My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελεαρ κυβερνησης: Προσληψεις απ` το νομό και οφέλη

Απάντηση σε όσους ψέγουν την ελληνική πολιτεία ότι δεν έχει επωφεληθεί ούτε στο ελάχιστο από τις συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα μας γύρω από τις μπίζνες του χρυσού, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με τους όρους που συνοδεύουν τον  νέο διαγωνισμό που προκήρυξε παραμονές Χριστουγέννων, το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναζητώντας τους μνηστήρες που θα εξερευνήσουν και θα εκμεταλλευτούν τη νέα φλέβα χρυσού στην περιοχή των Κρουσίων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυβέρνηση, τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο προσδιορίζονται κατ’ ελάχιστο σε 1 εκατ. ευρώ το έτος και θα προσαυξάνονται ανάλογα με τις τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές. Ως γνωστόν, τα εκτιμώμενα αποθέματα χρυσού, χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων στην περιοχή τ ων 91 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας είναι της τάξης του 1,5 δις ευρώ σε ότι αφορά την αξία περιεχομένων μετάλλων, ενώ τα αναμενόμενα αποθέματα υπολογίζονται σε 7 δις ευρώ αντίστοιχα.

Η προκήρυξη δίνει προβάδισμα σε όσους υποψήφιους επενδυτές κάνουν τις περισσότερες προσλήψεις εργαζομένων από τον νομό Κιλκίς, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στην τοπική κοινωνία η οποία θα πρέπει να εξασφαλίζει ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη με έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος που έως σήμερα αποτελούν την Αχίλλειο Πτέρνα των επενδυτών. Ωστόσο αυτά τ` αντισταθμιστικά οφέλη αμφισβητούνται έντονα από φορείς που αντιτίθενται στην εξορυκτική δραστηριότητα, μετά μάλιστα και την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχετική ερώτηση του δημάρχου Παιονίας, Θ. Λαπόρδα.

Πάντως, λίγες μέρες μετά την συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Καναδικής Eldorado Gold (σ.σ έχει ήδη δηλώσει ότι θα διεκδικήσει νέα αποθέματα στη χώρα μας) που θα εκμεταλλευτεί τα μεταλλεία στο Πέραμα Έβρου και της European Goldifiled που έχει ξεκινήσει τα αντίστοιχα έργα στα μεταλλεία Κασσάνδρας, η κυβέρνηση ενισχύει τον ανταγωνισμό στην αγορά χρυσού και άλλων μετάλλων με εμφανή την προσπάθεια να πείσει ότι για πρώτη φορά μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τους επαγγελματίες-χρυσοθήρες.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, για πρώτη φορά προβλέπεται ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα κατά το στάδιο των ερευνών, το οποίο θα αυξάνεται κάθε έτος. Εκτός των ελάχιστων μισθωμάτων που ξεπερνούν στη συγκεκριμένη περίπτωση το 1 εκατ. ευρώ κατ’ έτος (μετά από περίπου τριετή λειτουργία του μεταλλείου), οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν επιπλέον και αναλογικό μίσθωμα σύμφωνα με το άρθρο 84 του Μεταλλευτικού Κώδικα, που είναι ποσοστό 1έως 6% (ανάλογα του βαθμού επεξεργασίας) επί της αξίας του πωλούμενου προϊόντος.

                                                                                   Ο κ. Λαπόρδας

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Παιονίας Θ. Λαπόρδας, σε νέα ανακοίνωσή του για το θέμα τονίζει ότι “η διοίκηση του Δήμου δεν πρόκειται να επιτρέψει την λειτουργία των μεταλλείων εάν έστω και στο ελάχιστο διαφανεί ότι θα κινδυνέψει η Υγεία των Δημοτών, η Ποιότητα του Νερού και η προστασία του Φυσικού Κάλους του Πάϊκου”. Παράλληλα σημειώνει:

Είναι επίσης άξιο απορίας γιατί μέσω αυτής της προσπάθειας παραπληροφόρησης κάποιοι προσπαθούν να χωρίσουν την τοπική κοινωνία και μάλιστα βάζοντας απέναντι θεσμούς, όπως τον Δήμαρχο του ενιαίου Δήμου Παιονίας αλλά και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Από την στιγμή που προέκυψε το θέμα , σύσσωμη η διοίκηση του Δήμου έθεσε ως αδιαπραγμάτευτους όρους τα όσα προαναφέρθηκαν σχετικά με την Υγεία των Δημοτών, τη Ποιότητα του Νερού και τη προστασία του Φυσικού Κάλους του Πάϊκου. 
Επειδή λοιπόν η διοίκηση του Δήμου δεν μπορεί να ασχολείται με τα μικροπολιτικά ή και άλλα συμφέροντα εκείνων που διαστρεβλώνουν γεγονότα προσπαθώντας να τα εξυπηρετήσουν, ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.”

Στην ανακοίνωσή του μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον διεθνή ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για το δημόσιο μεταλλευτικό χώρο στο Πάϊκο, ο κ. Λαπόρδας αναφέρει και τα εξής:

“Ο Δήμος μας ουδέποτε ενημερώθηκε ή ρωτήθηκε από το Υπουργείο ή άλλη αρμόδια αρχή για το συγκεκριμένο θέμα.
· Εκπλαγέντες και θορυβημένοι από τις εξελίξεις ζητήσαμε εγγράφως,πλήρη ενημέρωση, έστω και καθυστερημένα τόσο από το Υπουργείο όσο και από το ΙΓΜΕ αλλά και από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας για τις συνέπειες που θα υπήρχαν από την λειτουργία των μεταλλείων.
· Τονίσαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι θεωρούμε απαραίτητο να γίνει δημόσια συζήτηση ,εδώ στον τόπο μας , από ειδικούς που θα μας εξηγήσουν επιστημονικά και τεκμηριωμένα , τι πραγματικά θα συμβεί με την λειτουργία των μεταλλείων και που θα απαντήσουν πειστικά στις απόλυτα δικαιολογημένες φοβίες που διατυπώνονται από κατοίκους της περιοχής μας.
· Ξεκαθαρίσαμε ότι η διοίκηση του Δήμου δεν πρόκειται να επιτρέψει την λειτουργία των μεταλλείων εάν έστω και στο ελάχιστο διαφανεί ότι θα κινδυνέψει η Υγεία των Δημοτών, η Ποιότητα του Νερού και η προστασία του Φυσικού Κάλους του Πάϊκου.
· Το παραπάνω τρίπτυχο αποτελεί για εμάς τη κόκκινη γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα , όπως επισήμανε σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθανάσιος Λαπόρδας.
· Σε τηλεφωνική επικοινωνία με αρμόδιους υπαλλήλους του Υπουργείου ο Δήμαρχος ζήτησε ειδικοί επιστήμονες να ενημερώσουν υπεύθυνα ,δια ζώσης ,τους συνδημότες μας κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
· Μέχρι σήμερα έχει καταστεί σαφές ότι στα συγκεκριμένα μεταλλεία δεν θα υπάρξει εξόρυξη χρυσού και μάλιστα με την χρήση κυανίου, αλλά εξόρυξη Μολύβδου , Αργύρου και Ψευδαργύρου.
· Στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κόμματος που εκπροσωπείται στο ελληνικό κοινοβούλιο, αυτή του κ. Κουβέλη , ο Δήμαρχος προέβη σε επισήμανση του θέματος και ο κ.Κουβέλης δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα ανοίξει το θέμα και στην Βουλή.
· Ο Δήμαρχος σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Διεύθυνση Μεταλλείων της Περιφέρειας στην Θεσσαλονίκη πήρε ξεκάθαρη απάντηση ότι σε αυτό το σημείο την μόνη εμπλοκή με το θέμα την έχει το Υπουργείο και σε κάποιο βαθμό το ΙΓΜΕ
· Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάποιοι βιάστηκαν να παραπληροφορήσουν τους συνδημότες μας.
Θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να αποκαλυφθεί η σκοπιμότητα αυτής τους της κίνησης.
Ψευδώς λοιπόν κάποιοι ανέφεραν ότι ο Δήμαρχος Παιονίας αποκάλεσε ημιμαθείς παρευρισκομένους όταν απλώς αναφέρθηκε στο γνωστό ρητό ότι «η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας» και η αναφορά αυτή είχε να κάνει με την απόλυτη ανάγκη ενημέρωσης τόσο του Ίδιου και του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της Τοπικής κοινωνίας για το τι πραγματικά θα συμβεί.”

