My Twitter Feed

1 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στάση εργασίας για την Υγεία -

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

“Όχι στο τερατούργημα για Υγεία” -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Διήμερο για τη βία κατά γυναικών -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Εκκρεμούν ακόμα οι αποζημιώσεις -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Στο νομό ο Τσίπρας τη Παρασκευή -

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2022

ΚΚΕ: Για τις απολύσεις σε ALUMIL -

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, 2022

Πάρτε μέτρα για τη κτηνοτροφία -

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, 2022

Στη τελική ευθεία το νέο γηροκομείο -

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, 2022

Ειδομένη και Αγροτικά Ιατρεία

Πρόταση για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας μέσα από την επαναλειτουργία των αγροτικών Ιατρείων, καταθέτει η Ιστοσελίδα Ειδομένης, ζητώντας να λειτουργήσει τέτοιο ιατρείο στον οικισμό, που θα στηρίζεται σε ομάδα εθελοντών.

Η πρόταση:

Οι πρώτοι μήνες του 2020 που διανύουμε χαρακτηρίζονται από τη μάχη που δίνεται με την Πανδημία του Κορωνοϊού. Τα συστατικά της μάχης αυτής είναι η ατομική ευθύνη με την τήρηση των μέτρων ασφάλειας του καθενός μας και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών. Το παραπάνω, καθώς και η ανάγκη αποσυμφόρησης των νοσοκομείων με την τακτική της απομόνωσης, ανέδειξε το θέμα της παρουσίας των αγροτικών ιατρείων.

Σε μια ακριτική περιοχή, η αντιμετώπιση περιστατικών ιογενούς κατάστασης, πόσο θα διευκόλυνε την λειτουργία των μεγάλων νοσοκομείων, αφού μια απλή γρίπη θα αντιμετωπιζόταν από τον τοπικό ιατρό και μόνο σοβαρότερα περιστατικά θα προωθούνταν σε αυτά. Με αυτήν την κατάσταση ο ηλικιωμένος κάτοικος θα είχε παροχές υγείας χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί το κοντινότερο υγειονομικό σταθμό την ταλαιπωρία που θα έπρεπε να υποστεί μετακινούμενος και σπαταλώντας χρόνο σε σειρά προτεραιότητας για να εξεταστεί.

Η Ειδομένη είναι ένα ακριτικό χωριό στα σύνορα της Ελλάδας. Η περιοχή είναι απομονωμένη και ιατρός μία φορά την εβδομάδα επισκέπτεται το αγροτικό ιατρείο για να συνταγογραφήσει και να εξετάσει. Η ιδέα επαναλειτουργίας του αγροτικού ιατρείου Ειδομένης προήρθε από το γεγονός ότι στην Ειδομένη διαμένουν ηλικιωμένοι και σε οποιοδήποτε περίπτωση η άμεση ανταπόκριση του Ε.Κ.Α.Β. θα ήταν περίπου 20 λεπτά. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που εκθέτει την υγεία και τη ζωή των κατοίκων. Λύση «η μόνιμη παρουσία ιατρού».

Η Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας Ειδομένης, ανησυχώντας για την ιατρική περίθαλψη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, είχε σχεδιάσει πρόταση επαναλειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου Ειδομένης στο εκεί συντηρημένο κτίριο, όπου θα φιλοξενούνταν ο ιατρός, σε ένα πλήρως λειτουργικό χώρο διαμονής, ενώ η σίτισή του θα επιβάρυνε τις τοπικές κοινότητες. Με έδρα την Ειδομένη, το αγροτικό ιατρείο θα εξυπηρετούσε άλλους τέσσερις οικισμούς: Χαμηλό (3 χμ.), Δογάνη (3 χμ.), Πλάγια (6 χμ.) και Φανό (12 χμ.). Επικοινωνήσαμε με αρμοδίους και εξασφαλίσαμε, σε περίπτωση λειτουργίας, εξοπλισμό, αναλώσιμα ιατρικά και φαρμακευτικά είδη, ενώ προγραμματίστηκαν συναντήσεις για την εξασφάλιση απινιδωτή. Το όλο εγχείρημα θα στηριζόταν και από ομάδα εθελοντών του χωριού που θα λειτουργούσε ως ομάδα βοήθειας στο σπίτι.

Ίσως η πανδημία μάς διδάξει ότι θα έπρεπε να δώσουμε προτεραιότητα στον κάτοικο της υπαίθρου που έχει δικαίωμα στην υγεία και ίσως η λύση βρίσκεται στο να λειτουργήσουν ξανά οι πρωτογενείς μονάδες, αναβαθμίζοντας το κεντρικό σύστημα υγείας της χώρας.

Σχολιάστε