My Twitter Feed

15 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Δημος Κιλκις: Ομόφωνο το “οχι” στα μεταλλεια

Η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Κιλκίς δεν συναινεί στη δημιουργία μεταλλείων. Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά ο επικεφαλής της παράταξης, Ευ. Μπαλάσκας. Έτσι είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο ότι την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς θ` απορίψει ομόφωνα το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν μεταλλεία στη περιοχή μας.

Η απόφαση όλων των δημοτικών παρατάξεων να πουν “όχι” στα μεταλλεία, ήλθε μια μέρα μετά τη μεγάλη ενημερωτική συγκέντρωση των πολιτών του Κιλκίς, που διετράνωσε την αντίθεσή της σε κάθε σκέψη εξορυκτικής δραστηριότητας.

Μια συγκέντρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετέφερε τη δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού  κ. Μανιάτη να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός σε περίπτωση που το Δημ. Συμβούλιο Κιλκίς αρνηθεί την όποια μεταλευτική επένδυση.

Θυμίζουμε ότι οι προσφορές του διαγωνισμού επρόκειτο ν` ανοιχτούν στις 14 Μαρτίου, αλλά τώρα όλοι περιμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση του υφυπουργού και να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άκυρος πρι ακόμα παρέλθουν οι σχετικές προθεσμίες.

Η δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Μπαλάσκας έχει ως εξής:

“Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της διενέργειας μεταλλευτικών ερευνών σε περιοχές του Δήμου μας, επιλέξαμε να τοποθετηθούμε αφού λάβουμε ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, στα πλαίσια της σοβαρότητας που θα πρέπει να χαρακτηρίζει μια δημοτική αρχή στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Το αρμόδιο Υπουργείο είναι γεγονός ότι καθυστέρησε να μας ενημερώσει ενδελεχώς για όλες τις πτυχές του θέματος, κάτι άλλωστε που και το ίδιο ομολόγησε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο. Δυστυχώς με την ολοκλήρωσή της πολλά ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα και δημιουργήθηκαν ακόμη περισσότερες ασάφειες ως προς τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ειδικότερα, δεν υπήρξαν επαρκείς απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο εξόρυξης, τη μέθοδο διαχωρισμού των κοιτασμάτων, την αποκατάσταση του χώρου και τις παράπλευρες συνέπειες σε παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, όπως, μεταξύ άλλων, η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Στα πλαίσια αυτά είναι ευνόητο ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη δημιουργία μεταλλείων υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς πιστεύουμε ότι θα επηρεαστεί δυσμενώς και για δεκαετίες η τοπική μας κοινωνία. Αυτή θα είναι και η στάση που θα κρατήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012.

Η θέση που τηρούμε είναι υπεύθυνη και εμπεριστατωμένη, καθώς μένουμε μακρυά από αφοριστικές και λαϊκίστικες τακτικές που είναι εκ των προτέρων αρνητικές χωρίς επιχειρήματα, στα πλαίσια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης. Η ευαισθησία δεν είναι μονοπώλιο κανενός, πολύ περισσότερο όταν αφορά την προστασία του ευρύτερου φυσικού μας περιβάλλοντος.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι θιασώτες της παραπληροφόρησης και της κινδυνολογίας, να δημιουργούν εντυπώσεις γύρω από την στάση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα.

Για εμάς η ανάπτυξη του τόπου είναι αλληλένδετη με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και η θέση μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη”.

Σχόλια
6 Σχόλια to “Δημος Κιλκις: Ομόφωνο το “οχι” στα μεταλλεια”
 1. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Τριαλαριλαρό …. :

  http://youtu.be/zpVbgwz_qB0

  Δεν πειράζει, έστω και τώρα μετά από αρκετές εβδομάδες μαραθωνίου ενημέρωσης των πολιτών,
  δεχόμαστε κ.Μπαλάσκα με πολύ μεγάλη χαρά την είδηση αυτή….

  Ελπίζουμε μόνο η στάση σας να είναι διαρκής καθώς το ίδιο επίμονη θα είναι οι ¨Εκ των Αθηνών¨ αντίστοιχη
  προσπάθεια ξεπουλήματος αυτού του τόπου, και να μην αλλάξει αυτή η στάση σας την επαύριο των εκλογών…

  (άραγε φέτος θα τις κάνουν ή του χρόνου;;;
  … γιατί μάλλον του χρόνου ούτε κόμματα θα υπάρχουν, αλλά πιθανόν ούτε και βουλευτές…)

 2. Ο/Η BINGO!!! λέει:

  apokaliptiko to parapano video !!! 🙂

 3. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  ‘Αλλα πράγματα είπε στο βίντεο ο κ. Μπαλάσκας και άλλα στο παραπάνω κείμενο. Όσο αφορά το βίντεο, επισήμαινα αυτό το “εφόσον τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι προστασίας ” που είπε στην αρχή της δήλωσής του στα γρήγορα (σαν τα ψιλά γράμματα που περνούν τάχιστα, στο κάτω μέρος της τηλεόρασης μιάς διαφήμισης, για… ευνόητους λόγους). Στη συνέχεια όμως έκανε ολόκληρο κήρυγμα υπέρ της εξόρυξης χρυσού και χαλκού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτούς που αντιδρούν ως “κολλημένους”, δηλαδή τους… περισσότερους. Ενδειξη αυτή της “δημοκρατικής” αντίληψης του ανδρός. Τώρα όσο αφορά το κείμενο, έχουμε “αλλαγή πλεύσης” εκ’ μέρους του, αλλά με την γνωστή επωδό του κουνήματος του δακτύλου σε όσους λέει λα’ι’κίζουν, παραπληροφορούν και κινδυνολογούν. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν . Ποιός έχει τελικά έμπρακτο συμφέρον απ’ αυτήν την ιστορία; Αυτοί που θέλουν τα μεταλλεία ή αυτοί που δεν τα θέλουν; ΕΝΑ είναι βέβαιο και αυτό ας το καταλάβουν ΟΛΟΙ. Οτι δηλαδή οι εργολάβοι της εξόρυξης χρυσού και χαλκού θα δουλέψουν με αποικιοκρατικούς όρους σε βάρος μας και αφού στίψουν και μολύνουν ανεπανόρθωτα το έδαφος, θα φύγουν αποκομίζοντας το 98% των πολύτιμων μεταλλευμάτων και τα αντίστοιχα δισεκατομμύρια, τα οποία φυσικά θα εναποθέσουν σε ξένες τράπεζες, όσο κι’ αν προσπαθούν να θολώσουν τα νερά κάνοντας λόγω για ανάπτυξη μέσω των μεταλλείων. Καμμία ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει μ’ αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο.
  Ομως οι παλινωδίες ή η σπουδή όλων των ανθρώπων της πολιτικής εξουσίας υπέρ των μεταλλείων είναι τόσο κραυγαλέα, ωστε να γίνεται ύποπτη, καθώς αντιστρατεύεται την κοινή λογική που ο κόσμος διαθέτει. Τυχαίο;

 4. Ο/Η κανένας λέει:

  Ο/Η Λούκυ Λούκ
  με καλύπτεις πλήρως

 5. Ο/Η ΑΓΝΩΣΤΟΣ λέει:

  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ, ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΟΣΩΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ. ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

Σχολιάστε