My Twitter Feed

14 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Μείωση 5% στα τέλη

Το 2022 θα έλθει με μειώσεις στα βασικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όλα τα νοικοκυριά του Δήμου Κιλκίς και με ειδικές πρόνοιες για ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες καθώς και για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

Η Δημοτική Αρχή, με πρόταση του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη, εισηγήθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, τη μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, όπως και του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, κατά 5%, από την 1.1. 2022.

Συγκεκριμέναμ η νέα φορολογική απόφαση περιλαμβάνει μειώσεις στον οικιακό συντελεστή χρέωσης από 1,40 στο 1,33 (για κατοικίες της πόλης) από 1,20 στο 1,14 (για κατοικίες στους οικισμούς των έξι Δημοτικών Ενοτήτων) και αντίστοιχες μειώσεις στον επαγγελματικό συντελεστή χρέωσης που πέφτει από το 2,55 στο 2,42 στα καταστήματα του Κιλκίς και από το 1,75 στο 1,66  στα καταστήματα των οικισμών.

Επίσης, η απόφαση προβλέπει ότι με το 50% της παρεχόμενης έκπτωσης θα πληρώνουν εφεξής τα μισά χρήματα για τους δημοτικούς φόρους οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, ενώ πλήρη απαλλαγή προβλέπεται για τους ανάπηρους με ποσοστό 80% και άνω.

Η μέγιστη ετήσια επιβάρυνση του δήμου για την ανακούφιση ειδικών πληθυσμιακών κατηγοριών υπολογίζεται στα 196.812 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη, τα προσδοκώμενα έσοδα  για το οικονομικό έτος 2022 , καίτοι μειωμένα σε σύγκριση με το 2021, είναι ικανά να υπερκαλύψουν τις δαπάνες κατά 364.221 ευρώ χωρίς να θιγεί ή να υστερήσει σε λειτουργικότητα και παροχές η υπηρεσία καθαριότητας.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι η μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 5% μπορεί να δείχνει συντηρητική, πλην όμως δίνει το περιθώριο για νέες γενναίες μειώσεις την επόμενη χρονιά.

Όπως τονίζει η Δημοτική Αρχή “η επιχειρούμενη βελτιωτική ενέργεια σφραγίζει τη σύγχρονη αυτοδιοικητική ιστορία του Δήμου Κιλκίς καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που λαμβάνεται απόφαση μείωσης ανταποδοτικών τελών προς όφελος του δημότη”.

H εισήγηση του δημάρχου:

Αναμφίλεκτα, είναι μια πολύ καλή μέρα η σημερινή  για το Δήμο Κιλκίς και για τους αιρετούς του λειτουργούς καθώς ρίχνουν προς τα κάτω το βάρος της φορολογίας των συνδημοτών μας και σχηματίζουν ασπίδα προστασίας για τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

 Στην συνεδρίασή μας, πραγματευόμαστε επί της ουσίας, την εμπέδωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και πολιτών υπό την έννοια ότι αλλάζουμε την εδραία για τους περισσοτέρους πεποίθηση ότι οι οικονομικές υπηρεσίες αποτελούν αποκλειστικό μηχανισμό άντλησης πόρων από τη φοροδοτική τους ικανότητα και την αντιστρέφουμε

με πρόνοιες για την εξοικονόμηση χρημάτων στο οικογενειακό εισόδημα.

 Η χρηστή οικονομική διαχείριση και ο ορθολογικός οικονομικός προγραμματισμός  έχουν θετική αποτύπωση στην τοπική φορολογία.

Για πρώτη φορά ο Δήμος Κιλκίς καταθέτει τεκμηριωμένη όσο και κοστολογημένη πρόταση για την αναπροσαρμογή των βασικών δημοτικών τελών, στηριγμένη σε μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (του Τμήματος Εσόδων,του Λογιστηρίου, του Ταμείου) που συντάχθηκε υπό την εποπτεία ορκωτών λογιστών του Δήμου.

