My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια”

Σε ανακοίνωσή της, η Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας της Ειδομένης, υποστηρίζει ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των προσφύγων, ενώ συγχαίρει για τις ενέργειές τους να βοηθηθούν, τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη και την πρόεδρο της ΤΚ Ειδομένης Ξανθίππη Σουπλή.

eidomeniΗ ανακοίνωση:

Η Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας της Ειδομένης, από την έναρξη του ζητήματος (της διέλευσης των μεταναστών από τα Ελληνικά σύνορα) κάλυψε πλήρως το θέμα και δε δίστασε να προτείνει την επίλυσή του. Ανέδειξε το πρόβλημα παροτρύνοντας τον κόσμο της περιοχής μας να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς που, από τα δεινά του πολέμου και των οικονομικών δυσκολιών, μεταναστεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προέβλεψε ότι αυτό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Η περιοχή της κοιλάδας του Αξιού, από τα αρχαία χρόνια, ήταν το μονοπάτι των Βαλκανίων προς την Κεντρική Ευρώπη. Η Ειδομένη αποτελούσε πάντοτε την σιδηροδρομική πύλη εισόδου και εξόδου προς την Ευρώπη. Αυτήν τη «γραμμή» ακολουθούν και σήμερα οι πρόσφυγες, αυτή είναι η «μοίρα» του χωριού μας: να γίνεται γνωστό από την τοπογραφία του!

Μετά από ένα χρόνο πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημόσιοι φορείς – όπως ο Δήμος Παιονίας και η Ελληνική Αστυνομία – εστιάζουν στο δράμα των μεταναστών. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους εθελοντές που βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή της Ειδομένης και προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες αλλά και στις Ομάδες που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Επιχειρήσεις της περιοχής που προσφέρουν τα προϊόντα τους με γνώμονα τον άνθρωπο. Σε όλους τους παραπάνω οφείλουμε ένα ευχαριστώ για τις ενέργειες τους στο θέμα των μεταναστών, στο ανθρωπιστικό πρόσωπο που επιδεικνύουν.

Συγχαίρουμε τον Δήμαρχο Παιονίας κ. Γκουντενούδη Χρήστο για τη στάση του στο θέμα των μεταναστών, τις ενέργειές του και τη θέση που εξέφρασε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) καταδεικνύοντας «ότι όλα τα προβλήματα των νησιών έρχονται στην Ειδομένη». Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι 6.000 μετανάστες που συνωστίστηκαν στην Ειδομένη, επειδή έκλεισαν τα ΣΚΟΠΙΑ τα σύνορά τους, μετά την επίλυση του θέματος και την αναχώρηση τους για τη Γευγελή, άφησαν πίσω τους ένα βομβαρδισμένο τοπίο από σκουπίδια. Σχολίασε ότι «Είμαστε στα άκρα και μας πετάτε στην άκρη. Ντροπή!».

Συγχαίρουμε την Πρόεδρο του χωριού κ. Σουπλή Ξανθίππη για το φιλανθρωπικό πρόσωπο που επιδεικνύει και για το ενδιαφέρον της. Σε καθημερινή βάση βρίσκεται πλησίον των μεταναστών, προσφέρει, στηρίζει αλλά και δημιουργεί υποδομές συνθηκών υγιεινής, ώστε η προσωρινή παραμονή των ταλαιπωρημένων προσφύγων να είναι χωρίς επιπτώσεις. Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια της και να συστρατευτεί μαζί της.

Σε όλους αυτούς, εκφράζοντας το θαυμασμό μας, τους λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που είναι Άνθρωποι.

Πρόσφατα δημοσιεύματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρονται στη σχέση μεταναστών και επιχειρήσεων της περιοχής μας και στην ύπαρξη αισχροκέρδειας. Οι αναφορές αυτές είναι ανυπόστατες και βασίζονται απλώς σε φημολογία και ηθελημένη διασπορά ειδήσεων. Η θέση αυτή ενισχύεται λόγω της ύπαρξης ελεγκτικού μηχανισμού που αποκλείει την οικονομική εκμετάλλευση. Ο χρόνος ανάδειξης του θέματος γεννά βέβαια ερωτήματα γιατί, ενώ τόσο καιρό που ταλαιπωρούνταν και περιπλανιόνταν πεζοί οι μετανάστες σε όλο το Δήμο Παιονίας δεν υπήρχαν παράπονα ή επισημάνσεις για αισχροκέρδεια, τώρα που, με τα λεωφορεία μεταφέρονται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Π.Γ.Δ.Μ., κάποιοι ενοχλημένοι και δυσαρεστημένοι από αυτό ενσπείρουν ζητήματα αισχροκέρδειας. Γιατί άραγε; Μήπως έχασαν τα… δικά τους κεκτημένα;

Η Ειδομένη είναι τόπος ανοικτός, η κοιλάδα του «εὐρὺ ῥέοντος Ἀξιοῦ» (πλατύροου Αξιού) κατά τον Όμηρο, που όλοι θα ζήλευαν τη θέση και την ιστορία της: «ὁ δὲ στρατὸς τῶν Θρᾳκῶν ἐκ τῆς Δοβήρου ἐσέβαλε… εἷλεν Εἰδομενὴν μὲν κατὰ κράτος…» (ο στρατός των Θρακών εκκινήσας από την Δόβηρον… εκυρίευσεν εξ εφόδου την Ειδομενήν – 429 π.Χ) όπως αναφέρει και ο Θουκυδίδης στο Β’ Βιβλίο των Ιστοριών του.

Ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης
www.idomeni.gr

Σχολιάστε