                                                                                      Ο κ. Δραγανίδης

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας ζητήσαμε να ψηφιστεί απόφαση με την οποία να δηλώνεται σαφώς και κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε μεταλλευτική επένδυση στο Πάικο αλλά και σε ολόκληρη περιοχή του Δήμου μας, και να καθορίσει τη χρήση γης αποκλειστικά για αγροτουριστικές υποδομές και έργα προστασίας και ανάδειξης του δασικού φυσικού περιβάλλοντος”.
Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Χρ. Δραγανίδης, τονίζοντας στην ανακοίνωσή του και τα εξής:
Στη συζήτηση η Δημοτική Αρχή αποκάλυψε τις προθέσεις της 
– ζήτηση εγγράφως να ενημερωθεί αν θα υπάρχει ανταποδοτικό όφελος για το Δήμο,συνεπώς θεωρεί θετικό και πραγματοποιήσημη η επένδυσης που αφαρά την εξώρυξη μόλυβδου και χαλκού 
– αρκέστηκε να θεωρήσει ότι δεν είναι βλαβερή η επένδυση αφού δεν υπάρχει εξώρυξη χρυσού αλλά μάλλον ωφέλιμη για τον τόπο 
– απόφυγε την έκδοση σαφούς και κατηγορηματική απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που να αντιτίθεται σe οποιαδήποτε τέτοια επένδυση 
Η δημοτική μας παράταξη κατέθεσε σχέδιο απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου , και ζήτησε την ψήφισή του ,η οποία είναι η παρακάτω 
« Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας ψήφισε ομόφωνα το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου 2012-14, μετά από μια διαδικασία διαβούλευσης και την εργασία επιστημονικής ομάδας. Με το σχέδιο αυτό καθορίστηκε και το αναπτυξιακό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα δρομολογηθούν τα έργα και οι μελέτες σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου. 
Για την περιοχή του Πάικου, επιλέχθηκε η ανάδειξη του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής με αγροτουριστικά έργα και υποδομές ήπιας μορφής, όπως ακριβώς περιγράφονται στο σχέδιο,και καθορίστηκε η χρήση γής με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.
Ωστόσο επειδή υπάρχει πρόθεση να αναπτυχθούν στο Πάικο επενδύσεις μη συμβατές με τη χρήση αυτή, όπως μεταλλευτικές και εξωρυκτικές αλλά και ενεργειακές, το Δημοτικό Συμβούλιο, με την παρούσα απόφαση , επιθυμεί να τονίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι αντιτίθεται σοβαρά σε οποιαδήποτε τέτοια χρήση από πλευράς της πολιτείας και δηλώσει ότι θα προασπίσει με κάθε τρόπο, την αειφόρο ανάπτυξη και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον το οποίο αποτελεί ανυπόστατο κομμάτι της ζωής των κατοίκων του.» 
Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή,ούτε καν διαβάστηκε από τον πρόεδρο-πράγμα παράτυπο- και ζητήθηκε απλά η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής χωρίς να καθοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας της, η αποστολή της αλλά και από ποιους θα αποτελείται.. 
Μετά από αυτά αναγκαστήκαμε να μην συμμετέχουμε στην επιτροπή αυτή διότι κρίνουμε ότι οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής δεν συμβαδίζει με το κοινό αίσθημα που επιβάλλει γρήγορες, ξεκάθαρες και σαφείς αποφάσεις που σχετίζονται με την θωράκιση του Πάικου και του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου ,τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η επιτροπή αυτή. 
Αντίθετα η δημοτική μας παράταξη θα συμμετέχει στην Συντονιστική Επιτροπή δημοτών και φορέων που έχει συσταθεί και θα εκπροσωπείται από τον Αθανασιάδη Ανέστη ,κάτοικο Αξιούπολης . 
Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε κι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις στην υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και στην αποτροπή της οποιασδήποτε προσπάθειας ανάθεσης μεταλλευτικών και εξωρυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχής μας.”
Σχολιάστε