My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δήλωση Ζιώγα για τους αγρότες

Σε δήλωσή του για τους αγρότες της Κ. Μακεδονίας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», Γάννης Ζιώγας, αναφέρει τα εξής:  

ziogas-giannis«Οι πρόσφατες πρωτόγνωρες σε μαζικότητα αγροτικές κινητοποιήσεις και στην Κ. Μακεδονία ξανάφεραν στην επιφάνεια τα προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρό-τες, σαν αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Πρόκειται για μια – πέρα για πέρα – αντιαγροτική πολιτική, που από  τα “χρυσά κουτάλια”, που υποσχέθηκε για την αγροτιά μας, μεθοδευμένα και σταδιακά την οδηγεί στο ξεκλήρισμά της. Η κατεύθυνση της ΕΕ για “δημιουργία μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων”,  έχει σαν στόχο τον αφανισμό των φτωχομεσαίων αγροτο-κτηνοτρόφων, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών της χώρας.

     Απ’ την αρχή της νέας χρονιάς φαίνεται καθαρά ότι εντείνεται η άγρια επίθεση και με νέα σκληρότερα αντιαγροτικά μέτρα, που παίρνει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα:  φορολογία από το πρώτο ευρώ με 13%, αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια, ανατιμήσεις σε πετρέλαιο & αγροτικό ρεύμα, χαράτσια για κατοικίες & αγροτεμάχια, στις γεωτρήσεις, στην σήμανση των ζώων, στα νοσήλια στα Κέντρα Υγείας & Νοσοκομεία, αυξήσεις στα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ & ΟΓΑ, χαράτσια για το ΟΣΔΕ, κ.ά.

     Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία έχουμε απλήρωτες παραγωγές σε Ροδάκινα, Φρούτα από πέρσι και “πιστόλια” εμποροβιομηχάνων από προηγούμενες χρονιές. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο Γάλα από τις γαλακτοβιομηχανίες. Έρχονται να προστεθούν στις απλήρωτες ζημιές από ακαρπία-μειωμένη παραγωγή το 2013 και σε συνδυασμό με τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού. Αυτές ήταν οι βασικές αιτίες με όλα τα παραπάνω μέτρα για να βγουν χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι στα μπλόκα σε όλους τους Νομούς και όχι η δήθεν άρνησή τους για δίκαιη φορολόγηση.

      Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στήριξε όλη αυτή την αντιαγροτική επίθεση. Τακτοποιούσε για άλλη μια φορά “τα καλάθια της” και σχεδίαζε “τα δημοπρατήριά της”. Για τα ουσιαστικά προβλήματα της αγροτιάς της περιοχής, ούτε κουβέντα. Το ίδιο και οι Δήμοι, που είχαν σαν κύριο μέλημά τους την απαρέγκλιτη εφαρμογή των επιλογών της κεντρικής διοίκησης στο χαράτσωμα των δημοτών τους, στην συρρίκνωση ή την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

       Η νέα ΚΑΠ 2015-2020,  φέρνει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις  καλλιεργούμενες  εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις. Αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών δηλ. κινείται ακριβώς  στην ίδια ρότα του γρηγορότερου αφανισμού χιλιάδων αγροτικών και κτηνοτροφικών νοικοκυριών.

Άρα, η επίλυση του διατροφικού ζητήματος με την παραγωγή καλών και φτηνών προϊόντων για το λαό, δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί τον τομέα τροφίμων τον λυμαίνονται τα μονοπώλια σε  βάρος των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών.

      Η λύση  βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης και των κομμάτων που είναι προσηλωμένα στον ευρωμονόδρομο. Βρίσκεται στην δράση για τη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές. Για την εργατική λαϊκή εξουσία  που θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία, με εργατικό έλεγχο, για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων της, ώστε να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.  Όπου δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτών θα τους εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

     Οι πρόσφατοι μαζικοί αγροτικοί αγώνες δεν μπορούν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν δεν συνοδεύονται από  ανατροπές και στη συνείδησή των μικρομεσαίων αγροτών. Πρέπει να βγαίνουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Δεν μπορεί να παλεύουν ηρωικά μια αντιαγροτική πολιτική και μετά να στηρίζουν με την ψήφο, τη στάση τους τα ίδια κόμματα και πολιτικές, που αντιπάλευαν τόσες μέρες στα μπλόκα και τους δρόμους.

      Στις τριπλές εκλογές που έρχονται πρέπει να εκφραστεί και με την ψήφο του ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος που ξεκληρίζεται. Να αξιοποιήσει το όπλο της ψήφου  καταψηφίζοντας την ίδια την ΕΕ, τα κόμματα που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές στην συγκυβέρνηση ή που σπέρνουν αυταπάτες σαν αντιπολίτευση για την νέα  ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει. 

     Η επιλογή του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ για την Ευρωβουλή και του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας & τους Δήμους της περιοχής , πρέπει να είναι η συνειδητή επιλογή της μικρομεσαίας αγροτιάς στις εκλογές του ερχόμενου Μάη». 

Σχολιάστε