Με βάση τις κατευθύνσεις που έδωσε η Διοίκηση, εξετάστηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες η δυνατότητα μείωσης των βασικών τελών στην καθαριότητα και στο φωτισμό,χωρίς να διαταραχθούν τα οικονομικά του Δήμου, ούτε βεβαίως να υπάρξει υστέρηση στις αντίστοιχες παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.

Τα πορίσματα της μελέτης, ύστερα από προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων τους, όπου ελήφθησαν υπόψη και πιθανές αποκλίσεις, συμπυκνώνονται στην εισήγησή μου για γενική οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών και του δημοτικού φόρου  ηλεκτροδοτούμενων χώρων κατά 5% το οικονομικό έτος 2022.

Η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών στην προτεινόμενη τιμή είναι προϊόν πολιτικής βούλησης που εκφράστηκε, για τους μνήμονες, πέρσι τον Οκτώβριο, στις πρώτες φορολογικές μας αποφάσεις, και αποσκοπεί στην οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών, των εμπόρων και επαγγελματιών με αναλογικές μειώσεις των συντελεστών στην πόλη και στα χωριά στη βάση της ανταποδοτικότητας των δημοτικών παροχών.

Στο αστικό περιβάλλον της πόλης για παράδειγμα, οι υπηρεσίες καθαριότητας παρέχονται καθημερινά ενώ στα χωριά ανάλογα με το πληθυσμιακό τους μέγεθος η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται μία ή και δύο φορές την εβδομάδα. Κατά συνέπεια, ο δείκτης στα χωριά είναι φυσιολογικό και δίκαιο να έχει χαμηλότερη χρέωση.

Με υπόβαθρο τη δημόσια τοποθέτησή μας για την οικονομική ανακούφιση των δημοτών και την ενδυνάμωση της κοινωνικής μας πολιτικής σε ευάλωτα πληθυσμιακά στρώματα, η ελάττωση των δημοτικών τελών γίνεται σήμερα πράξη:

– 1ον Με μείωση των τελών της καθαριότητας και του φωτισμού στο 5% που κατεβάζει τόσο τον οικιακό (1,33 από 1,40 στα ακίνητα της πόλης

και 1,14 από 1,20 στα ακίνητα των οικισμών) όσο και τον επαγγελματικό συντελεστή χρέωσης που μειώνεται για τα καταστήματα του Κιλκίς

από το 2,55 στο 2,42 και αντίστοιχα για τα καταστήματα

στους οικισμούς του Δήμου μας από 1,75 στο 1,66.

2ον Με ωφέλειες για τα νοικοκυριά που θα πληρώσουν λιγότερα ανταποδοτικά τέλη, για τις πολυτεκνικές, τρίτεκνες οικογένειες που θα κερδίσουν τα μισά χρήματα με την ισχύ της έκπτωσης του 50% και για τους έχοντες αναπηρία

σε ποσοστό 80% που θα έχουν πλήρη απαλλαγή.

Ο Δήμος Κιλκίς αναλαμβάνει δηλ. να καλύψει δαπάνες ύψους 197.000ευρώ

για  ειδικές πληθυσμιακές ομάδες που από μια πρόχειρη έρευνα στο Δήμο μας αθροίζονται στις 1.347 οικογένειες.

Τα εκτιμώμενα έσοδα του 2022 από τα ανταποδοτικά τέλη όπως θα παρατηρήσατε στον σχετικό πίνακα είναι 5.430.344ευρώ. Δεν ισοσκελίζουν τα έξοδα, ίσα – ίσα  υπερκαλύπτουν τις δαπάνες κατά 364.221 ευρώ. Η πολιτική μας απόφαση σχετικά με την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών έγινε με γνώση της αντίστοιχης μείωσης των δημοτικών εσόδων για το 2022 χωρίς να υπάρξει, όπως προανέφερα, οικονομική δυσαρμονία σε έσοδα και έξοδα και αυτή η επιλογή μας φανερώνει ότι αντέχουν τα οικονομικά μας για να να ελαφρύνουμε με κάποιο τρόπο το οικονομικό φορτίο των νοικοκυριών και ότι τολμούμε να ‘’παραβιάσουμε ανοιχτές θύρες’’ δηλ. να ξεφύγουμε από τις κλασικές τακτικές της διατήρησης των τελών στα ίδια επίπεδα.

