My Twitter Feed

5 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Παραστατίδης για τα “κόκκινα δάνεια” -

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι -

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

“X” του ΓΑΣΚ στο ντέρμπι παραμονής -

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Με μαθητές του Κιλκίς στη Βουλή -

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Χωρίς μεταφορές και θέρμανση -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ν. Αγιονέρι: Έργο αγροτικής οδοποιίας -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Βασίλης Βασιλικός: “Ζ” στους αγώνες μας -

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

ΠεΚ: Σχεδιασμός ενόψει χειμώνα -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Εκτέλεση έργων…

DRAGANIDHS-XRISTOS

…δια τεμαχισμού.

Του Χρήστου Δραγανίδη (Δημοτικός σύμβουλος Παιονίας)

————————————————————————————————————————————————————————————–Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας συζητήθηκε ο τρόπος εκτέλεσης των έργων, απόφαση που παίρνεται κάθε χρόνο.

Αν ανατρέξουμε όμως στην τελευταία διετία της σημερινής διοίκησης ο πραγματικός τρόπος εκτέλεσης των έργων είναι ο παρακάτω

– Παρουσιάζεται το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο με διαδοχικές και εκτεταμένες αναμορφώσεις αλλάζει τελείως και η φυσιογνωμία και η ισορροπία ανά δημοτικό διαμέρισμα. Στη συνέχεια δημιουργούνται καινούργια έργα τα οποία κατά πάγια τακτική είναι τεμαχισμένα.
– Ο τρόπος κατασκευής και πληρωμής ενός έργου είναι συνήθως επίσης αντικανονικός. Αφού πρώτα κατασκευάζεται, στη συνέχεια αναμορφώνεται το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός.

Ας αναφέρουμε μερικά

Διαμόρφωση ισογείου Δημαρχείου Γουμένισσας
Έγινε μία ανάθεση ως «Μετεγκατάσταση του ΚΕΠ» το 2011.Στη συνέχεια αφού κατασκευάστηκε ολόκληρο το ισόγειο από τον εργολάβο, ακολούθησε άλλη μία ως «Διαμόρφωση ισογείου Δημαρχείου Γουμένισσας»,την ίδια χρονιά και με 12.000 ευρώ το καθένα. Αλλά επειδή δεν έφτασαν τα χρήματα ακολούθησε και τρίτο έργο ως «Διαμόρφωση Γραφείου Συγκοινωνιών».Το έργο συνολικά έφτασε στα 28.000 ευρώ.

Κατασκευή Στέγης Αμφιθεάτρου Πολυκάστρου
Το έργο χωρίς να είναι στον προϋπολογισμό του 2012 κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου ,λίγο πριν τον εορτασμό της Αγίας Τριάδος για την φιλοξενία εκδηλώσεων. Με αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος δημιουργήθηκαν δύο έργα ως « Κατασκευή μόνωσης αμφιθεάτρου» και «Κατασκευή στέγης πολιτιστικού κέντρου»,με 12.000 ευρώ το καθένα,,αλλά στο τεχνικό πρόγραμμα 2013 μπήκε και νέο έργο ως « Ολοκλήρωση στέγης αμφιθεάτρου» με άλλα 12000 ευρώ .Το έργο κατασκευάστηκε ολόκληρο τον Ιούνιο ,είναι ενιαίο και κόστισε συνολικά 36,000 ευρώ.

Πύργος κεντρικής πλατείας Πολυκάστρου
Το έργο κόστισε 38.000 ως αποπεράτωση πύργου και δημοπρατήθηκε το 2010, σήμερα σχεδόν ολοκληρώθηκε μετά από πολλές παρατάσεις .Ταυτόχρονα το 2012 έγιναν επτά αναθέσεις εργασιών και προμηθειών, όλες στον ίδιο εργολάβο, χωρίς να προβλέπονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα ,ως εξής
1. Προμήθεια μαρμάρων πύργου
2 Προμήθεια μεταλλικού εξώστη και επένδυση IROCO και κατασκ.στέγης
3. Προμήθεια κιγκλιδώματος πύργου
4. Προμήθεια φωτιζόμενου ρολογιού,φωτισμός LED ,ηλεκτρολογικά
5. Προμήθεια αλεξικέραυνου πύργου
6. Εργασία κοπής πλίνθων KLINKER
7. Ελαιοχρωματισμοί με τσιμεντόχρωμα στον πύργο
συνολικής αξίας 52.545 ευρώ
Τελικό συνολικό κόστος αποπεράτωσης του πύργου 90,545 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η οικοδόμησή του.

Είναι γεγονός χωρίς αμφισβήτηση οτι ο τρόπος κατασκευής των έργων της σημερινής διοίκησης είναι ο τεμαχισμός και οι αναθέσεις. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τα παραπάνω παραδείγματα τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά ,αλλά και από πλήθος άλλων ,όπως οι χωματουργικές εργασίες σε δημοτική και αγροτική οδοποιία,σε καθαρισμούς καναλιών, αποκαταστάσεις χωματερών, σε επισκευές αντλιοστασίων άρδευσης και ύδρευσης, και πολλά άλλα τα οποία είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Ακόμα και σημαντικές προμήθειες γίνονται τεμαχισμένα χωρίς καμμία διαδικασία έρευνας αγοράς και εξασφάλισης ανταγωνιστικής τιμής.

Πολλές φορές καταγγείλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τα έργα πρώτα εκτελούνται, μετά γίνονται οι ανάλογες αναθέσεις και τέλος γίνεται η επιμέτρηση και η πληρωμή του. Η σταθερή απάντηση είναι ότι έτσι εξασφαλίζεται καλύτερη τιμή κόστους. Ποτέ δεν δόθηκαν σοβαρές απαντήσεις.

Οφείλουμε, ως μειοψηφία, να χτυπήσουμε τον κώλωνα του κινδύνου ότι ενδεχομένως η δημοτική αρχή με τον τρόπο που λειτουργεί , με προχειρότητα, με παραλείψεις και λάθη , να εμπλέξει προμηθευτές και εργολάβους που συνεργάζονται με τον Δήμο , σε διαδικασίες ελέγχων επίπονους για όλους.

Η συνολική διαχείριση των έργων πρέπει να γίνεται με διαδικασίες σύμφωνα με τον κώδικα εκτέλεσης έργων. Να τηρούνται όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να τηρείται η διαφάνεια και να διασφαλίζεται το συμφέρον των δημοτών ,τώρα που οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις επιβάλλουν όσο ποτέ άλλοτε τη χρηστή διοίκηση.

Σχολιάστε