My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Δήλωση για την Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Σε δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η βουλεύτρια Κιλκίς και αναπλ. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναφέρει τα εξής:

“Η Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα ψυχικά νοσήματα. Φέτος, η 10η Οκτώβρη έχει ως κύριο θέμα: Η Ψυχική Υγεία σε ένα άνισο κόσμο (Mental Health in an Unequal World).

Για μια ακόμη χρονιά η σημερινή ημέρα μας βρίσκει εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού που, παρότι αποτελεί κατά κύριο λόγο μια κρίση σωματικής υγείας, δημιουργεί παράλληλα συνθήκες για μείζονα κρίση ψυχικής υγείας όταν δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Στην Ελλάδα το ζήτημα επαρκούς κάλυψης υγειονομικών αναγκών είναι τεράστιο. Ειδικά στον τομέα της ψυχικής υγείας, η ανάγκη φροντίδας και υποστήριξης έχει επεκταθεί πλέον σε επίπεδο γενικού πληθυσμού με το δημόσιο σύστημα, που σήκωσε και σηκώνει εξ ολοκλήρου το βάρος της νοσοκομειακής περίθαλψης, να είναι υποστελεχωμένο και οι άνθρωποι του εξουθενωμένοι.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη υγειονομική συνθήκη έχει εντείνει τις ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας – και ψυχικής υγείας – με τους ευάλωτους πληθυσμούς να πληρώνουν σαφώς μεγαλύτερο τίμημα. Η πανδημία του covid-19 έχει αναδείξει ανισότητες που αφορούν χαρακτηριστικά όπως το γένος, η εθνικότητα, η οικονομική κατάσταση, η έμφυλη ταυτότητα και ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ύπαρξη συνοδών προβλημάτων όπως ψυχική ασθένεια ή/και χρήση ουσιών, με αποτέλεσμα τον στιγματισμό και τη μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση μερίδας συμπολιτών μας. Συντριπτικά ποσοστά αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας, πολλώ δε μάλλον ψυχικής υγείας, αντιμετωπίζει και ο μεγάλος πληθυσμός προσφύγων/ μεταναστών που διαβιεί στη χώρα μας, σε δομές φιλοξενίας αλλά και στην κοινωνία.

Η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης και αύξησης της δυναμικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας με έμφαση στο κομμάτι της ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα στη φροντίδα ευάλωτων πληθυσμών. Από την πλευρά μας γνωρίζουμε καλά ότι η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, αλλά σε άλλα κοινωνικά αγαθά όπως εκπαίδευση και εργασία, προϋποθέτει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες μας.”

Σχολιάστε