My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Εμπόδια για τους ανασφάλιστους”

Για “απαράδεκτα εμπόδια στην δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στα αναγκαία φάρμακα και εξετάσεις” κάνει λόγο ο υπεύθυνος της Επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, Δημήτρης Αγαθόπουλος.

Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Αγαθόπουλος υπογραμμίζει ότι η διάταξη αυτή αναμένεται να εκτινάξει την ήδη υψηλή συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων και γενικότερα την ιδιωτική δαπάνη υγείας, ςνώ παράλληλα θα επιβαρύνει υπέρμετρα την λειτουργία των νοσοκομείων.

Η ανακοίνωση του κ. Αγαθόπουλου έχει ως εξής:

“Με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Υγείας που απαγορεύει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς, η Ένωση Ασθενών, εκπροσωπώντας χιλιάδες ανασφάλιστους ασθενείς, εκφράζει την διαφωνία της και την δικαιολογημένη αγωνία της για τις αρνητικές επιπτώσεις της ρύθμισης και την επίταση των ήδη υψηλών ακάλυπτων αναγκών υγείας στη χώρα και την αυξημένη οικονομική επιβάρυνση χρόνιων ασθενών και μάλιστα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.

Η διάταξη αυτή για τους ανασφάλιστους πολίτες αναμένεται να εκτινάξει την ήδη υψηλή συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων και γενικότερα την ιδιωτική δαπάνη υγείας, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα σε αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Επιπλέον ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων από τα ιδιωτικά ιατρεία για φάρμακα και εξετάσεις θα επιβαρύνει υπέρμετρα την λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων, τα οποία ήδη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες σε συνθήκες πανδημίας.

Η λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων, κυρίως των Νοσοκομείων, με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, από την μία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων covi-19, αποδυναμώνοντας τα περιφερειακά ιατρεία με μεταφορά ιατρικού προσωπικού και από την άλλη έχοντας την υποχρέωση να καλύψουν στο σύνολό τους και τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών, καθίσταται ασφυκτική. Και για έναν λόγο παραπάνω, η αύξηση της επισκεψιμότητας και ο συνωστισμός στους χώρους των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αυξάνει αυτόματα τους κινδύνους και την μεταδοτικότητα του ιού.

Ο λόγος όμως μιας τέτοιας απόφασης είναι η δογματική προσήλωση της Κυβέρνησης να περιορίσει τις δυνατότητες των ανασφάλιστων για δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις για να πετύχει την μείωση της δημόσιας δαπάνης σε βάρος της τσέπης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας αυτών δηλ.που την έχουν απόλυτη ανάγκη. Στον προϋπολογισμό του 2022 υπάρχει η μείωση της δαπάνης για την υγεία που υπερβαίνει τα 800 εκατομ. ευρώ.

Η υποβάθμιση του ΕΣΥ στο σύνολό του και η μείωση των δαπανών για την υγεία είναι ο πυρήνας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες πανδημικής κρίσης.

Δεν νοείται σε περίοδο υγειονομικής κρίσης και φτωχοποίησης του πληθυσμού να εφαρμόζονται κοινωνικά ανάλγητα μέτρα σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.”

Σχολιάστε