My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Επιβάλουν αυξήσεις στην ύδρευση

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της κατάρρευσης βρίσκονται οι 126 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), με τον κίνδυνο να εντείνεται μετά την απόφαση της ΔΕΗ να αυξήσει κατά 20% τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τα αντλιοστάσια.

Κι ενώ οι περισσότεροι δήμοι είχαν προϋπολογίσει να συγκρατήσουν τα τιμολόγια του νερού προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι δημότες, τώρα είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε αναμόρφωση των προϋπολογισμών τους συμπεριλαμβάνοντας την αύξηση του 20%, δηλαδή αύξηση των τελών ύδρευσης. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα των δημοτών είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Αυτά υπογραμμίζει η δημ. παράταξη Κιλκίς ΣΥΜΜΕΤΈΧΩ, με τον επικεφαλής της, Δημήτρη Αγαθόπουλο να προσθέτει στη δήλωσή του και τα εξής:

“Η θεσμοθέτηση εσωτερικού δανεισμού των ΔΕΥΑ από τα ταμεία των δήμων, που διατηρούν σε αυτές μετοχικό κεφάλαιο, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιχορήγηση των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, είναι δώρον άδωρον. Αυτό σημαίνει μείωση των αποθεματικών των Δήμων, δηλ. μειωμένες δυνατότητες λειτουργικών και κατασκευαστικών έργων.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ΔΕΥΑ λειτουργούν ανταποδοτικά, και τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι οι ΔΕΥΑ δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε μπορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Συμπερασματικά λοιπόν για τις ΔΕΥΑ, είναι μονόδρομος η αύξηση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, Οι ΔΕΥΑ ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να λάβει άμεσα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των 126 ΔΕΥΑ. Συγκεκριμένα, ζητάνε «οι ΔΕΥΑ να υπαχθούν στο καθεστώς ανακούφισης των πληττόμενων κλάδων με όλες τις αναστολές που αυτή συνεπάγεται με αναστολή καταβολής από τις ΔΕΥΑ όλων των φόρων, τελών, ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων δανείων για όσο χρονικό διάστημα αυτό κριθεί αναγκαίο».

Είναι αιτήματα τα οποία πρέπει να στηρίξει και ο Δήμος Κιλκίς.

ΑΔΙΚΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

«Δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να δώσουμε στους εργάτες καθαριότητας των δήμων το έκτακτο επίδομα», ήταν η κυνική ομολογία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου από το βήμα της Βουλής, χθες. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε την προηγηθείσα και επίσης κυνική ομολογία του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, που γραπτώς επικαλέστηκε δημοσιονομική στενότητα, για να μην αποδοθεί στους εργαζόμενους της καθαριότητας το έκτακτο επίδομα. Πρόκειται για επίδομα που δόθηκε σε υγειονομικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι δίνουν την μάχη για να προστατεύσουν τους πολίτες από την πανδημία του κορωναϊού. Η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους εργάτες καθαριότητας στους δήμους όλης της χώρας, την ώρα που η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει να διεκδικεί την επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων των ΟΤΑ, οι οποίοι στις δύσκολες ώρες στάθηκαν στην πρώτη γραμμή, θέτοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους πολλές φορές σε κίνδυνο.

Η κυβέρνηση μεθοδικά επιμένει στην υποβάθμιση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προωθεί την ιδιωτικοποίησή τους, με κατάπτυστες ευνοϊκές και σκανδαλώδεις διατάξεις εξυπηρέτησης των εργολαβικών-ιδιωτικών συμφερόντων.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Εκτροχιασμό των προϋπολογισμών των δήμων με βαριές επιπτώσεις για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες διαπιστώνουν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, την ώρα που εγκαλούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιήσει καμία δέσμευσή της για την αναγκαία έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όλοι οι αιρετοί έθεσαν εκ νέου το αίτημα για αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης στο ύψος των 4 δισ. ευρώ, λόγω των ανελαστικών δαπανών που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωναϊού.

Η συμβολή των Δήμων, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, ήταν καθοριστική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τέτοια απαξίωση όταν η Κυβέρνηση σκορπά τα εκατομμύρια στους ημέτερους και κολλητούς.

Η αναγνώριση της συμβολής των δήμων από την κυβέρνηση πρέπει να είναι έμπρακτη.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ

Και για τα τρία αυτά ζητήματα ο Δήμος Κιλκίς πρέπει:

-Να καταγγείλει και να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση του 20% της ΔΕΗ στις ΔΕΥΑ.

– Να διεκδικήσει, μαζί με άλλους Δήμους, το έκτακτο επίδομα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

– Να στηρίξει την απόφαση της ΚΕΔΕ για την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων.”

Σχολιάστε