My Twitter Feed

2 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίσκεψη Κουτσούμπα στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Περιοδεία Κ. Αρβανίτη στο νομό μας -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Καλά που έχουμε και τα κρασιά μας! -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

“Η ΕΕ να στηρίξει τους αγρότες” -

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Από το Κιλκίς στο Μίτσιγκαν -

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο -

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Μάλγαρης: “Παρών” για Δήμο Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Μονάδα λυματολάσπης με 6,8 εκατ. -

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Ελληνικό παράδοξο

floridis_panagΤου Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

——————————————————————————————————————————————————————————————Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες συνεδρίασαν τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων του νομού. Θεματολογία κοινή, απολογισμός για το 2012 και προγραμματισμός για το 2013.

Δεν ευθύνεται όμως η κοινή θεματολογία για το εξαιρετικά όμοιο περιεχόμενο των συνεδριάσεων. Αν πάρει κάποιος τις εισηγητικές εκθέσεις  για τα δύο θέματα, θα χρειασθούν μόνο μερικές αλλαγές σε νούμερα (λόγω πληθυσμών) και στη συνέχεια να τις βάλει δίπλα-δίπλα. Θα είναι σχεδόν αδύνατος ο διαχωρισμός τους ανά δήμο. Ιδια ποσοστά παραληφθέντων υποχρεώσεων-χρεών από τους πρώην δήμους, ίδια σφιχτή πολιτική για δημοσιονομική ισορρόπηση, ίδια ανυπαρξία σε προγραμματισμό νέων έργων, ίδια οργή για την μόνιμη αθέτηση υποχρεώσεων από το Κεντρικό Κράτος. Και, τέλος η ίδια μοναδική ελπίδα, από το περίφημο ΕΣΠΑ. Περικοπές στην εισροή θεσμοθετημένων κρατικών πόρων σε ποσοστό 60% σε σχέση με την μόλις προηγούμενη τριετία και προς τα πίσω. Πλήρης αδυναμία προγραμματισμού νέων έργων αφού το 97% των προϋπολογιζομένων εσόδων κατευθύνεται στις λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσίες, κλπ). Το πενιχρό 3% που απομένει αντιστοιχεί με προϋπολογισμό για έργα μιας μέσης πρώην κοινότητας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι  αβίαστα και εύλογα: με χρηματοδότηση κατά 60% μεγαλύτερη, θα έπρεπε οι καταργηθέντες δήμοι να κουβαλούσαν ως προίκα είτε τεράστια έργα, είτε υπολογίσιμα αποθεματικά. Συμβαίνει κάτι από τα δύο;

Και ασφαλώς δεν μπορεί να υπερισχύσει η δικαιολογία των υψηλών αμοιβών που απολάμβαναν οι αιρετοί. Τα ποσά είναι τεράστια  και δεν δικαιολογούνται με έναν ενδιαφέροντα μισθό δημάρχου, αντιδημάρχων, προέδρου κλπ. Αναδεικνύεται επομένως μια απρογραμμάτιστη διαχείριση που κυριάρχησε για χρόνια με περιττά έξοδα σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο και ανταπόδωση (Σωματεία, Σύλλογοι, Εορτές και πανηγύρεις). Ασφαλώς οι δήμοι δεν υπάρχουν μόνο για να εισπράττουν φόρους και τέλη. Υφίστανται για να λειτουργούν ανταποδοτικά προς όφελος των δημοτών τους.

Όλη αυτή η στρεβλή και παράδοξη εικόνα δείχνει μάλλον ότι μαζί με το τέλος της Μεταπολίτευσης, επήλθε και το τέλος της Αυτοδιοίκησης. Το μοντέλο της κρατικοδίαιτης πελατειακής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί πλέον να σταθεί. Η τομή με τον «Καλλικράτη» επιδείνωσε αντί να λύσει το πρόβλημα, αφού οι αποκεντρωθείσες  αρμοδιότητες, αντί να συνοδευτούν από τους ανάλογους πόρους, έμειναν εντελώς γυμνές με τις αιματηρές περικοπές.

Το νέο μοντέλο δεν έχει περιγραφεί ακόμη από κανέναν. Και μέχρι στιγμής το ισχυρό σοκ των περικοπών επιδρά παραλυτικά για κάθε προσπάθεια ανάταξης. Ο υπουργός Εσωτερικών  Ευρ. Στυλιανίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε την πρόθεσή του να επιχειρήσει  μια νέα τομή, τουλάχιστον στον τρόπο εκλογής των νέων Αυτοδιοικητικών Αρχών. Θα προτείνει την εκλογή δημάρχου με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, και την εκλογή δημοτικών συμβούλων από άλλο, ενιαίο ψηφοδέλτιο. Με τον τρόπο αυτό ο δημότης θα έχει δυνατότητα επιλογής υποψηφίων που διαφορετικά θα συμμετείχαν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Θα είναι ίσως ένα αποφασιστικό βήμα για την εκλογή των αξίων. Και όχι αυτών που θα προκρίνει η ξεθωριασμένη «γραμμή».

Μένει να αποδειχθεί. Αλλιώς η Αυτοδιοίκηση θα είναι πλέον από άχρηστη έως επιζήμια. Την αποκομιδή των απορριμμάτων μπορεί να την κάνει  από μόνο της η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου. Χωρίς την παρουσία αρμοδίου αντιδημάρχου ή Εντεταλμένου Συμβούλου. Πιθανόν και δημάρχου.

Σχολιάστε