My Twitter Feed

29 Σεπτέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Οι εκλογές στον Εμπορικό Κιλκίς -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Και 5 κρούσματα ιού Δ. Νείλου -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Να μην απολυθούν οι καθαρίστριες -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Να εγκριθούν και τα ολιγομελή των ΓΕΛ -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

Μέτρα για τα προσφυγόπουλα -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

Τα προσφυγόπουλα είναι τα μισά! -

Σάββατο, 26 Σεπτέμβριος, 2020

Κυριακίδης: Άδικη απόφαση! -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

ΓΝΚ: Σε εργολάβο η καθαριότητα -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

Δημότες: Να φύγουν οι κεραίες

Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και γνωστοποίησαν αίτημά τους που κατέθεσαν εγγράφως, σχετικό με την απομάκρυνση της βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή έναντι του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, αλλά και με την άμεση λήψη προστατευτικών μέτρων τόσο στο δημοτικό σχολείο όσο και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

keraiesΣύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε με τα τέσσερα επιμέρους ζητήματα του αιτήματος με δέσμευση να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για το σχολείο έναντι της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (μεταλλικό πλέγμα στη βορεινή περίφραξη του σχολείου, βάψιμο της πλευράς του σχολείου με ειδική μπογιά και κουρτίνες ειδικές που ανακλούν την Η/Μ ακτινοβολία) και να διαβιβαστεί το αίτημα στην αρμόδια επιτροπή τηλεπικοινωνίων & ταχυδρομείων.

Το αίτημα που κατέθεσε το ΔΣ του Συλλόγου έχει υπογραφεί από 240 συμπολίτες μας και καθώς αποτελεί αίτημα πολιτών της περιοχής, θα συνεχίσει να υπογράφεται μέχρις ότου υπάρξει οριστική λύση του ζητήματος με την απομάκρυνση των εν λόγω κεραιών (βάση που φιλοξενεί κεραίες όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας).

Επίσης, καλούνται όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουν θέση σχετική με το αίτημα και να γνωστοποιήσουν προεκλογικά τι διατίθενται να πράξουν.

Το αίτημα

Καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία μας. Ιδιαίτερα αναφέρονται στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτή σε άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των βασικών ζωτικών τους οργάνων ( εγκέφαλος, πνεύμονες ). Αναλυτικότερα η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες, επιληψία, μαθησιακές διαταραχές και πλήθος άλλων ασθενειών.

Ζώντας σε μια μικρή πόλη, όπως είναι το Κιλκίς, τη μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τη δεχόμαστε από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Όταν μάλιστα αυτές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας, τα σχολεία και τα πάρκα που παίζουν ανέμελα τα παιδιά μας, εύλογο είναι να ανησυχούμε για την ασφάλειά τους. Διότι, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι αόρατη, όπως δυστυχώς αόρατος είναι και ο κίνδυνος που ελλοχεύει από αυτήν.Η BioinitiativeReport, μια εξειδικευμένη έκθεση που συντάσσεται από επιστήμονες Σουηδίας, Αυστρίας, ΗΠΑ, Αγγλίας, πρότεινε τη μείωση των ορίων έκθεσης στην τιμή 0,1 μW / cm2, δηλαδή για την Ελλάδα 7200 φορές κάτω από τα σημερινά όρια «ασφαλείας» . Στην Ελλάδα το όριο ασφαλείας είναι 360-720μW/cm2 ( N. 3431/2006 αρθ.31 ). Στην Ιταλία, Ρωσία, Πολωνία, Γαλλία, Βουλγαρία είναι 10μW, στο Βέλγιο 1-2 μW ενώ στο Σάλτσμπουργκ Αυστρίας 0,1μWδηλαδή 3600-7200 φορές μικρότερο από της Ελλάδας και εκκρεμεί πρόταση να κατέβει επιπλέον 100 φορές. Είναι φανερό λοιπόν πως αν κάποιοι παίρνουν τόσο αυστηρά μέτρα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επικινδυνότητα για την υγεία όλων μας.

            Επομένως, εμείς οι κάτοικοι της περιοχής πρώην ΙΚΑ ( σημερινό ΕΟΠΥΥ ) Κιλκίς ( της νέας προέκτασης της πόλης του Κιλκίς ) ζητούμε από το Δήμο Κιλκίς να μας προστατεύσει από την αρνητική επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από κεραία κινητής τηλεφωνίας που υπάρχει στην περιοχή μας και βρίσκεται σε απόσταση πολύ μικρή από το σχολείο 13ο νηπιαγωγείο & κυρίως από το 9ο Δημοτικό,  στα οποία στέλνουμε τα παιδιά μας. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για τις υπόλοιπες κεραίες που βρίσκονται τοποθετημένες εντός και πέριξ της πόλης. Απευθύνουμε έκκληση για μείωση των ορίων λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα επίπεδα του Σάλτσμπουργκ, αλλά και τη λήψη απλών αλλά σημαντικών μέτρων προστασίας για τα παιδιά που μένουν- επισκέπτονται την περιοχή ( λόγω 9ου Δημοτικού και του Πάρκου Κυκλοφοριακής  Αγωγής ), επικαλούμενοι την αρχή της προφύλαξης η οποία κατοχυρώνεται από το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο. Πιο συγκεκριμένα ζητούμε από το ΔΣ του Δήμου Κιλκίς :

