My Twitter Feed

16 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«η πόλις» με 3ήμερο φεστιβάλ κόμικς -

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Ερώτηση ΚΚΕ για υποστελέχωση ΓΝΚ -

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Πνίγηκε στο νερό το Λειψύδριο! -

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

“Δεν φαίνεται βελτίωση για το ΓΝΚ” -

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

ΚΝΕ: Ντοκιμαντέρ για τον Π. Φύσσα -

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

ΚΚΕ: Για ελλείψεις εκπαιδευτικών -

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

Ν. Κιλκίς: 41 τα νέα κρούσματα -

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021

Εξοπλισμός στόλου του Δήμου Παιονίας -

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021

ΕΝΙΚ: Τραγική υποστελέχωση

*Αναφορά στη Βουλή από την Ειρ. Αγαθοπούλου.

Για τραγική υποστελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κιλκίς, κάνει λόγο η τοπική μας Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΚ), ζητώντας από τη διοίκηση και τους άλλους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την επαρκή στελέχωσή του.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εν λόγω υποστελέχωση, η ΕΝΙΚ αποφάσισε την αναστολή των τακτικών χειρουργείων ήδη από τις 4 Οκτωβρίου, καθώς και της λειτουργίας του ιατρείου πόνου (που λειτουργεί από το 1990), ενώ θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία, καθώς και τα επείγοντα περιστατικά των κλινικών του νοσοκομείου και της κλινικής COVID.

Αναφορά στη Βουλή από Ειρ. Αγαθοπούλου

Η βουλεύτρια Κιλκίς του  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, κατέθεσε σήμερα 13 Οκτωβρίου με την μορφή κοινοβουλευτικής αναφοράς προς τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, την ανακοίνωση της ΕΝΙΚ για το θέμα.

Η κ. Αγαθοπούλου ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προβεί στις επείγουσες και αναγκαίες ενέργειες που θα συμβάλουν στην ομαλότητα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Κιλκίς και δεν θα οδηγήσουν στην εργασιακή εξουθένωση το προσωπικό.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΝΙΚ έχει ως εξής:

«Το Αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί υποστελεχωμένο από 01/01/2020 (λόγω συνταξιοδοτήσεων), ενώ η “εύρυθμη” λειτουργία του εξασφαλίζεται με υπερβάσεις εφημεριών μέσω “εντέλλεστε” των εκάστοτε διοικήσεων ήδη από το 2012. Την κατάσταση επιδείνωσε περαιτέρω η πανδημία κορωνοϊού, την οποία κλήθηκαν κυρίως  να αντιμετωπίσουν  η Παθολογική κλινική, το Αναισθησιολογικό τμήμα και το Τ.Ε.Π., όντας όλα τμήματα  ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ.

Στο 2ο κύμα πανδημίας  οι αναισθησιολόγοι “υπερέβαλαν εαυτόν” καθώς νόσησαν 2 συνάδελφοι και, λόγω προβλημάτων, τη λειτουργία του τμήματος επωμίστηκαν οι 3 εναπομείναντες (μέχρι τον Ιούνιο 2021). Παρ’ όλα αυτά, τα τακτικά χειρουργεία εκτελέστηκαν κανονικά τον Φεβρουάριο/Μάρτιο που υποχώρησε η πανδημία (έκλεισαν λόγω του 3ου κύματος Απρίλιο και Μάιο) και ξανά από Ιούνιο έως 04/10/21.                                                                  

Η εφαρμογή του οριζόντιου μέτρου αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους  υγειονομικούς (σαφώς είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά όχι της υποχρεωτικότητας και της αναστολής εργασίας) έθεσε εκτός τον ένα αναισθησιολόγο από 01/09/21, ο οποίος στις 04/10/21 υπέβαλε αίτηση παραίτησης. Στη συνέχεια, η μετακίνηση των αναισθησιολόγων για κάλυψη εφημεριών του Γ. Ν. Σερρών τον Σεπτέμβριο (παρόλο που υπήρχαν στο τμήμα μόνο 4 αναισθ/γοι και  εκτελούσαν υπερβάσεις εφημεριών), οδήγησε σε παραίτηση ακόμη μια αναισθ/γο. Επίσης από 02/10/21 απουσιάζει και τρίτη αναισθ/γος με αναρρωτική άδεια, λόγω χειρουργικής επέμβασης, και θα αργήσει να επανέλθει (τουλάχιστον ένα τρίμηνο). Αυτό σημαίνει ότι έχουν απομείνει 2 αναισθησιολόγοι να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

        Το αναισθησιολογικό τμήμα και η ΕΝΙΚ έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τόσο προφορικά όσο και εγγράφως τους διοικητές του νοσοκομείου και της 4ης Υ.ΠΕ για τα προβλήματα αυτά, ζητώντας αφενός τη βοήθεια του αναισθ/γου από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο, και αφετέρου την προκήρυξη θέσης (που δε δρομολογήθηκε). Στην παρούσα φάση κρίνεται επιτακτική η ανάγκη μετακίνησης αναισθησιολόγου από όπου  κρίνει η 4η ΥΠΕ,  γιατί το πρόγραμμα εφημεριών μας είναι επισφαλές. Είναι γνωστό ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης των νοσοκομείων πανελλαδικά σε αναισθησιολόγους, το οποίο επιδεινώθηκε με τις αναστολές, τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και τις παραιτήσεις γιατρών λόγω των μετακινήσεων.

 Οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές και τα όρια τους, πραγματοποιώντας καθ’ υπέρβαση και με “εντέλλεστε” έως και τριπλάσιο αριθμό εφημεριών (κατά παράβαση όλης της εργατικής νομοθεσίας), χωρίς να υπάρχει καταγεγραμμένη η σύμφωνη γνώμη τους και ενώ έχουν καταθέσει εγγράφως την αντίθεσή τους.

     Για όλους  αυτούς τους λόγους  ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ η αναστολή των τακτικών χειρουργείων από 04/10/21 και της λειτουργίας του ιατρείου πόνου (που λειτουργεί απο το 1990), μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα στελέχωσης του τμήματος. Θα εξυπηρετούνται στο εξής  ΜΟΝΟ τα επείγοντα χειρουργεία καθώς και τα επείγοντα περιστατικά των κλινικών του νοσοκομείου και  της κλινικής COVID-19.

Αναμένουμε τις ενέργειες της Διοίκησης και των άλλων αρμοδίων φορέων.»

Σχολιάστε