My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Εξαιρετικά τα κρασιά μας και φέτος

Παρά τη μειωμένη στρεμματική απόδοση που είχαν τα αμπέλια του νομού Κιλκίς φέτος, είχαμε πολύ καλή ποιότητα σταφυλιών, που αναμένεται να δώσουν πολύ καλά κρασιά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της αποτίμηση που έκανε η Αντιπεριφέρεια Κιλκίς για τη καλλιεργητική περίοδο της χρονιάς που φεύγει, όσον αφορά το οινοποιήσιμο αμπέλι.

Σημαντική θεωρείται και εφέτος η συμβολή της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γή» στην Γουμένισσα, μέσω της οποίας διακινήθηκαν 751 τόνοι σταφυλιών σε πολύ καλές τιμές για τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από τις δηλώσεις συγκομιδής που κατατέθηκαν από τους αμπελουργούς, στη ΠΕ Κιλκίς 325 παραγωγοί καλλιέργησαν περισσότερα από 5.500 στρέμματα οινοποιήσιμων σταφυλιών και συγκόμισαν περισσότερους από 3.000 τόνους σταφύλια.

Η χρονιά ήταν ευκολότερη από την περσινή περίοδο η οποία είχε χαρακτηριστεί από πολλές βροχοπτώσεις που συνοδευτήκαν από έξαρση ασθενειών και σημαντική επιβάρυνση από την φυτοπροστασία.

Τα σταφύλια του 2019 είχαν σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση, όμως με παράλληλη μείωση της παραγωγής λόγω κυρίως της μικρότερης καρπόδεσης. Η μείωση προσδιορίζεται κοντά στο 20% της παραγωγής.

  • Το ποσοστό των σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκε για ιδιοκατανάλωση από τους παραγωγούς παρέμεινε στα ίδια επίπεδα κοντά στο 28% του αμπελώνα .
  • Τον δρόμο του κρασιού ακολούθησε το 61% της παραγωγής με σημαντική και εφέτος την συμβολή της Ομάδας Παραγωγών στην Γουμένισσα  «Εύφορη Γή», μέσω της οποίας διακινήθηκαν 751 τόνοι σταφυλιών σε πολύ καλές τιμές για τους παραγωγούς. Η ομάδα παραγωγών που αποτελεί πλέον κομβικό σημείο στην διακίνηση των σταφυλιών στην περιοχή αποτελεί σημείο επικοινωνίας μεταξύ των οινοποιείων της Ελλάδας και των αμπελουργών του Κιλκίς.
  •  Στην πρώτη τριάδα όσον αφορά την παραγωγή σταφυλιών βρίσκονται οι ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο με 450 τόννους, η ποικιλία Merlot με 432 tn και Cabernet Sauvignon με 416 tn ακολουθούν δύο λευκές ποικιλίες το Ασύρτικο που πλέον πέρασε στην 4η θέση με 288 tn και η ποικιλία Sauvignon banc me 283 tn και τέλος η ποικιλία που καλλιεργείται μόνο στο Κιλκίς Νεγκόσκα με 200 tn.

Εν αναμονή των δηλώσεων παραγωγής από τα οινοποιεία της περιοχής και των οργανοληπτικών και εργαστηριακών εξετάσεων των φετινών κρασιών, η Αντιπεριφέρεια τονίζει για μία ακόμη φορά την υψηλή ποιότητα των κρασιών της περιοχής που αποτελούν σημείο αναφοράς για το Κιλκίς σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Σχολιάστε