My Twitter Feed

7 Μαρτίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Για τις συνοριακές διελεύσεις -

Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Διαμαρτυρία στους Ευζώνους -

Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Γιατί το “όχι” στα φωτοβολταϊκά -

Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Να μη συρρικνωθούν τα ΕΛΤΑ -

Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη -

Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Η ΠΕ Κιλκίς για τα νέα μέτρα -

Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Φύσκα:Ο συναγερμός κι ο Εύοσμος -

Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Για τα προβλήματα των δικηγόρων -

Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Η ΛΑ.ΣΥ. για την Επανάσταση του`21

Δηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 έκαναν οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κιλκίς και Παιονίας, Γιάννης Φαχουρίδης και Τάσος Βασιλακάκης, αντίστοιχα.

Ο Γ. Φαχουρίδης

Η επέτειος της Επανάστασης του 1821 ανάμεσα στα πολλά και πλούσια συμπεράσματα που μας προσφέρει, μας διδάσκει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός και τα καταπιεσμένα στρώματα δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Ειδικά, σήμερα, που το κυρίαρχο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει στην ανθρωπότητα, εκτός από φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και καταστροφές, που δεν μπορεί να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, ασθένειες.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, μαζί με τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Διοίκηση και ενταγμένες στη γραμμή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ήταν και είναι συστρατευμένες στο στόχο να στηρίξουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στο στόχο της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό και τα μετράνε όλα με τη λογική του «κόστους – οφέλους».

Μπροστά σ’ αυτό το στόχο τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Γι’ αυτό, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, εν έτη 2020, να έχουν όλοι οι άνθρωποι εργασία, δομές κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης, σύγχρονα εξοπλισμένα και στελεχωμένα σχολεία και παιδικούς σταθμούς, ελεύθερο χρόνο, ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, να μπορούν να προστατεύονται με τα κατάλληλα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα από φυσικές καταστροφές, να αναπτύσσουν σύγχρονο εξοπλισμένο και στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, να αναπτύσσουν την έρευνα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας από ασθένειες, τελικά οι λαϊκές οικογένειες μένουν απροστάτευτες.

Σήμερα, τιμώντας την Επανάσταση του 1821, είναι αναγκαίο ο λαός μας να παλέψει για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες του, να ανατρέψει την αιτία που μπαίνει εμπόδιο στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο.

Όσο και αν η κυρίαρχη τάξη – και τότε – προσπαθούσε να πείσει πως τίποτα δεν αλλάζει, να κρατήσει τα καταπιεσμένα στρώματα με το κεφάλι σκυμμένο, να λένε και «ευχαριστώ» για τα ψίχουλα που έπαιρναν, να «φιλούν το χέρι» των εκμεταλλευτών τους, να έχουν τα στόμα τους κλειστό, η ιστορία απέδειξε πως όταν οι λαοί δεν μένουν σιωπηλοί, όταν δυναμώνουν τη φωνή τους για τα δικά τους δικαιώματα και ανάγκες, τότε σπάνε το φόβο και αλλάζουν τα πράγματα.

Γι’ αυτό και σήμερα, εν μέσω πανδημίας, ο λαός μας χρειάζεται ΤΩΡΑ και όχι ΜΕΤΑ, να δυναμώσει τη φωνή του:

  • για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού (με υλικά και μέσα, με προσλήψεις προσωπικού, με επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό) και
  • για να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα (όπως άδειες, μισθοί, μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους).

Μένουμε δυνατοί! Δεν μένουμε σιωπηλοί!

Ο Τ. Βασιλακάκης

Σχεδόν 200 χρόνια μετά την επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα συμπεράσματα και τα διδάγματα παραμένουν επίκαιρα για το σήμερα και το αύριο.

Η ιστορία επιβεβαιώνει ότι η ανθρώπινη πρόοδος περνάει μέσα από την ταξική πάλη, του νέου με το παλιού, του καταπιεσμένου με τον καταπιεστή του.

Σήμερα, ο προοδευτικός ρόλος της αστικής τάξης έχει πια εξαντληθεί. Η ίδια αυτή τάξη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων και μεγαλοξενοδώχων, παίζει αντιδραστικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας. Και αυτό εκφράζεται σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι αυτή που εργάζεται και παράγει τον πλούτο της κοινωνίας, ενώ αυτός πηγαίνει στα χέρια μιας χούφτας μεγάλων επιχειρηματιών και ομίλων. Αυτό αποτελεί αιτία όλων των φαινομένων στην κοινωνική μας ζωή, όπου ενώ η ανθρωπότητα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να προλάβει, να λύσει, να προστατευτεί αποτελεσματικότερα μπροστά σε σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, ασθένειες, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση κτλ., αυτό δεν συμβαίνει.

Ειδικά οι φετινές συνθήκες, με την πανδημία του Κορωνοϊού, επιβεβαιώνουν το παραπάνω με τον πιο άσχημο τρόπο. Την ώρα που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο με το αναγκαίο προσωπικό, με επαρκή εξοπλισμό και μέσα, με ένα εκτεταμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, οικογενειακούς γιατρούς, δωρεάν πρόσβαση στο φάρμακο για όλους, με γιατρούς εργασίας και μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, αυτές δεν πραγματοποιούνται.

Ποιος μπαίνει εμπόδιο γι’ αυτό; Η κατεύθυνση του «κόστους – οφέλους» που μετράει τις ανθρώπινες ζωές με όρους οικονομίας, η εμπορευματοποίηση της υγείας που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και το λαό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εξασφάλιση της υγείας του, η ανταγωνιστικότητα που οδηγεί στην παραγωγή με βάση το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Γι’ αυτό, όσο και αν ο ιός «χτυπάει» όλους τους ανθρώπους, οι εργαζόμενοι και ο λαός είναι αυτοί που πλήττονται και την πληρώνουν περισσότερο.

Γι’ αυτό και η «ομοψυχία» στην οποία καλεί η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση είναι υποκριτική. Ζητούν ομοψυχία για να πληρώσει ο λαός και αυτή την κρίση.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει τόσο η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας για να αντιμετωπίσει την πανδημία, όσο και ότι τη μερίδα λέοντας από τις κρατικές ενισχύσεις θα τις πάρουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι εργαζόμενοι, καθώς και από το γεγονός ότι ο υπουργός εργασίας έδωσε το ελεύθερο σε επιχειρηματίες για το επόμενο εξάμηνο να καταβάλουν το μισό μισθό, απασχολώντας το μισό προσωπικό για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι, όμως, πώς θα επιβιώσουν;

Τιμάμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 και συνολικά τους αγώνες του λαού μας, μένοντας δυνατοί, χωρίς να φιμωνόμαστε και να σιωπούμε, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε!

Σχολιάστε