My Twitter Feed

23 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ειδομένη: Οργή για τη νέα απάτη

Οργή, αγανάκτηση, απόγνωση επικρατούν μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη, μετά τη νέα απάτη περί ανοίγματος των συνόρων, καθώς φήμες που διαδόθηκαν το Σάββατο είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Κυριακή τα κέντρα φιλοξενίας όπου έμεναν και να επιστρέψουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

x-default

x-default

Μάλιστα, προς την Ειδομένη κατευθύνθηκαν από χθες (Κυριακή) το πρωί όχι μόνο πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν σε κέντρα φιλοξενίας της βορείου Ελλάδος, αλλά ακόμη και άτομα που είχαν βρει καταφύγιο στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να είναι εκεί τη στιγμή που, όπως έλεγαν επιτήδειοι, θα άνοιγαν τα σύνορα.

Μόλις άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, τα σύνορα δεν θα ανοίξουν, ότι οι φήμες ήταν ψευδείς και ότι έπεσαν θύματα απάτης για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, οι πρόσφυγες κυριεύτηκαν από απόγνωση. Μάλιστα, δεν έλειψαν οι στιγμές που η απόγνωσή τους μετατράπηκε σε οργή με αρκετούς εξ’ αυτών να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή και να παρακινούν τους υπολοίπους να βαδίσουν προς τα Σκόπια και να ρίξουν τον φράχτη.

Αλλη ομάδα προσφύγων, πιο ψύχραιμοι παρατάχθηκαν μπροστά τους και προσπάθησαν να τους μεταπείσουν εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη. Εντωμεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί εκεί για να εμποδίσουν κάτι τέτοιο, που ενδεχομένως να είχε και μοιραία αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CBS, αρκετές εκατοντάδες Ιρακινοί και Σύριοι μπήκαν μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη και των αστυνομικών δυνάμεων, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τους διαδηλωτές να πορευτούν προς το φράχτη που χωρίζει την Ελλάδα από την ΠΓΔΜ. «Συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ των δύο αυτών ομάδων», αναφέρει και προσθέτει περιγράφοντας τα επεισόδια: «Οι διαδηλωτές δυο φορές έσπασαν το φράγμα που οι Ιρακινοί και οι Σύριοι είχαν φτιάξει και ωθήθηκαν πίσω από τα ΜΑΤ που χρησιμοποίησαν τις ασπίδες τους».

x-default

x-default

Το απόγευμα της Κυριακής τα πνεύματα ηρέμησαν ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα του Αξιού. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει νωρίτερα στον αποκλεισμό της, εμποδίζοντας τη διέλευση από το σημείο σε λεωφορεία και βαν με ακτιβιστές που κατευθύνονταν προς τον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Μάλιστα το βράδυ ορισμένοι από τους πρόσφυγες επιβιβάστηκαν ξανά σε λεωφορεία και πήραν το δρόμο του γυρισμού προς τα κέντρα φιλοξενίας, νιώθοντας για μια ακόμη φορά εξαπατημένοι.

Ανησυχία

Πλέον, έκδηλη είναι η ανησυχία και των Αρχών για το γεγονός ότι η απόγνωση των ανθρώπων στην Ειδομένη, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 12.000 μπορεί να μετατραπεί σε οργή και να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt την περασμένη Κυριακή, η οποία επικαλούμενη απόρρητη έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, προειδοποιούσε για έκρηξη βίας στην Ειδομένη με τα κλειστά σύνορα, «βλέποντας» βίαιες συγκρούσεις «από απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα βόρεια σύνορά της Ελλάδας» καθώς σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι άνθρωποι αυτοί θα προσπαθήσουν να περάσουν ξανά τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη και τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν σοβαρές συγκρούσεις.

Οι ιταλοί ακτιβιστές

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν προχθές στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες. Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

ΚΙΛΚΙΣ24 με πληροφορίες από iefimerida.gr

Σχολιάστε