My Twitter Feed

3 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Φραγγίδης: Διαλύουν το ΕΣΥ -

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

ΔΕΥΑΚ: Συμβασιοποίηση έργων -

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Ενθουσιώδης υποδοχή σε Τσίπρα -

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Στάση εργασίας για την Υγεία -

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

“Όχι στο τερατούργημα για Υγεία” -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Διήμερο για τη βία κατά γυναικών -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Εκκρεμούν ακόμα οι αποζημιώσεις -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Στο νομό ο Τσίπρας τη Παρασκευή -

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2022

Δεσπότης Δράμας ο Δωρόθεος

Συγχαρητήρια μηνύματα – Η αντιφώνηση προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης της Μητρόπολης Γουμένισσας εκλέχτηκε νέος μητροπολίτης Δράμας.

Συγχαρητήρια μηνύματα εξέδωσαν, ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, ο τέως δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης και η Μητρόπολη Γουμένισσας.

Ο Γ. Φραγγίδης

Η χαρμόσυνη αναγγελία της εκλογής του Αρχιμανδρίτου π. Δωροθέου Πάπαρη σε Μητροπολίτη Δράμας κατέκλυσε με αισθήματα χαράς και συγκίνησης τις καρδιές του Ιερού Κλήρου και του Λαού του νομού Κιλκίς και ιδιαιτέρως της Παιονίας, την οποία υπηρέτησε θεαρέστως τα τελευταία τριάντα συναπτά έτη!

Η Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης και το Πολύκαστρο “χάνουν” έναν πνευματοφόρο και χαρισματικό Κληρικό αλλά κερδίζει η Ιεραρχία της Ελλάδος έναν άξιο και δυναμικό Ιεράρχη που καλείται να υπηρετήσει την ιστορική Μητρόπολη της Δράμας, έχοντας ως εχέγγυα την μεγάλη εμπειρία στην ιερατική του πορεία, το αδαμάντινο ήθος του και την ανεξάντλητη αγάπη του για την Εκκλησία.

Εύχομαι ολόψυχα στον νέο Ποιμενάρχη της Δράμας Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο μία πλούσια, ακύμαντη και καρποφόρα ποιμαντορία!

Ενώνω τη φωνή μου με τον Κλήρο και τον λαό αναφωνώντας δικαίως “Άξιος”!

Ο Ανδρ. Βεργίδης

«Εκφράζω τις εγκάρδιες, συγχαρητήριες ευχές μου στον Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου για την πανάξια ανάδειξή του στο αξίωμα του Μητροπολίτη Δράμας.

Η εκλογή του σηματοδοτεί την αγάπη, την αλληλεγγύη και την συνέχιση της κοινωνικής προσφοράς για την Μητρόπολη Δράμας.
Η μέχρι τώρα διακονία του ως Αρχιμανδρίτης απέδειξε την αξιοσύνη του.

Με τη βεβαιότητα ότι οι αρχές, οι αξίες, ο πνευματικός πλούτος και η ψυχική ευγένεια του νέου Μητροπολίτη θα επεκταθούν στο αρχιερατικό του έργο, εύχομαι υγεία, μακροημέρευση και καλή επιτυχία στο ποιμαντικό του έργο στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

ΑΞΙΟΣ».

Ο Κώστας Σιωνίδης

Συγχαίρω θερμά τον εψηφισμένο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, για την εκλογή του, έναν άνθρωπο με πνευματικές και εκκλησιαστικές αρετές, αγάπη για τον συνάνθρωπο και αποδεδειγμένα ακούραστη διάθεση για προσφορά.

Η έως τώρα διακονία του ως Αρχιμανδρίτη Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου απέδειξε την αξιοσύνη του για την εκλογή του  από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος παμψηφεί.

Στο θεάρεστο και σπουδαίο έργο του θα είμαστε όλοι δίπλα του, ως συμπαραστάτες και αρωγοί.

