My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Δίνουμε μαθήματα αλληλεγγύης”

“Η τοπική κοινωνία του Κιλκίς, έχοντας ακόμη νωπές τις μνήμες της προσφυγιάς, δίνει μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς με τη στάση της. Το ίδιο πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει και ο Δήμος μας”.  

rousou-001Αυτό τόνισε η επικεφαλής του “ΑΛΛΑΖΩ”, δημοτική σύμβουλος Κιλκίς, Ιωάννα Ρούσσου, σχετικά με το προσφυγικό θέμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, τη περασμένη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου.

Διευκρινίζοντας ότι η δημιουργία πέντε hotspots στην περιοχή του Δήμου κιλκίς, είναι κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνη τη παράταξη, η κ. Ρούσσου είπε τα εξής:

«Η απόφαση  της συνόδου  χωρών των Βαλκανίων υπό την αιγίδα της Αυστρίας, να κλείσουν τα σύνορά τους και να στραγγαλίσουν με αυτόν τον τρόπο τον προσφυγικό διάδρομο για την διέλευση των προσφύγων, οδήγησε την χώρα μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την περιοχή μας να βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα.

Ο εγκλωβισμός  χιλιάδων προσφύγων στα σύνορά μας επηρεάζει τον δήμο μας, καθώς είναι αναγκαίο να οργανωθούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας και ταυτοποίησης τους για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με αξιοπρέπεια. Τα λεγόμενα Hotspots.

Είναι αυτονόητο ότι το παγκόσμιο αυτό γεγονός, δε μπορεί να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα από την χώρα μας, αλλά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης είναι αυτονόητο η περιοχή μας να χαρακτηρισθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να έχει την κατάλληλη στήριξη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση όσο το δυνατόν ομαλότερα.

Η τοπική κοινωνία του Κιλκίς έχοντας ακόμη νωπές τις μνήμες της προσφυγιάς, δίνει μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς με τη στάση της. Έπραξε δηλαδή και συνεχίζει να πράττει το αυτονόητο, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες χωρίς καμία κρατική και ευρωπαϊκή βοήθεια, μόνον από το υστέρημα της και μάλιστα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης που μαστίζει ιδιαίτερα τον τόπο μας. Δεν κάνει τίποτε που να είναι περίεργο, τίποτε αξιοσημείωτο, αλλά και τίποτα κακό. Η τοπική κοινωνία συμπεριφέρεται φυσιολογικά όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται το ανθρώπινο είδος.

Το ίδιο πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει και ο Δήμος μας. Να αντιμετωπίσει τη κατάσταση με νηφαλιότητα, να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του, να συνεργαστεί με  τους διάφορους φορείς που ενέχονται, ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση μέσα στο πλαίσιο του πολιτισμού έτσι όπως αρμόζει στον ελληνικό λαό.

Πέραν αυτού θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με το έκτακτο αυτό γεγονός. Τον αριθμό των προσφύγων που σχεδιάζεται να φιλοξενηθεί, καθώς επίσης για το χρονοδιάγραμμα τόσο της προσέλευσης όσο και της αποχώρησης των προσφύγων από αυτά τα κέντρα. Επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλακεί η τοπική κοινωνία και με ποιον τρόπο θα ελέγχονται οι δομές αυτές.

Επίσης από όσο γνωρίζουμε είναι ήδη σε λειτουργία δυο κέντρα υποδοχής, ένα στην περιοχή Νέας Καβάλας και ένα στην περιοχή Χέρσου. Θεωρούμε ότι η δημιουργία πέντε hotspots όπως ακούγεται ότι θα γίνουν στην περιοχή μας, είναι κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί πιστεύουμε ότι δεν έχουμε τις δυνατότητες να τα οργανώσουμε και να τα στηρίξουμε και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον τόπο μας. Το δίκαιο θα ήταν να διανεμηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν ομαλά και μέσα στο πλαίσιο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς.

Καλούμε λοιπόν την τοπική κοινωνία να συνεχίσει να αντιμετωπίζει θετικά την έκτακτη αυτή κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, καθώς επίσης και τις τοπικές αρχές και τους φορείς να συνδράμουν σε αυτό  το τραγικό γεγονός που αφορά για μια ακόμη φορά στην ιστορία της ανθρωπότηταςστον εκπατρισμό των λαών, τη θυσία της ανθρώπινης ψυχής στον βωμό του κέρδους και της ύλης. Στον βωμό του καπιταλιστικού συστήματος.

 Την δύσκολη αυτή στιγμή  πρέπει πολύ καλά να αναλογισθούμε ότι ο υπέρμετρος πατριωτισμός μέσα από τον εθνοκεντρισμό και τις φασιστικές κορώνες, θέτουν την ίδια μας τη κοινωνία, τη δημοκρατία μας, σε κίνδυνο. Τα μικροπολιτικά συμφέροντα και η σπέκουλα, που αναδύονται σε τέτοιου είδους περιστάσεις μόνο ως αριβισμός, τοιχοδιωκτισμός και μαυραγορίτικη συμπεριφορά, μπορούν να χαρακτηρισθούν. Στάσεις που δεν μας τιμούν ως έλληνες και ως ανθρώπους.

Η μόνη λύση είναι να σταματήσει ο πόλεμος, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την πίεσή μας και τη δύναμή μας  ως πολιτικά όντα. Από κει και πέρα όμως έχουμε την υποχρέωση να φερθούμε ως άνθρωποι και όχι ως κτήνη. Να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές πέρασμα για τους ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από την δύνη του πολέμου και ζητούν προστασία.

Πάνω από τις χώρες και πάνω από τα σύνορα των λαών είμαστε όλοι άνθρωποι, κι αυτό η τοπική κοινωνία του Κιλκίς το έχει αποδείξει».

Σχολιάστε