My Twitter Feed

4 Δεκεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μορρυλίων Πόλις: Η ταινία -

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Ρεκόρ 7ημέρου στα κρούσματα! -

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Κλειστό τμήμα της 21ης Ιουνίου -

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Οι επαφές Λυκουρέτζου σε Ν. Κιλκίς -

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Βαρθολομαίος: Επίσκεψη στη ΠΕΚ -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Επίσκεψη Παπανδρέου στο Κιλκίς -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Τους έπιασαν με 60 κιλά κάνναβη! -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Κρασιά ζυμωμένα με βραβεία! -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων”

Συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων για την καταγραφή ελλείψεων και προβλημάτων, καθώς και των ΔΣ των ΣΕΠΕ Κιλκίς και Παιονίας και της ΕΛΜΕ Κιλκίς με θέμα την οργάνωση και τη διεκδίκηση μέτρων για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, ζητά μεταξύ άλλων η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ), που ανήκει στο ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωση με τίτλο “ο τρόπος που ανοίγει η κυβέρνηση τα σχολεία είναι εγκληματικός”, η συνδικαλιστική παράταξη τονίζει για την κυβέρνηση ότι

 • Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.
 • «Τζογάρει» την υγεία μας και τη μόρφωση των μαθητών με την κοροϊδία, τις παλινωδίες και την αδιαφορίας της.

Η ανακοίνωση της ΑΣΕ έχει ως εξής:

“Η Κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας ανακοίνωσαν για τρίτη φορά το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο εδώ και 10 μήνες για την ασφαλή λειτουργία τους, χωρίς να έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για να διαφυλαχτεί η υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Για μια ακόμα φορά, μαζί με Τοπικούς Παράγοντες που βγαίνουν και λένε πως «όλα είναι θωρακισμένα», εμπαίζουν τους εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του Κιλκίς και της Παιονίας, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα, που από την πρώτη στιγμή η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδίκησε.

Η αλήθεια είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, στο Κιλκίς, με τα εκατοντάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους δεκάδες νεκρούς, συνεχίζουν να μη λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα στα εργοστάσια του νομού, στις υπηρεσίες των Δήμων και του Δημοσίου, στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ενώ δεν στηρίζεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με το υγειονομικό προσωπικό να είναι ακόμα στο μισό, με τα μέσα και τον εξοπλισμό να είναι στα όριά τους, χωρίς ούτε μία ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Κιλκίς.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ανοίγουν σήμερα 11 Γενάρη τα σχολεία, είναι τα ίδια που οδήγησαν στο κλείσιμο των σχολείων.

Τα όποια επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως η αγορά στηλών θερμομέτρησης από το Δήμο Κιλκίς, κόστους άνω των 65.000 ευρώ, δεν προσφέρουν ουσιαστική προστασία στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία από τη μία, και γεμίζουν με ζεστό χρήμα τους λογαριασμούς των επιχειρηματικών ομίλων τα περιοχής από την άλλη.

Η θερμομέτρηση ή οι δύο είσοδοι στο χώρο του σχολείου…

… χωρίς να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις στις σχολικές τάξεις (σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν τάξεις που αντιστοιχεί 1 τ.μ. ανά μαθητή ή τάξεις χωρίς τον αναγκαίο αερισμό, ενώ εξαιτίας της κακοκαιρίας του χειμώνα σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για τα διαλείμματα),

… χωρίς να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί για να «αραιώσουν» τμήματα και να αξιοποιηθούν κενές αίθουσες και άλλοι δημόσιοι χώροι (σήμερα υπάρχουν κενές αίθουσες σε σχολεία, σχολεία που έχουν κλείσει, δημόσιοι και δημοτικοί χώροι που δεν αξιοποιούνται),

… χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας (όταν ακόμα υπάρχουν καθαρίστριες που μοιράζονται σε δημοτικό και νηπιαγωγείο ταυτόχρονα),

… χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς των γονιών των μαθητών, χωρίς μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ ανά σχολείο ή ομάδα σχολείων,

… χωρίς να προταχθεί ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών σήμερα και όχι την άνοιξη (η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε δεν καλύπτει όλο τον πληθυσμό και δεν δίνει εικόνα της εξάπλωσης ανά σχολεία).

… στην πραγματικότητα υπονομεύουν την Υγεία του λαού του Κιλκίς, αντί να την προστατεύουν.

Το 2020 τα σχολεία λειτούργησαν μόνο 6 μήνες. Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μαθητές, στην κρίσιμη ηλικία που βρίσκονται, στο γνωστικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Από τα παιδιά των μικρότερων τάξεων (νηπίων – δημοτικού) που παρουσιάζουν προβλήματα τόσο στην προσαρμογή τους στη σχολική ζωή όσο και στην κοινωνικοποίηση τους, έως και της Γ’ Λυκείου που καλούνται να δώσουν μια εξοντωτική μάχη, αυτή των Πανελλαδικών εξετάσεων, παλεύοντας μπροστά σε ένα κινητό πρωί – απόγευμα για να καλύψουν επαρκώς την ύλη, πράγμα αδύνατο σε αυτές τις συνθήκες.

Παράλληλα, στις Δομές Ειδικής Αγωγής δεν πάρθηκε κανένα επιπρόσθετο μέτρο προστασίας, παρότι αυτές ήταν ανοιχτές όλη αυτή την περίοδο. Ενώ και για τα προσφυγόπουλα δεν υπήρξε καμία μέριμνα και στην πραγματικότητα τα παιδιά αυτά είναι «αόρατα» για το Υπ. Παιδείας.

Η κυβέρνηση, καθώς οι εκπρόσωποί της σε τοπικό επίπεδο, ας αφήσουν το υποκριτικό ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων στους μαθητές και ας πάρουν τώρα ουσιαστικά μέτρα, που παραμένουν επίκαιρα, για να ανοίξουν τα σχολεία άμεσα με ασφάλεια και υγιεινή για όλους!

 1. Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
 2. Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
 3. Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
 4. Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.
 5. Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν αρκεί η ανακοίνωση μειωμένης εξεταστέας ύλης. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας. Όσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα μας, μαχητικά μπαίνουμε μπροστά να τα διεκδικήσουμε. Τώρα πρέπει να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Σε κάθε σχολείο που δεν τηρούνται τα μέτρα, που μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών, προχωράμε σε αγωνιστικές παρεμβάσεις με όλες τις μορφές, μέχρι να παρθούν ουσιαστικά μέτρα.

Άμεσα, χωρίς να χάνουμε χρόνο προτείνουμε να προχωρήσουμε σε:

 • συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για την καταγραφή ελλείψεων και προβλημάτων.
 • συνεδριάσεις των ΔΣ των ΣΕΠΕ Κιλκίς και Παιονίας και της ΕΛΜΕ Κιλκίς, ανοιχτές στους συναδέλφους, με θέμα την οργάνωση και τη διεκδίκηση μέτρων για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή.
 • τα Σωματεία μας να δώσουμε οργανωμένα, απάντηση στη επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας τις επόμενες μέρες, διεκδικώντας τα αυτονόητα για τη μόρφωση και την υγεία.
 • σε περίπτωση που η κυβέρνηση και το Υπουργείο τολμήσουν, ειδικά εν μέσω της σχολικής χρονιάς, να νομοθετήσουν αλλαγές στο τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ αλλά και να εγκαθιδρύσουν αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, να πάρουν αγωνιστική απάντηση από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας μέσα από τα Σωματεία, στεκόμαστε δίπλα στη λαϊκή οικογένεια, που στενάζει κάτω από την αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης!”

Σχολιάστε