Είμαι βέβαιος, ότι με τα εφόδια της καλοσύνης, της παιδείας και της ευρείας θεολογικής, πολιτιστικής και γενικότερης γνώσης του θα προσφέρει τα μέγιστα στη συνέχιση του ποιμαντικού έργου του προκατόχου μακαριστού Παύλου.

Εύχομαι από καρδιάς στον νέο Ποιμενάρχη Δράμας κ. Δωρόθεο υγεία, δύναμη και καλή ποιμαντορία.

ΑΞΙΟΣ

Ο Χρ. Γκουντενούδης

Σε δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης αναφέρει:

“Με μεγάλη χαρά, αγαλλίαση αλλά και περηφάνια υποδεχόμαστε την εκλογή του μέχρι πρότινος Πρώτου Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Πρωτοσύγκελου της Ιερά Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου και κτήτορα των Ιερών Ναών Παναγίας «Άξιον Εστίν» Αξιουπόλεως και Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου, π. Δωρόθεου ως Μητροπολίτη Δράμας.

Ο πατέρας Δωρόθεος, άξιο πνευματικό τέκνο και μέλος της αδελφότητος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημητρίου, προσέφερε τη διακονία και το θεάρεστο πνευματικό του έργο στη Μητρόπολη μας και στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της περιοχής μας και τώρα καλείται να καθοδηγήσει πνευματικά την Μητρόπολη Δράμας, στη θέση του αείμνηστου εκλιπόντος προκατόχου του, Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Παύλου.

Είμαι βέβαιος ότι το πλούσιο ποιμαντικό του έργο, η ευγένεια της ψυχής, ο θεόπνευστος λόγος και η άοκνη θρησκευτική του δράση αποτελούν εχέγγυο για μια επιτυχημένη αρχιερατική θητεία στον πνευματικό θώκο της Μητροπόλεως Δράμας.

Η Μητρόπολη Γουμένισσας

Η Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου με εύλογη συγκίνηση και πνευματική ευφροσύνη αγάλλεται ευφραινόμενη για την εκλογή, ψήφοις κανονικαίς, του εκ των μελών της Αρχιμανδρίτου Δωροθέου Πάπαρη ως νέου Μητροπολίτου Δράμας από τα μέλη της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγκεντρώνοντας τόσο στην πρώτη ψηφοφορία της καταρτίσεως του τριπροσώπου με ψήφους 69 όσο και στη δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη μεταξύ των τριών του πρώτου. Στην δεύτερη ψηφοφορία, επίσης με 69 ψήφους, εξελέγη ο π. Δωρόθεος.

Το γεγονός αυτό απηχείται ως ιδιαίτερη τιμή και περισσή ευλογία στην παραμεθόρια επαρχία της Μητροπόλεώς μας, που εμπεριέχει τον δήμο Παιονίας με 43 ενορίες και εκ του Δήμου Χαλκηδόνος με 5 ενορίες, αλλά και σε όλη την ΠΕ Κιλκίς, μέρος της οποίας τυγχάνει και η Μητρόπολή μας. Η τιμή βεβαίως απηχείται και στο πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας κ. Δημητρίου, ο οποίος μερίμνησε ώστε κατά την περίοδο των 47 ετών που ο εκλεγείς π. Δωρόθεος υπαγόταν πνευματικά στην δική του ποιμαντορική δικαιοδοσία, αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά προσόντα του νέου Ποιμενάρχου της Δραμινής Εκκλησίας, τον ενέπνεε και τον διατηρούσε στέλεχος μεγάλης προσφοράς στην τοπική Εκκλησία επί 33 ολόκληρα χρόνια στην ακριτική Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Φρόντισε για την καλλιτέρα και προσοδοφοτέρα, αλλά και ελπιδοφόρα αξιοποίηση των ικανοτήτων του προσάγοντάς τον με την σεπτή ετυμηγορία του Μακαριωτάτου σε επιτελικό επίπεδο στην Ιερά Σύνοδο ως πρώτον και δεύτερον Γραμματέα της. Τώρα πλέον μαζί με τον Μακαριώτατο και όλη την Ιεραρχία θα τον έχουν ως νεόφυτο Μητροπολίτη στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης μας εξ αρχής εμπιστεύθηκε στην πρόνοια του Θεού την περαιτέρω εξέλιξή του, τονίζοντας ότι η προσευχή που θαυμαστώνει το έλεος του Κυρίου επιμαρτυρεί αποτελεσματικά και του Πνεύματος τη δύναμη και την χάρη Του που συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας, που ως μέλος της τίμιο και ευσυνείδητο ευχόμεθα να αναδειχθεί ο εν λόγω ιερωμένος.

Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος-εκλεγμένος νέος Ποιμενάρχης Δράμας κ. Δωρόθεος γεννήθηκε το 1957 στην Καβάλα, τυγχάνει πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Μετά τη διετή στρατιωτική του θητεία, υπηρέτησε ως φιλόλογος στη γενική και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (Καβάλα και Αθήνα), εκ παραλλήλου υπήρξε ο κατ᾽ εξοχήν άμεσος συνεργάτης του Μητροπολίτου μας ως Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη λειτουργία του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος ως υποδιευθυντής του. Και έχοντας επιπλέον καθημερινή δίωρη εκπομπή.
Μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας είχε συνδεθεί από την ηλικία των 18 ετών στην Καβάλα και έκτοτε τον ακολούθησε σε όλη την πορεία της ζωής του, ακόμη και στη Λάρισα, όχι μόνο στις χαρές της δόξας αλλά και στις θλίψεις και τις δοκιμασίες του μαρτυρίου της συνειδήσεως που υπέστη κατά τα διαδραματισθέντα λυπηρά για την Εκκλησία γεγονότα. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σεβ. Μητροπολίτη τότε Λαρίσης κ. Δημήτριο στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου που είχε εγκαινιασθεί υπό του ιδίου στο όνομα των νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Και όταν το ΣτΕ για λόγους καθαρώς τυπικούς κατάργησε την εκλογή και το διάταγμα της αναγνωρίσεώς του, και κατόπιν τοποθετήθηκε στη Γουμένισσα, δεν εγκατέλειψε το Γέροντά του αλλά διάκονος ων ακολούθησε και εκείνος στην ακριτική Γουμένισσα. Δείχνοντας δι᾽ αυτού του τρόπου το μεγαλείο της ψυχής του και το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος λαβόντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από το Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Δημήτριο, διατελώντας εκ των ιδρυτικών μελών της Ι. Μονής Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης Γουμενίσσης-Γρίβας, αναλαμβάνοντας για πολλά έτη τις επίπονες ευθύνες της Πρωτοσυγκελλίας και της σταθερής ποιμαντικής διακονίας (38) Ενοριών με το ι. Μυστήριο της Εξομολογήσεως στις τρεις περιόδους των μεγάλων προεόρτιων νηστειών, συμβάλλοντας έτσι σε μια διοικητική και πνευματική αρτίωση της νεοσύστατης Μητροπόλεως, δίπλα στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δημήτριο.

