My Twitter Feed

8 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής!

“Κώδωνα κινδύνου” κρούει για ακόμα μια φορά η πολύπαθη Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς, καθώς κινδυνεύει με κατάρευση λόγω υποστελέχωσης.

Μάλιστα, το πρόβλημα επιδεινώνεται με την παραίτηση του ιδιώτη ιατρού και με τις νέες αιτήσεις παραίτησης των δυο μόνιμων ιατρών, γεγονός που όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί της κλινικής κάνει ορατό τον κίνδυνο για την αναστολή λειτουργίας της!

Για το θέμα έχουν υπάρξει εκκλήσεις των γιατρών της κλινικής, οι οποίοι προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο της κατάρρευσης, ενώ τώρα διοργανώνουν σύσκεψη την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 11:30 πμ, στο ισόγειο της Γ’ πτέρυγας του Νοσοκομείου.

Οπως επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς κατά πλειοψηφία, σε σύσκεψη φορέων τον Σεπτέμβριο του 2023 προειδοποιούσαν και ενημέρωναν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την δραματική κατάσταση που επικρατούσε στην Παθολογική κλινική, αφού είχε ξεμένει από ειδικούς παθολόγους λόγω των συνεχών παραιτήσεων (δυο ειδικοί παθολόγοι) και των συνταξιοδοτήσεων (τρεις ειδικοί παθολόγοι).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της κλινικής μετά τις δραματικές εκκλήσεις για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, την υπερεφημέρευση, τις προειδοποιήσεις για την επισφαλή λειτουργία και τον κίνδυνο κατάρρευσης της Παθολογικής προσπάθησαν με μια σειρά εγγράφων να αναδείξουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης και να ευαισθητοποιήσουν την Διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς και της 4ης ΥΠΕ ώστε να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες να δρομολογήσουν λύσεις, χωρίς όμως κανένα κανένα αποτέλεσμα!

Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν διαδοχικά τα ακόλουθα έγγραφα:

1) Έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ.: 12932 / 21-11-2022, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Διοικητή του Γ. Ν. Κιλκίς, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς και στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

2) Έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ.: 3230 / 14-03-2023, το οποίο κοινοποιήθηκε στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς και στην Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής.

3) Έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ.: 4036 / 31-03-2023, το οποίο στάλθηκε στο Διοικητή του Γ. Ν. Κιλκίς, στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στο Σωματείο Εργαζομένων και στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας

4) Έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ.: 4037 / 31-03-2023, το οποίο στάλθηκε στο Διοικητή του Γ. Ν. Κιλκίς, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στο Σωματείο Εργαζομένων, στην 4η ΥΠΕ και στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

Στα έγγραφα αυτά επισημαίνονται:

α) η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω υποστελέχωσης της Παθολογικής κλινικής

β) τα εξαντλητικά προγράμματα εφημεριών αμφίβολης νομιμότητας, που οδηγούν στην πνευματική και σωματική τους εξουθένωση

γ) η υποχρέωση του μοναδικού εφημερεύοντα παθολόγου να καλύψει ταυτόχρονα την Παθολογική κλινική, την κλινική Ιώσεων (COVID-19) που βρίσκεται στην άλλη πτέρυγα του Νοσοκομείου, καθώς και τα δύο αντίστοιχα Τ.Ε.Π.

δ) οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη νοσηλεία και την υγεία των ασθενών λόγω της υποστελέχωσης

ε) η παραίτηση της Διευθύντριας της κλινικής από την επιτροπή κρίσεων λόγω πνευματικής, ψυχικής και σωματικής κόπωσης, που οφείλεται στην υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής.

Στον οργανισμό του Γ. Ν. Κιλκίς προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις ειδικών παθολόγων. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η κλινική λειτουργεί με 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς, εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε πρόσφατα και δεύτερη παραίτηση, με ένα παθολόγο με βαθμό διευθυντή του τμήματος Αιμοδοσίας με εσωτερική τρίμηνη μετακίνηση (εντέλλεστε) με ένα ιατρό παθολόγο αποσπασμένο από το Κ.Υ. Δροσάτου (όπου κατέχει μόνιμη θέση) με ένα ιατρό παθολόγο με μετακίνηση από τον ΕΦΚΑ Κιλκίς, ενώ ο ιδιώτης ιατρός παθολόγος που εφημέρευε με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) πρόσφατα παραιτήθηκε και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο ΚΥ Γουμένισσας, ενώ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ιδιώτη παθολόγο δεν είχε κανένα ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την κατάρρευση της Παθολογικής κλινικής ενώ τα προγράμματα εφημέρευσης κρίνονται επισφαλή.

