My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Επί τα χείρω αναθεώρηση

zotos-elladaΕβδομαδιαία οικονομική ενημέρωση από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ.

Επί τα χείρω αναθεώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τις αρχικές εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2014, καθώς, βάσει των εποχικά διορθωμένων στοιχείων, το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά 0,4% σε σχέση με το τρίμηνο, έναντι της μείωσης 0,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε ό,τι αφορά το αίτημά της να λάβει συνολικά πάνω από 1 δις. ευρώ ως χρηματοδοτική διευκόλυνση καθώς και σε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) σύμφωνα με πηγές στην τράπεζα, που επικαλείται το Reuters.  Οι κυριότεροι μέτοχοι της EBRD είναι τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), που διαθέτουν σχεδόν το 60% των ψήφων. Για να εγκριθεί το αίτημα χρειάζεται η υποστήριξη των δύο τρίτων των 66 μετόχων, ή τα τρία τέταρτα της δύναμης ψήφου, εκατοστιαία.

Την έγκριση προγραμμάτων ύψους 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων για την άντληση ποσού ύψους 875 εκατ. ευρώ προχώρησε  την Τετάρτη 4 Μαρτίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) .Ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 (Τ+2).

Την παράταση της δανειακής σύμβασης επικρότησαν οι υπουργοί οικονομικών των μεγαλύτερων χωρών, αναμένοντας όμως περαιτέρω ανακοινώσεις και αποσαφηνίσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν, όπως ο υπουργός των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, αναφερόμενοι στο χρηματοδοτικό κενό του 2015. Υπολογίζεται ότι το συνολικό πακέτο μπορεί να ανέλθει σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ για τα προσεχή τρία χρόνια, μέχρι και το 2017.

Την εξαίρεση τριών αγροτικών προιόντων από το ρωσικό εμπάρκο συζήτησε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης με τε τον Ρώσο ομόλογό του, που αν επιτευχθεί θα ανακουφίσει από ζημίες τους παραγωγούς φράουλας ροδάκινων και πορτοκαλιών.

zotos-eeΒελτίωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στη Γαλλία τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφονται από τον Μάιο του 2012, αν και ο δείκτης παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων.  Μείωση για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο παρουσίασε τον Ιανουάριο ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία,  κατά 19.100  την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναζωογόνηση των προσλήψεων στην δεύτερη τη τάξει αγορά εργασίας της Ευρωζώνης, σηματοδοτώντας μηνιαία μείωση 0,5%. Ωστόσο η Κομισιόν δέχτηκε το αίτημα της χώρας για παράταση έως το2017 στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%, με σκοπό να προχωρήσει στην ανάκαμψη και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα.

 Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των 13 ετών εκτινάχθηκε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία οδεύοντας προς τον Μάρτιο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου βελτίωσαν τα οικονομικά των νοικοκυριών. Είναι σημαντικό πως  η ιδιωτική κατανάλωση έχει εκτοπίσει τις εξαγωγές ως ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Πολύ θετικό για την οικονομία της  αποτελεί το γεγονός μείωσης της ανεργίας για τρίτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στο 6,5%.

Τον Μάρτιο θα αποπληρώσει η Πορτογαλία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έξι δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο των δανείων που της χορηγήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.  Η απόφαση εγκρίθηκε από ΔΝΤ και ΕΕ και θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση τόκων που επιβαρύνουν την χώρα ακολουθώντας τα ίχνη της Ιρλανδίας.

.

Αύξηση παρουσίασε η δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια τον Φεβρουάριο, έπειτα από δύο συνεχόμενους μήνες συρρίκνωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, προσφέροντας ενθαρρυντικές ενδείξεις εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης.

Ο δείκτης μεταποίησης (PMI) που καταρτίζει η HSBC ανήλθε τον Φεβρουάριο σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στις 50,1 μονάδες, από 49,7 μονάδες τον Ιανουάριο.

zotos-usaΓια μια αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως μέσα στο έτος προετοίμασε τις αγορές η πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και της αγοράς εργασίας συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Το ποσό των 2,6 δισ. δολαρίων θα καταβάλει στις αμερικανικές αρχές η Morgan Stanley ως αποζημίωση για την επίλυση των διαφορών που απορρέουν από την πώληση των ενυπόθηκων ομολόγων πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ποσό  ευπρόσδεκτο για ταμεία των ΗΠΑ.

 Στον αντίποδα, δύσκολη ήταν η εβδομάδα στον τομέα της ανεργίας όπου οι νέες αιτήσεις επιδόματος ξεπέρασαν την γραμμή αναφοράς των 300.000.

zotos-rosiaΔόθηκε η συγκατάθεση από την Ρωσία για αναδιάρθρωση της εξόφλησης του δανείου προς την Κύπρο με παράταση κατά 4 χρόνια από 2018 έως το 2022 και θα γίνεται σε 8 ισόποσες δόσεις. Μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας περιλαμβάνονται η παροχή   ναυτικών διευκολύνσεων σε ρωσικά πολεμικά πλοία, και οι συνέπειες του εμπάρκγο της Ρωσίας από την ΕΕ για την κρίση στην Ουκρανία και τα αποτελέσματά της στην κυπριακή οικονομία.

 Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ξεπερνώντας την αρχική τους νευρικότητα, καθώς έλαβαν ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και αυτά της Airbus Group και από τα θετικά στοιχεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,04% στις 6.947 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,66% στις 11.402 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 4.951 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε κέρδη 0,31% στις 391,89 μονάδες, κλείνοντας τον μήνα Φεβρουάριο με άνοδο 6,8% και το πρώτο δίμηνο του έτους με κέρδη 14%.

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, επηρεασμένοι από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωστόσο ολοκλήρωσαν έναν από τους καλύτερους μήνες από το 2011. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,45% στις 18.132,70 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,49% στις 4.963,53 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 0,30% στις 2.104,50 μονάδες.

Σε μηνιαίο επίπεδο, o S&P 500 ενισχύθηκε κατά 5,5% , ο Dow Jones  κατά 5,6% και ο Nasdaq http://www.naftemporiki.gr/finance/quote?id=%5EIXIC κατά 7,1%. Αντίστοιχα, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο S&P 500 500 υποχώρησε κατά 0,3% , ο Dow κατά 0,1% ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,2%.

H Παρασκευή αποτέλεσε τρίτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τις ρευστοποιήσεις να έχουν «ροκανίσει» σημαντικά την εντυπωσιακή άνοδο της Τρίτης, στον απόηχο των έντονων διεργασιών που παρατηρούνται στο μέτωπο της διαμόρφωσης των πολιτικών που σχετίζονται με τις δεσμεύσεις της χώρας στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,67% στις 880,48 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 3,08%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 900,96 μονάδες και η χαμηλότερη στις 863,15.

Market Snapshot

page0004

 

page0005

 

zotos-1

Σχολιάστε