 

Α) Να απομακρυνθεί η παραπάνω κεραία καθώς πλέον τα σπίτια και το σχολείο αλλά και το κέντρο κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την κεραία. Η αρχική της τοποθέτηση έγινε πολλά χρόνια πριν, όταν τα γύρω οικόπεδα ήταν εκτός σχεδίου πόλης όμως η πόλη έκτοτε μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Β) Η εν λόγω κεραία, αλλά και κάθε κεραία στην πόλη μας να λειτουργεί στη χαμηλότερη δυνατή ισχύ ( λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη τείνει να προσεγγίσει το κατώτερο όριο του Σάλτσμπουργκ, δηλαδή τα 0,1μW/cm2).

Γ)Να προστατευτεί άμεσα το 9ο Δημοτικό Σχολείο που είναι και το μοναδικό σχολείο της πόλης τόσο κοντά σε φανερή κεραία κινητής τηλεφωνίας ( 300μ η απόσταση κεραίας και σχολείου) με τους εξής διαθέσιμους τρόπους :

α) τοποθέτηση πλέγματος από σύρμα ( κοτετσόσυρμα ) σε όλο το μήκος της περίφραξης της πλευράς που συνορεύει με την κεραία ( βορεινή πλευρά σχολείου ) και σε ύψος όσο το ύψος του σχολικού κτιρίου

β) βάψιμο της βορεινής πλευράς του σχολείου με ειδική μπογιά που ανακλά την Η/Μ ακτινοβολία

γ) ειδικές κουρτίνες στα βορεινά παράθυρα που ανακλούν την Η/Μ ακτινοβολία.

Δ) Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο οποίο παίζουν καθημερινά τα παιδιά μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300μ, μια απόσταση μη ασφαλής ( βάση της ισχύουσας νομοθεσία! ) από την κεραία.  Προτείνουμε παρόμοια κατασκευή – τοποθέτηση πλέγματος από σύρμα και στη βορεινή πλευρά του πάρκου.

Σχόλια
One Response to “Δημότες: Να φύγουν οι κεραίες”
 1. Ο/Η matskos λέει:

  Οι κάτοικοι δικαιούνται να ζητούν ότι θέλουν…έστω κι αν δεν ξέρουν πως θα το διατυπώσουν σωστά.
  Οι συμπολίτες μας όμως που συμμετέχουν στα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να είναι προσεκτικοί..δεν μπορεί να λένε ΝΑΙ σε ΟΛΑ..έστω κι αν αυτά είναι αιτήματα κάποιων κατοίκων. (Αυτό είναι και επίκαιρο για τους διεκδικούντες τη συμμετοχή τους στα κοινά). Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ενίοτε πρέπει και να «παιδαγωγούν» την κοινή γνώμη κι όχι να συναινούν αβασάνιστα σε κάθε αίτημα.
  Το «σωστό» αίτημα κατά τη γνώμη μου (το οποίο συνυπογράφω) είναι: έλεγχος της ακτινοβολίας και μείωση αυτής κάτω και από τα πιο αυστηρά όρια της Ευρώπης.
  Τώρα τι ρόλο μπορεί να παίξει το «κοτετσόσυρμα» ή οι ειδικές μπογιές, κλπ… ούτε κι εγώ που είμαι Φυσικός δεν μπορώ να έχω απόλυτη άποψη (βγάζω το καπέλο σε αυτούς που έβγαλαν κι επιστημονικά συμπεράσματα!!)
  Στη Φύση και στη Φυσική συμβαίνουν πολλές φορές πράγματα που αντίκεινται στις καθημερινές μας εμπειρίες, όπως για παράδειγμα σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η ακτινοβολία κάτω από μια κεραία μπορεί να είναι μηδενική ενώ σε απόσταση από την κεραία είναι μεγάλη! …(που φυσικά αντίκειται στην καθημερινή μας εμπειρία).
  Επίσης όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο των κεραιών τόση μικρότερη μπορεί να είναι η ακτινοβολία που εκπέμπουν για να λειτουργεί το δίκτυο.
  Επομένως το τι ακριβώς συμβαίνει με την ακτινοβολία σε κάποιο σημείο, επιβεβαιώνεται μόνο με μετρήσεις που κάνουν ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ (ας τον χωνέψουν τον όρο οι Δημ. Σύμβουλοι)…κι όχι το «μάτι» του κάθε γονέα που δικαιολογημένα αγωνιά για την υγεία του παιδιού του.
  Παρεμπιπτόντως η ακτινοβολία στην περιοχή μετριέται εδώ και πολύ καιρό http://hermes.physics.auth.gr/gr/station/st350292 (μένει βέβαια να επιβεβαιώσουμε ότι τα στοιχεία είναι ρεαλιστικά).
  Υπάρχει βέβαια κι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση της ακτινοβολίας που όμως δεν υιοθετούμε: η μη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Σχολιάστε