My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ειδομένη: Μικρό ελληνικό θαύμα!

prosfyges-eidomeni2-001(Βίντεο) Αποστολή: Χρήστος Νικολαΐδης – ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Ο Αχμέντ είναι γύρω στα 45! Γεροδεμένος και χαμογελαστός! Φορά τριμμένα ρούχα και αθλητικά παπούτσια. Κάθε λίγο και λιγάκι γυρνά προς την 14 μηνών κόρη του! Δεν την χάνει από τα μάτια του ούτε για δευτερόλεπτο. Γι? αυτήν άφησε την κόλαση του Χαλεπίου! Αυτήν θέλησε να σώσει, όχι τον εαυτό του!

Ο Αχμέντ μιλά άπταιστα ελληνικά. Έζησε 12 χρόνια στην Αθήνα. Ήρθε λαθρομετανάστης, δούλεψε σε ταβέρνες στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά και σε οικοδομές, καράβια, και βουλκανιζατέρ. Με ένα γερό κομπόδεμα επέστρεψε στο Χαλέπι, έκανε το δικό του μαγαζί, μίνι-μάρκετ! Παντρεύτηκε, έφτιαξε τη ζωή του, η Φαμίνα η κατά 15 μικρότερη σύζυγός του έμεινε έγκυος, όλα έμοιαζαν να έχουν μπει στη σειρά! Η δουλειά πήγαινε καλά, μέχρι που άρχισε ο πόλεμος.

Ο Αχμέντ, η Φαμίνα και η μικρή τους είναι τρεις από τους περίπου 6.000 πρόσφυγες που φτάνουν κάθε 24ωρο στην Ειδομένη, στον Χώρο Υποδοχής, που λειτουργεί από την Παρασκευή. Όλοι τους κατατρεγμένοι και διωγμένοι!

«Δεν ξέρω πού θα πάω. Δε με νοιάζει κιόλας. Θέλω το παιδί μου να είναι καλά, να μην κινδυνεύει! Θέλω να περπατάω, να δουλεύω, να κοιμάμαι χωρίς να σηκώνω κάθε λίγο και λιγάκι το βλέμμα μου στον ουρανό και να λέω: μήπως έπαθε τίποτε το παιδί; Είναι καλά τώρα, μήπως χτύπησε, μήπως την έκλεψε κανείς;», λέει με φανερή ανησυχία στη φωνή του.

Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία θα καταλήξει; Δεν έχει σημασία. Αρκεί να έχει ειρήνη. Θα σταθεί όρθιος και πάλι. Θα δουλέψει σκληρά. Θα παιδευτεί στην αρχή και αυτός και η γυναίκα και το παιδί, θα κουραστούν, θα ταλαιπωρηθούν, μπορεί και να κρυώσουν, μπορεί και να πεινάσουν. «Δε με νοιάζει ό,τι και να κάνω!

Αρκεί να είμαι σίγουρος ότι το παιδί μου δεν κινδυνεύει να σκοτωθεί», μού λέει κατεβάζοντας το βλέμμα στα παπούτσια του…

Το παιδί τον τραβά από το μπατζάκι. «Πάνε στη μαμά», της λέει χαμογελώντας! Το μωρό κάνει να φύγει, περπατά τρία- τέσσερα μέτρα, κοντοστέκεται, βάζει τα κλάμματα! Ο Αχμέντ παρατά την κουβέντα μας, απλώνει τα χέρια του σαν αετός, τρέχει στην κόρη του και την αρπάζει τινάζοντας την στον αέρα, αφήνοντας να ξεχυθεί ένα τρανταχτό γέλιο!

Το χαμόγελο εντός παιδιού είναι πάντα όμορφο, σαγηνευτικό! Ακόμη κι όταν σημειώνεται σε ένα Χώρο Υποδοχής Προσφύγων!

Η εντύπωση

Φτάνοντας κανείς στην Ειδομένη, τελευταίο σταθμό εντός ελληνικού εδάφους για περίπου 6.000 πρόσφυγες την ημέρα, εντυπωσιάζεσαι και απορείς! Μέχρι την Τετάρτη ο χώρος ήταν ένα χωράφι! Γεμάτο μάλιστα σκουπίδια, με μία βρύση και μία παραγκούπολη για υποδοχή, καταγραφή και ιατρείο!

Το πρωί της Παρασκευής η υποδομή λειτουργούσε υποδειγματικά! Με πέντε μεγάλες σκηνές για υποδοχή των προσφύγων, ιατρείο, χημικές τουαλέτες και κοντέινερ με ντουζ και λουτήρες.

Μέχρι μία εβδομάδα πριν στο σημείο αυτό έφταναν περίπου 4.000 πρόσφυγες το 24ωρο περπατώντας. Εξαντλημένοι και άρρωστοι, βαστώντας τα παιδιά στην αγκαλιά τους, περνούσαν προς την (εχθρική) ΠΓΔΜ, χωρίς καμία βοήθεια από την Ελλάδα ή κάποιο φορέα, Μη Κυβερνητική Οργάνωση ή εθελοντές.

Σήμερα η κατάσταση είναι αξιοπρεπέστατη, χάρη στη δράση των εθελοντικών οργανώσεων. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Α21, η «Μετάδραση» με τους δεκάδες εθελοντές ή στελέχη τους κάνουν υπέροχη δουλειά λύνοντας όλα τα προβλήματα και διευκολύνοντας ουσιαστικά την άνετη ροή των προσφύγων.

Και οι γνωστές χαζομάρες

Η καλή εικόνα δεν σβήνει τις γνωστές ελληνικές κουταμάρες, που γίνονται είτε από αβλεψίες, είτε από έλλειψη προσήλωσης στην ουσία αντί του τύπου! Για παράδειγμα η αντιδήμαρχος του Δήμου Παιονίας και υπεύθυνη από την πλευρά του για το συντονισμό του έργου υποδοχής των Προσφύγων συνελήφθη (!) για παράνομη μεταφορά μεταναστών, κατηγορείται ήδη για κακούργημα και το αυτοκίνητο της κατασχέθηκε! Όπως λέει η ίδια, ένας αστυνομικός θεώρησε ότι γίνεται παράνομη διακίνηση μεταναστών, ενώ το ένα από τα δύο άτομα που διευκόλυνε με το αυτοκίνητο της, είχε το χαρτί ταυτοποίησης το οποίο όμως είχε λήξη για λίγες ώρες! Κουταμάρες, σε μία χώρα που ενώ το γράμμα το νόμου είναι σαφές, σήμερα διακινούνται με κρατική μέριμνα χιλιάδες πρόσφυγες!

Η Εβελίνα Πολυτίδου, από το Πολύκαστρο δεν πτοείται όμως! «Θα είμαι εδώ τέσσερις ώρες ως Αντιδήμαρχος και τέσσερις ως μέλος της Ομάδας Εθελοντών Πολυκάστρου, αλλά οκτώ ώρες ως υπόδικη και χωρίς αυτοκίνητο», λέει χαμογελώντας!

Οι κουταμάρες δεν πτοούν και τους δεκάδες απλούς πολίτες που σπεύδουν στην Ειδομένη για να προσφέρουν είτε εργασία είτε αγαθά. «Ξέρω από ξεσπίτωμα! Ζω στη Γερμανία! Μάζεψα από τη γειτονιά κάποια πράγματα και τα έφερα», μας είπε η Δέσποινα από το Πολύκαστρο!

Υπέροχα λόγια από κάποιους υπέροχους Έλληνες…

Πηγή: rthess.gr

Σχολιάστε