My Twitter Feed

28 Ιανουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μάλγαρης: “Παρών” για Δήμο Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Μονάδα λυματολάσπης με 6,8 εκατ. -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Για εκσυγχρονισμό της ύδρευσης -

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Απαξίωση της Ειδικής Αγωγής -

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Εργασίες στη γέφυρα του Αξιού -

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Η επίσκεψη Κουτσούμπα στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Με Κ. Αρβανίτη η πίτα του ΣΥΡΙΖΑ -

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Πάϊκο: Προβλήματα από βροχοπτώσεις -

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2023

Εναντια στο μεγαροσημο, οι δικηγοροι του Κιλκις

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην αύξηση του μεγαρόσημου κατά 500% και στην αύξηση των παραβόλων υπέρ του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του συλλόγου, αναφέρονται τα εξής:

“Μετά την επιβολή Φ.Π.Α. 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες, την αλματώδη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την επιβολή τέλους επιτηδεύματος και πλήθους άλλων αντισυνταγματικών νομοθετημάτων, ψηφίστηκε ο νόμος 4043/13-2-2012 που αφορά τα έσοδα του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων και καταστημάτων κράτησης (η ύπαρξη αυτού του ταμείου ειδικά για το Κιλκίς και τα δικαστικά μέγαρα που έχει ακούγεται ως αστείο!). Μεταξύ άλλων αυξάνεται το κόστος των μεγαρόσημων κατά 500% !!!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το μεγαρόσημο από 0,50 € αυξάνεται σε 3€ για μια απλή αίτηση και συνεπώς για την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού αντί για 1€ απαιτούνται 5€!
Η ως άνω υπέρμετρη αύξηση της αξίας του μεγαρόσημου αφορά όχι μόνο τις παραστάσεις των δικηγόρων σε όλες τις βαθμίδες των δικαστηρίων αλλά και τις πιο απλές αιτήσεις και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις γραμματείες των δικαστηρίων και μεγεθύνει το ύψος των εξόδων που θα πρέπει να καταβάλει ο πολίτης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις που ήδη επήλθαν στα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη καθίσταται δυσχερής έως και αδύνατη.
Επιπρόσθετα ψηφίσθηκε και δημοσιεύθηκε στις 12-03-2012 ο νόμος 4055/2012 «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής». Στο νόμο αυτό, μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση των παραβόλων υπέρ του Δημοσίου για την άσκηση ενδίκων μέσων με την οποία πολλαπλασιάζονται και μάλιστα αναδρομικά από 4,4€ σε 100€, από 100€ σε 300€ κλπ. με αποτέλεσμα και εδώ η προσφυγή στη δικαιοσύνη για παροχή έννομης προστασίας εκ μέρους του μέσου πολίτη να καθίσταται απαγορευτική ή αδύνατη.
Είναι προφανές λοιπόν ότι τα θεσπιζόμενα μέτρα αυτά δεν επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης ούτε συμβάλλουν στη δίκαιη δίκη αλλά τελικά κατατείνουν στον να μην υπάρχει καν δίκη, αφού έχουν μόνο ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
Το γεγονός αυτό συνιστά έλλειμμα Δημοκρατίας και είναι ευθέως αντισυνταγματικό αφού περιορίζει και καταργεί στην πράξη το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη για παροχή έννομης προστασίας ενώ αποδομεί το κράτος δικαίου αλλά και τον κοινωνικό ιστό, αφού είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα οδηγηθούν είτε στην υποταγή είτε στην αυτοδικία.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην αύξηση του μεγαρόσημου κατά 500% και στην αύξηση των παραβόλων υπέρ του Δημοσίου. Η ψήφιση τέτοιων διατάξεων αναδεικνύει την αδιαφορία του κράτους για τη δεινή οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς, πιστός στο θεσμικό του ρόλο, θα συνεχίσει να μάχεται ενάντια στην εφαρμογή εισπρακτικών και μόνο διατάξεων που δυσχεραίνουν την οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας αλλά και των μαχόμενων δικηγόρων στις καθημερινές συναλλαγές στα δικαστήρια.”

Σχολιάστε