Με απόφαση του Μακαριωτάτου, υπηρέτησε τα τελευταία χρόνια ως Β΄ Γραμματεύς και στη συνέχεια μέχρι της σημερινής εκλογής του ως Α΄ Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου, θέση εξαιρετικά υπεύθυνη και προβεβλημένη κατά την οποία εκτιμήθηκαν τα προσόντα του, το ήθος του και το ζωηρόν ενδιαφέρον που επέδειξε καθ᾽ όλη την διακονία του στην Ιερά Σύνοδο. Στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη διέμενε καθ᾽ όλη τη διάρκεια της διακονίας του, ακολουθώντας και το λειτουργικό πρόγραμμα της Μονής. Δεν έπαυσε ωστόσο τα Σαββατοκύριακα, για μια τετραετία, να μοιράζεται τον εαυτό του και με την ποιμαντική διακονία του στη Μητρόπολη Γουμενίσσης, όπου και διέμενε εντός της Ιεράς Μονής Παναγίας, στο Επισκοπείο. Μέριμνά του και φροντίδα του ο ναός της Παναγίας Τριάδος, αλλά και η πνευματική πρόοδος των ενοριτών του Πολυκάστρου, αγωνιζόμενος με όλες του τις δυνάμεις για την αποπεράτωση του θαυμασίου νέου Ναού και για την όλη άριστη λειτουργική, κατηχητική, ποιμαντική και κοινωνική εκκλησιαστική λειτουργία της Ενορίας, με κοινωνικά φροντιστήρια για τα παιδιά, συναντήσεις νέων ζευγαριών, μόνιμη φιλάδελφη τροφοδοσία (80) εμπερίστατων οικογενειών σε σταθερή βάση, διοργάνωση μεθέορτων ανοικτών συναντήσεων οικογενειών στον περίβολο του Νού, μετακατασκηνωτικών συναντήσεων στο Βαλτοτόπι, πολλών κατηχητικών-προσκυνηματικών εκδρομών, συνεργασίας με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.π.α. Επιπλέον ήταν ο υπεύθυνος επί (6) χρόνια άρτιων κατασκηνωτικών διοργανώσεων για (220) παιδιά της επαρχίας μας, που φιλοξενούνταν στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Ευόσμου.

Προγενέστερα, ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, μερίμνησε και για την αποκατάσταση του μεταβυζαντινού Ναού Αγίου Δημητρίου Αξιουπόλεως και υπήρξε ο κτητορικός δημιουργός του νέου πολυεπίπεδου και φωτεινού Ναού Παναγίας-Άξιόν Εστιν, που επανειλημμένα φιλοξένησε πολλές ποιμαντικές διοργανώσεις μέχρι σήμερα, αλλά και επίσημες κρατικές (επίσημη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου από τις τότε Νομαρχιακές αρχές). Ακολούθως του ανατέθηκε η όλη φροντίδα αποπεράτωσης και ολοκλήρωσης του διώροφου Ι. Ναού Αγίας Τριάδος (και Αγίων Πάντων) Πολυκάστρου, στον οποίο επέδωσε επιτυχημένα όλο του τον εαυτό.

Ο εψηφισμένος νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος δεν θα παύσει να συνοδεύεται από τις ευχαριστίες όλων μας, του Ποιμενάρχου μας, των κληρικών, του λαού, των στελεχών της πολιτικής, δημοτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής. Όπως και από τις ευχές, ώστε να ευδοκιμήσει και ως Ποιμενάρχης σε μια τόσο σημαντική Μητρόπολη της Μακεδονίας.

Άμα τη ανακοινώσει του αποτελέσματος της εκλογής του εψηφισμένου Μητροπολίτου Δράμας Αρχιμ. Δωροθέου Πάπαρη, έκρουσαν πανηγυρικά οι καμπάνες των εκκλησιών της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης διότι εξελέγη από την ακριτική μας Μητρόπολη ο γνωστός σε όλους μας αρχιμ. π. Δωρόθεος ως ο νέος Μητροπολίτης Δράμας. Η χαρά των πιστών απροσμέτρητη, αλλά και η θλίψη για τον αναγκαίο αποχωρισμό συνυπήρχαν στις συζητήσεις όλων. Να του δίδει ο Θεός δύναμη και σοφία να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες των προβλημάτων της ζωής που αναφύονται και να μην λησμονεί την αξιολογική μονάδα των ποιμαντορικών του καθηκόντων, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνον η αναζωπύρωση του χαρίσματος της Αρχιερωσύνης, εμπλουτιζόμενος υπ᾽ αυτού, ώστε να αναδειχθεί ιερουργός πανάξιος των ευαγγελικών αληθειών της πίστεώς μας και λειτουργός της θείας χάριτος.
Πάντα άξιος!

