν είτε δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ μέχρι 15/05/2018,

β) όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν Α.Τ.ΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15/05/2018 θα πληρωθούν κανονικά,

γ) όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώματά τους με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον Α.Τ.ΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.

Αναλυτικότερες πληροφορίες θα δοθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου σε βίντεο του GnomiWebTV

 

Σχολιάστε