My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Εκδήλωση μνήμης στο Μεταλλικό

Την Κυριακή 16 Ιούλη 2017, παρά την κακοκαιρία και την βροχόπτωση, πραγματοποιήθηκε από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κιλκίς εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Μεταλλικιώτες αγωνιστές και αγωνίστριες, που έδωσαν τη ζωή τους στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ου αιώνα, στον ιταλοελληνικό πόλεμο, στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ κατά την κατοχή, με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας την περίοδο 1946-1949.

Την ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Θόδωρος Αθανασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγωνιστική δράση των κατοίκων του Μεταλλικού από την πρώτη στιγμή που ως πρόσφυγες έφτασαν στο χωριό το 1922, ενώ ειδική αναφορά έκανε στα γεγονότα στις 16 Ιούλη 1944.

Στις 16 Ιούλη του 1944 ΠΑΟτζήδες περικύκλωσαν το χωριό και αφού μπήκαν μέσα μάζεψαν όλους τους άντρες από 16 έως 70 ετών και τους συγκέντρωσε στο σχολείο. Εκεί τους βασάνιζαν και τους ανέκριναν με σκοπό να καταδώσουν τα καταφύγια του ΕΑΜ και ονόματα των ανταρτών.

Επειδή κανένας από τους κρατούμενους κατοίκους του χωριού δεν μαρτύρησε το παραμικρό εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των φασιστικών ομάδων της περιοχής ο Κ. Παπαδόπουλος για να συμμετέχει και ο ίδιος στα βασανιστήρια. Και αφού οι άντρες του χωριού συνέχιζαν να μένουν αλύγιστοι, οι ΠΑΟτζήδες προέβησαν σε 7 δολοφονίες, οι 6 από τις οποίες έγιναν μέσα στο χώρο του σχολείου.

Αργότερα έφτασαν στο χωριό και οι Γερμανοί. Έγιναν συλλήψεις και όλοι ανακρίθηκαν ξανά στην αστυνομία Κιλκίς. Την επόμενη το πρωί οι νεότεροι στάλθηκαν σε αγγαρείες και από τους μεγαλύτερους οι πιο «επικίνδυνοι» στάλθηκαν στις φυλακές Παύλου Μελά και στο λατομείο Άρες για καταναγκαστική εργασία.

Και από τα συγκεκριμένα γεγονότα αναδεικνύεται η στάση της αστικής τάξης της χώρας, η οποία είτε συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές (ένα μεγάλο τμήμα της), είτε εγκατέλειψε τη χώρα. Αναδεικνύεται, επίσης, και η στάση διάφορων φασιστικών ομάδων οι οποίες διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος λαϊκών ανθρώπων, ιδιαίτερα στα χωριά του νομού, πολλές φορές χειρότερα και από τους κατακτητές.

Και βέβαια, αναδεικνύεται, το μεγαλείο της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όπου αλύγιστος και ανυπόταχτος, με κάθε μέσο και τρόπο αντιστάθηκε στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, όπου συστρατευόμενος με το κίνημα της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης κατάφερε να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του και να απελευθερώσει την Ελλάδα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Κώστας Σαπρανίδης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στεφάνια κατέθεσαν το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κιλκίς και η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Δελτίο τύπου από ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κιλκίς

Σχολιάστε