My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ενθαρρύνουμε συνενώσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

“Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να ενθαρρύνουμε συνέργειες ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, τις Σέρρες και την Καβάλα. Νομίζουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολύ πρωτοποριακά οργανωτικά και εκπαιδευτικά σχήματα”, τόνισε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, που επισκέφτηκε το Κιλκίς για να εγκαινιάσει το κτήριο του ΤΕΙ.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ”, γνωστοποίησε ότι αύριο θα γίνει και μία συνάντηση της Επιτροπής που διερευνά τη συνένωση των ανωτέρω ιδρυμάτων, με τον ίδιο και με τον γ. γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, για να εξεταστούν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

“Δεν θα πρέπει να πιέζουμε για λύσεις αν αυτές δεν ωριμάσουν μέσα από συζητήσεις στις Ομάδες Εργασίας και προφανώς και στις αντίστοιχες κοινότητες. Κατ’ αρχήν εμείς λέμε οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται να είναι σε ένα πλάνο τριετίας ή πενταετίας”, υπογράμμισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα ΤΕΙ.

Αναλυτικά, για το θέμα της συνένωσης των τριών ιδρυμάτων, που αφορά άμεσα το τμήμα ΤΕΙ του Κιλκίς, ο κ. Γαβρόγλου είπε στην προαναφερθείσα συνέντευξη τα εξής:

Για τις συνενώσεις Πανεπιστημίων – ΤΕΙ

Έχουμε βάλει ως στόχο τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης. Ως προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση και αυτό δε σημαίνει πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ. Εκείνο που λέμε είναι να αναζητηθούν οι μάξιμουμ συνέργειες που μπορούν να αναζητηθούν γιατί, όπως ξέρετε, ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, ορισμένα δεν είναι τόσο υψηλού επιπέδου κι άλλα έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο.

Εμείς συγκροτούμε Ομάδες Εργασίας που θα καταλήξουν σε ένα πόρισμα με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Το κάναμε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου όπου έχουμε σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις. Στα Ιωάννινα έχουμε απολύτως ομόφωνη απόφαση και ετοιμάζουμε τώρα το Νομοσχέδιο, το οποίο σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθεί, όπου διάφορα τμήματα καταργούνται και διάφορα τμήματα εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτό θέλουμε να μας έρχεται από «τα κάτω». Δηλαδή, οι άνθρωποι που ξέρουν τα ζητήματα και τις τοπικές συνθήκες να μας κάνουν τις προτάσεις τους. Η Πολιτεία βεβαίως θα πάρει τις όποιες αποφάσεις, αλλά δεν έχει η Πολιτεία και το ακαδημαϊκό και το πολιτικό σκέλος ταυτοχρόνως.

Ας έρθω τώρα στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το απόγευμα έχουμε συνάντηση με την αντίστοιχη επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Και αύριο έχουμε συνάντηση με μία ομάδα εργασίας που είναι από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, από τις Σέρρες και από την Καβάλα και αρχίζουμε αυτές τις συζητήσεις. Ως προς το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κύριος Μήτκας είναι και Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων αυτήν την εποχή. Η Σύνοδος Πρυτάνεων έβγαλε μία αρκετά σκληρή ανακοίνωση όταν είπαμε να προχωρήσουμε στην ενοποίηση του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών και γενικά δεν υπήρχε καμία συναίνεση γι’ αυτήν μας την πολιτική από τη Σύνοδο Πρυτάνεων. Μόλις ανακοινώθηκαν οι συνέργειες για τη Θεσσαλονίκη, έσπευσαν όλοι να προσεταιριστούν το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και να δουν πως θα συνεργαστούν. Εγώ λέω ότι αυτές είναι καλές κινήσεις. Βεβαίως, δεν σας κρύβω και την απογοήτευση μου για διάφορα πράγματα τα οποία ενέχουν κι ένα στοιχείο πολιτικής. Αλλά η ζωή είναι δύσκολη, που λένε. Εμείς, λέμε το εξής: Ας αρχίσουν οι συζητήσεις για τη διερεύνηση των συνεργειών. Όπου υπάρχουν συμφωνίες, θα προχωρήσουμε και όπου υπάρχουν διαφωνίες, θα δούμε πως θα επιλυθούν αυτές οι διαφωνίες.

Για το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να ενθαρρύνουμε συνέργειες ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, τις Σέρρες και την Καβάλα. Νομίζουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολύ πρωτοποριακά οργανωτικά και εκπαιδευτικά σχήματα. Όπως σας είπα, έχει αρχίσει μία συζήτηση. Αύριο θα γίνει και μία συνάντηση της Επιτροπής με την παρουσία τη δική μου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Δεν θα πρέπει να πιέζουμε για λύσεις αν αυτές δεν ωριμάσουν μέσα από συζητήσεις στις Ομάδες Εργασίας και προφανώς και στις αντίστοιχες κοινότητες.

Κατ’ αρχήν εμείς λέμε οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται να είναι σε ένα πλάνο τριετίας ή πενταετίας. Δηλαδή, να εντάσσεται σε έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των Ιδρυμάτων και να μην είναι κάτι συγκυριακό. Και αυτό το κάναμε και στα Γιάννενα και στο Ιόνιο και στη Θεσσαλία. Άρα, θα μας φέρουν μία πρόταση ουσιαστικά μεσοπρόθεσμη. Σε αυτήν την πρόταση θα μπορούμε να δούμε και τι καινούργια πράγματα μπορούνε να γίνουν ως προς το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Θα μπορούμε να δούμε ποια άλλα τμήματα θα συμπτυχθούν, πάντα στη λογική της αναβάθμισης συνολικά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γιατί ξέρετε, τα παιχνίδια που παίχτηκαν στην πλάτη των ΤΕΙ είναι ντροπή για την κοινωνία μας στο σύνολο της. Εδώ, λοιπόν, προσπαθούμε να κανονικοποιήσουμε μία κατάσταση, να αναβαθμίσουμε επί της ουσίας διάφορα γνωστικά πεδία, χωρίς παροχολογία, και με ακαδημαϊκά κριτήρια. Και θα τα δούμε ένα-ένα. Κανείς δεν θα ριχτεί, κανείς δεν θα εξαφανιστεί, αλλά όλοι πρέπει να δούμε τον πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο που έχουν τα διάφορα τμήματα και τα διάφορα γνωστικά πεδία στη σημερινή συγκυρία.

Για τα ΤΕΙ

Δεν θα κλείσει κανένα ΤΕΙ. Η απάντηση είναι κατηγορηματική. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχουν και ορισμένοι Δήμαρχοι που τώρα σκέφτηκαν ότι έχουν και ένα ΤΕΙ στην περιοχή τους και λένε ότι θα το φροντίσουν ενώ εδώ και δεκαετίες δεν έκαναν τίποτα. Άρα το θέμα της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει κι αυτό να το βάλουμε στο τραπέζι. Δηλαδή, με τι όρους διεκδικούν την παραμονή ενός ΤΕΙ, με δεδομένο αυτό που σας είπα ότι δεν παίζεται το θέμα του ΤΕΙ Καβάλας. Δεν πρόκειται να κλείσει. Αλλά και η αντίδραση πολλές φορές, δεν βοηθάει.

Σχολιάστε