Προσφυγικό: Ενεργοποίηση ΟΗΕ
Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Παιονίας με την παρουσία δύο ευαισθητοποιημένων σε θέμα κοινωνικής πολιτικής και μετανάστευσης Ευρωπαίων πολιτικών, με σκοπό την δημοσιοποίηση του «μεταναστευτικού» προβλήματος στην Ειδομένη και την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς ενεργών φορέων και οργανώσεων.
Ο J. Weidenholzer, Αυστριακός πολιτικός και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραδέχτηκε στην τοποθέτησή του πως η Ελλάδα υποφέρει από τις λάθος πολιτικές της ΕΕ, ενώ παράλληλα συνεχάρη τον ελληνικό λαό και τους κατοίκους της Παιονίας για την ανιδιοτελή βοήθειά τους και την παροχή πολύτιμων αγαθών στους πρόσφυγες. Δεσμεύτηκε δε, να μεταφέρει τις φωνές αγανάκτησης και προβληματισμού προς την Ευρώπη έτσι ώστε η Ένωση να επικεντρωθεί στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης και ομοιόμορφης κατανομής και απορρόφησης των προσφύγων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Annette Groth, μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής στη Βάδη – Βυτεμβέργη με το κόμμα της γερμανικής αριστεράς, ξεκίνησε την τοποθέτησή της ζητώντας συγγνώμη ως Γερμανός πολίτης και πολιτικός για την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε χώρες της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αναφορικά με το «μεταναστευτικό», τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και ταυτόχρονα, αναφερόμενη στις πωλήσεις εξοπλιστικών συστημάτων από γερμανικές βιομηχανίες, επεσήμανε πως όσο υπάρχουν πόλεμοι θα υπάρχουν και πρόσφυγες.
Η σύσκεψη της Δευτέρας, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Παιονίας, Χρ. Γκουντενούδη, είχε τον χαρακτήρα άμεσης κινητοποίησης, δραστηριοποίησης και σχεδιασμού ελάφρυνσης των προσφύγων στην Ειδομένη με συντεταγμένες δράσεις και κατάλληλη κατανομή εργασιών. Υπό το γενικό πρόσταγμα και την καθοδήγηση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. καταρτίστηκε σχέδιο δράσης παροχής βοήθειας με τέσσερις βασικούς πυλώνες.
Ο πρώτος αφορά την καθαριότητα – υγιεινή, συγκέντρωση και μεταφορά τροφίμων και τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, δράσεις τις οποίες θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή ο Δήμος Παιονίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Κιλκίς.
Η περίθαλψη θα βρίσκεται στη δικαιοδοσία της 4ης ΥΠΕ σε συνεργασία φυσικά με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους Γιατρούς του Κόσμου. Ταυτόχρονα, με τη μέριμνα της Ύπατειας Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες σήμανσης στις γλώσσες των προσφύγων, ώστε να δημιουργηθεί ένας κύκλος πορείας.
Ο τρίτος πυλώνας δράσης αφορά τη διανομή τροφίμων που θα πραγματοποιείται από εθελοντές σε συνεργασία με τις Μ.Κ.Ο. που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Τέλος, οι Αστυνομικές Αρχές της περιοχής σε συνεννόηση και με την Πυροσβεστική θα έχουν την ευθύνη της περιφρούρησης έτσι ώστε να εξομαλύνονται τυχόν εντάσεις, να είναι ασφαλής η διέλευση προσφύγων και, παράλληλα, να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού.
Στην ευρεία σύσκεψη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Βικελίδης από το Υπουργείο Εξωτερικών και η κα Κρασοπούλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι κες Βασιλάκη και Morelli από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, κος Πλωμαρίτης, η κα Τζάκη, Αντ/άρχης Υγείας Π.Κ.Μ., η κα Μπαλλά, Γεν. Δ/ντρια Υγείας Π.Κ.Μ., ο κος Μπαρμπαρούσης, Αν. Δ/ντης Πολ. Προστ. Π.Κ.Μ., ο κος Ναλμπάντης, Πρόεδρος Αστυνομικών Κιλκίς, ο Διοικητής της Π.Υ. Γουμένισσας, κος Γκαντίδης.
Για την πολιτική ηγεσία του Νομού παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του Κιλκίς, κύριοι Παραστατίδης και Χατζησάββας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κα Καραμισάκη και κος Θωμαΐδης ενώ για το Δήμο Παιονίας παρόντες ήταν οι πρόεδροι Τ.Κ. Ευζώνων και Ειδομένης, κος Τσανικίδης και κα Σουπλή αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Παιονίας, κος Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Παιονίας, κοι Αδαμόπουλος και Μεμετζής, Αλίρης και Ευθυμιάδης, οι Δημ. Σύμβουλοι, κα Συμεωνίδου και κος Φράγκος.
Σημαντική ήταν η παρουσία του ενεργού πολίτη και εθελοντή, κου Βασίλη Τσαρτσάνη καθώς και των εκπροσώπων Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Γιατρών του Κόσμου, Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς, του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, του Τάγματος Αγ. Ιωάννη, του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσ/νίκης, των Μ.Κ.Ο. PRAXIS, ΑΡΣΙΣ, Solidarity Now, Global Hope και της Μ.Κ.Ο. «Legis» από πλευράς Σκοπίων.