Η αντιφώνηση προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες κατά το Μικρό Μήνυμα του εψηφισμένου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου:

Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς,

δοξολογώ εν πάσι και επί πάσιν ολοτελώς το υπερύμνητο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Θεού και Σωτήρος, του Καλού Ποιμένος, για το αρχόμενον και εις εμέ ιερό και μέγα μυστήριο της Επισκοπικής αναδείξεως και διακονίας στην κληρωθείσά μοι Μητρόπολη Δράμας.

Μετά Θεόν και εν Θεώ, ανθρωπίνως αυτή η επιλογή εποφείλεται κυρίως εις Υμάς, Μακαριώτατε, τον περινούστατο Αρχιεπίσκοπό μας και Πρόεδρο του Ιεραρχικού και του Συνοδικού σώματος.

Επιλέξατε την ταπεινότητά μου προηγουμενως για τους αναβαθμους της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου, και η στοργική Σας επίνευση οδήγησε καθοριστικά στη σημερινή κορυφαία για μένα στιγμή. Εις Υμάς, Μακαριώτατε, εποφείλω ισόβια την ευγνωμοσύνη μου.

Εκ πείρας συνομολογώ ότι η ενδοσυνοδική διακονία δίπλα Σας υπήρξε και θα παραμενει μαθητεία εκκλησιαστικής δεοντολογιας, ήθους και μαρτυρίας, υπομονής και αποφασιστικότητος, στη διαχείριση ποικίλων διλημμάτων και αναγκών, προβληματων και προκλήσεων. Η θητεία μου στην Ιερά Σύνοδο συνιστούσε για μένα πολύτιμη χειραγωγία, μια εξαιρετική προσφορά της Σεπτής Μακαριότητός Σας.
Ευγνωμονώ από καρδιάς όσους σεπτούς Πατέρες συνεισφέρατε υπέρ εμού “λόγον αγαθόν”, όσους συγκατανεύσατε και υποστηρίξατε σήμερα με την ψήφό Σας την επιλογή του Μακαριωτατου, αλλά και όλους Υμάς εν Συνόδω τους αγίους Αρχιερείς, τους συγκροτούντας την Σετπή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι εν Σώματι μου προσφέρατε κλήρο στην Πνευματική δωρεά της Υμετέρας ιερώτατης κλήσεως.
Η τιμιώτατη επιλογή Σας προκλήθηκε βεβαιως από την εμπιστοσύνη Σας προς τον πολύπαθο Γεροντά μου Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο, πρώτα για την σταυρική του δοκιμασία και υπακοη προς την Εκκλησία, αρχές της δεκαετίας του 1990, έναντι μιάς ευρειας εκκλησιαστικής εκκρεμότητος και του συνακόλουθου ανίατου θρησκευτικού φανατισμού, όπως και για την αναδοχή και μεταμόρφωση μιάς νεοπαγούς μικρής μητροπολιτικής επαρχίας σε πρότυπο Ιεράς Μητροπόλεως, και επίσης για την παρρησία της όλης εκκλησιαστικής μαρτυρίας του.

Συντετριμμένος για την δαψίλεια της Χάριτος, δοξολογώ διά παντός τον Κύριο και Θεό και Σωτήρά μας Ιησού Χριστό. Ομολογώ την εν Χριστώ πηγαια ευγνωμοσύνη μου προς τα Υμέτερα τιμιώτατα πρόσωπα. Και ευλαβώς και βαθυσεβάστως αποδέχομαι την εκλογή μου ως Μητροπολίτου της θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Σας ικετεύω να εύχεσθε, ώστε να ελεηθή η πορεία μου “κατά την ευδοκίαν του θεληματος” του Κυρίου, του πρώτου και μόνου Αρχιερέως και Καλού Ποιμένος, του Οποίου το εν Δράμα ποίμνιο καλούμαι να υπηρετήσω θεαρέστως.

Εκτενώς δέεσθε ―παρακαλώ― υπέρ εκείνων και εμού, ως σώματος της κατά Δράμαν θεοσώστου Μητροπόλεως.

Σχολιάστε