My Twitter Feed

17 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μουριές: Εγκαίνια βιβλιοθήκης

Του Δικτύου Εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε δράση”.

Στο όμορφο χωριό Μουριές Κιλκίς, στους πρόποδες του Όρους Μπέλες και σε απόσταση αναπνοής από το Τριεθνές, η 1η Μαρτίου θα φέρει στα περίπου 200 παιδιά της κοινότητας κάτι παραπάνω από την πρώτη μέρα της άνοιξης: μια ολοκαίνουργια βιβλιοθήκη!

vivliothikiΕίναι  πλήρως εξοπλισμένη, με περίπου 1500 βιβλία, δύο υπολογιστές, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια και στεγάζεται σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος ήταν αναξιοποίητος.

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης που βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα του δημοτικού σχολείου Μουριών θα γίνουν την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 11 το πρωί.

Πρόκειται για την τέταρτη βιβλιοθήκη του Δικτύου Εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε δράση” (Journalists Acting), η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη σε δωρεές και χορηγίες αλλά και στην πολλή προσωπική δουλειά πληθώρας εθελοντών, τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από την τοπική κοινότητα.

Η τέταρτη βιβλιοθήκη έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες (αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2014) στην Κρανιά Γρεβενών, το Λιβάδι Ελασσόνας και τους Κουκλιούς Ιωαννίνων, αυξάνοντας σε 500 τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων παιδιών. Στόχος του Δικτύου είναι η δημιουργία άλλων έξι βιβλιοθηκών σε ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας για παιδιά και νέους.

Στις γραφικές Μουριές, ένα πανέμορφο χωριό, που απέχει μόλις 4 χλμ σε ευθεία από τα Σκόπια και έχει πληθυσμό περίπου 3.400 κατοίκων, ζουν περίπου 200 παιδιά, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ενώ η βιβλιοθήκη θα μπορεί να εξυπηρετεί και αναγνώστες από γειτονικές κοινότητες.

Το χωριό, όπου οι κάτοικοι αναπτύσσουν κυρίως αγροτική δραστηριότητα, εδρεύει πολύ κοντά στην περιοχή τού Τριεθνούς, όπου από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο συμπίπτουν τα σύνορα της Ελλάδας,  της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, σε υψόμετρο 1883 μέτρων. Η δημιουργία της βιβλιοθήκης υποστηρίχθηκε θερμά από τις τοπικές αρχές, τους συλλόγους και τους φορείς, καθώς και από ιδιώτες, που πρόσφεραν εθελοντική εργασία ακόμη και για τις τεχνικές εργασίες.  Αναλυτικότερα:

ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Τη δημιουργία της βιβλιοθήκης στις Μουριές υποστήριξαν οι εξής εταιρείες και φορείς:

ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis (Μέγας Χορηγός), που επίπλωσε και διακόσμησε τον χώρο.

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), που δώρισε τους δύο υπολογιστές

-Εκδοτικοί οίκοι (αλφαβητικά) Ιανός, Κέρκυρα, Μεταίχμιο, Μίνωας και Susaeta. Ψυχογιός

MLS Πληροφορική ΑΕ (ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια)

ΑS Company (εκπαιδευτικά παιχνίδια)

AMF Mεταφορική

-Σωματείο “Δεσμός

Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)/Μορφωτικό Ίδρυμα

-Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, που προσφέρει τόσο σε αυτή, όσο και στις υπόλοιπες έξι βιβλιοθήκες βιβλία στη γαλλική γλώσσα και εκπαιδευτικά Cds και DVDs

-Το σύλλογο παλαιών μαθητών και φίλων Γαλλικού Ινστιτούτου “Nouvelle Amicale” για την προσφορά βιβλίων

-Εργαζόμενοι ομίλου Olgivy & Mather

The Tango Bar, που διοργάνωσε ειδική βραδιά tango, στην οποία αντί για εισιτήριο οι συμμετέχοντες πρόσφεραν βιβλία.

-Την Εφημερίδα “Μακεδονία”,

-Το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη,

-Το Ράδιο Θεσσαλονίκη

-Το φροντιστήριο “Lord Byron

Στις τρεις προηγούμενες βιβλιοθήκες του Δικτύου το έργο του έχουν στηρίξει επίσης (πέραν των όσων προαναφέρονται) οι εξής εταιρείες και φορείς:

Η εταιρεία Αlumil του ομίλου Μυλωνά (που αντικατέστησε δωρεάν όλα τα κουφώματα στους Κουκλιούς), οι εκδοτικοί οίκοι Διάπλους, Καλέντη, Καπόν, Κέδρος, Καστανιώτη, Λιβάνη. Ψυχογιός, Ωκεανίδα, Dorling Kindersley (όμιλος Penguin),  ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και οι εταιρείες-μέλη του DOTSOFT AE και CityCollege/University of Sheffield, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Κοζάνης και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων διαφόρων σχολείων.

 

Ποιοι είμαστε και πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Το Δίκτυο Εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε Δράση” (Journalists Acting) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014 από 23 δημοσιογράφους. Επιδίωξη του Δικτύου είναι η δρομολόγηση, ανά διετία, πρωτοβουλιών εθελοντικού χαρακτήρα, που στόχος είναι να κομίζουν μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες.

Η πρώτη πρωτοβουλία του Δικτύου αφορά τη δημιουργία δέκα πλήρως εξοπλισμένων παιδικών και νεανικών βιβλιοθηκών σε ισάριθμες ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας. Οι τέσσερις πρώτες ήδη ολοκληρωθεί και η πέμπτη αναμένεται να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες στο ακριτικό χωριό Μεταξάδες Έβρου.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσφέρει βιβλία ή άλλο υλικό απευθείας στους δικαιούχους, μπορεί να επικοινωνήσει με το Δίκτυο στη διεύθυνση journalistsacting@gmail.com ή να αναζητήσει πληροφορίες στη σελίδα μας στο Facebook.

Σχολιάστε