Στις ανταποδοτικού χαρακτήρα δομές της καθαριότητας και του φωτισμού

αντανακλάται η αποτελεσματικότητα του Δήμου ως παροχή υπηρεσίας, ως νέα υποδομή με έργα εκσυγχρονισμού που βελτιώνουν τις συνθήκες λειτουργίας τους.

-Η ανανέωση του στόλου οχημάτων με νέα απορριμματοφόρα και μηχανήματα έργου

– η διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων

– η πρόσληψη προσωπικού στην καθαριότητα λόγω Covid – 19 καθώς και η πλήρωση 33 θέσεων σε υπηρεσίες καθαριότητας με οκτάμηνη σύμβαση

– η κάλυψη της επέκτασης του φωτισμού ως επί το πλείστον σε  οικισμούς,

που εκκρεμούσαν από το 2012, συνολικού κόστους 168.535ευρώ, με πλήρη ικανοποίηση πλήθος αιτήσεων συμπολιτών μας έως και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους

– η φωτομέτρηση των στύλων φωτισμού σε όλο το Δήμο με προοπτική την δημιουργία νέου δικτύου φωτισμού, οικονομικότερου και με καλύτερη ενεργειακή απόδοση

ιεραρχούνται πρώτες στις επιδιώξεις μας για να πετύχουμε

αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους ανταποδοτικούς τομείς.

Η φορολογική μας πολιτική στα ανταποδοτικά τέλη είναι μεν αρκούντως συγκρατημένη, γιατί πάντα υπάρχει η επισφάλεια του απρόβλεπτου στους υπολογισμούς, πλην όμως μας δίνει την ευχέρεια αλλά και ένα ανοιχτό περιθώριο να προχωρήσουμε σε νέες πιο γενναίες μειώσεις μέσα στην επόμενη χρονιά, συμβαδίζοντας με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

Εν κατακλείδι, μειώνουμε για πρώτη φορά στα χρονικά του ενιαίου Δήμου Κιλκίς

τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας και τους οικιακούς και επαγγελματικούς συντελεστές χρέωσης.

Την αξία αυτής της ευνοϊκής οικονομικής απόφασης για τους συμπολίτες μας

 υπογραμμίζει η σύγκριση με παλαιότερες φορολογικές αποφάσεις.

Αρκεί να σας πω ότι τα τέλη καθαριότητας και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων στον Καποδιστριακό Δήμο Κιλκίς ακολουθούσαν για δέκα και πλέον έτη (1999 – 2010) ανηφορική πορεία  ενώ από το 2012 και εντεύθεν

καθορίστηκε κοινός συντελεστής για οικίες και επαγγελματικούς χώρους στην πόλη (1,40 και 2,55) και στα χωριά των έξι Δημοτικών Ενοτήτων (1,20 και 1,75) που παρέμεινε αμετάβλητος μέχρι και σήμερα. Εμείς με την σημερινή μας απόφαση αλλάζουμε προς το καλύτερο την κατάσταση.

Για πρώτη φορά ο Δήμος Κιλκίς ξεφεύγει από την πεπατημένη λογική των αυξήσεων ή των παγωμένων τελών

 Όσο μικρή, όσο συντηρητική κι αν φαίνεται η μείωση των ανταποδοτικών τελών δεν παύει να είναι μια καλή αρχή για το μέλλον, γι΄ αυτό και σας καλώ να την υπερψηφίσετε.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την αρμόδια Αντιδημαρχία, τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και τους υπαλλήλους της για τη συγκροτημένη και καλά επεξεργασμένη τους μελέτη καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τη θετική τους ψήφο επί της πρότασης.

Σχολιάστε