Οι δραματικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στην Παθολογική κλινική, οι συνεχόμενες μετακινήσεις παθολόγων ιατρών από τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο ΚΥ Γουμένισσας, οι εσωτερικές μετακινήσεις και τα συνεχή εντέλλεστε, ήταν οι λύσεις που προκρίθηκαν από τις Διοικήσεις του Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς και της 4ης ΥΠΕ δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και οδήγησαν σε νέες παραιτήσεις.

Οι ανησυχίες που εκφράσαμε το προηγούμενο διάστημα για τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής, δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τις παραιτήσεις των 2 ειδικών παθολόγων.

Όπως τονίζουν ο Σύλλογος Εργαζομένων και η ΕΝΙΚ:

Η μάστιγα των παραιτήσεων των νέων ιατρών που κατείχαν μόνιμη θέση στην Παθολογική κλινική, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας τριετίας στην περίοδο της πανδημίας , οι παραιτήσεις ειδικευομένων ιατρών που συνεχίζουν την ολοκλήρωση της ειδικότητας τους σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία, σε συνάρτηση με την συνεχιζόμενη και μακροχρόνια υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό στο Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς, έχει σαν αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, την τραγική υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας την εξουθένωση του ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Επιπλέον, το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των ιατρών με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που προσέρχονται από τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία Υπαίθρου προκειμένου να καλύψουν τα εφημεριακά κενά που προκύπτουν , ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου να υπηρετούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 4 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η υποστελέχωση του Αξονικού Τομογράφου που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ασθενείς που χρήζουν αξονικής τομογραφίας να διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για μια διαγνωστική αξονική τομογραφία απαραίτητη για τους Παθολόγους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο τους. Αντίστοιχα η υποστελέχωση στο Ακτινολογικό τμήμα από χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων σύμφωνα με έγγραφο τους με ημερομηνία 9/11/2023, έχει σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα αντίστοιχα ακτινολογικά μηχανήματα στα Τακτικά Ορθοπεδικά Ιατρεία, με αποτέλεσμα για μια διαγνωστική ακτινογραφία να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, οι τραυματιοφορείς που θα πρέπει να διανύσουν όλο το Νοσοκομείο, ενώ πολλές φορές την μετακίνηση την αναλαμβάνουν οι συνοδοί μεταφέροντας οι ίδιοι τους ασθενείς τους για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις για μια εξέταση. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση.

Λόγω τις υποστελέχωσης προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα τμήματα του Νοσοκομείου μας όπου με έγγραφα τους προειδοποιούν για την εν γένη λειτουργία τους όπως στο Αναισθησιολογικό τμήμα με έγγραφα που κοινοποιούνται στην Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και στο Επιστημονικό Συμβούλιο με ημερομηνία 21/9/2023 για την μετακίνηση αναισθησιολόγου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και εκ νέου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου μας με ημερομηνία 5/10/2023 που κοινοποιείται στο Σωματείο Εργαζομένων και στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς και επισημαίνει πως ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 7, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι ιατροί (συν μια με αναρρωτική άδεια), ενώ τα εφημεριακά κενά καλύπτονται από μετακινήσεις.

Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζει και η Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου μας, καθώς υπηρετούν πλέον τρείς μόνιμοι ειδικοί Καρδιολόγοι, ενώ ο επικουρικός ιατρός αποχώρησε σε μόνιμή θέση στο Νοσοκομείο Γουμένισσας, ενώ δεύτερος μόνιμος Καρδιολόγος αποδέχτηκε μόνιμη θέση στο ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και αποχωρεί σύντομα, ενώ οι ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό που έχει επισημανθεί προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε καθημερινά ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση, ενώ ταυτόχρονα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εγκαταλείπει το ΕΣΥ αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Απαιτούμε την άμεση ενίσχυση με μόνιμες προσλήψεις της Παθολογικής κλινικής, για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Σχολιάστε