My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΓτΚ: Τι ζητούν για πρόσφυγες

Οκτώ αντιπροσωπείες του Δικτύου ΓΙΑΤΡΟΙ του ΚΟΣΜΟΥ (ΓτΚ) συναντήθηκαν σήμερα Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη με σκοπό να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες / μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί εδώ αφότου έκλεισαν όλα τα σύνορα.

giatroi-kosmou-001Αναφερόμενοι στη σημερινή (Πέμπτη) στρατιωτική άσκηση στη περιοχή της Ειδομένης, οι ΓτΚ κάνουν λόγο για “μια νέα μορφή βίας”, που πέταξε τα παιδιά “πίσω στους εφιάλτες από τους οποίους διέφυγαν, εγκαταλείποντας τις χώρες καταγωγής τους”.

Οι ΓτΚ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, “η οποία δεν δείχνει σεβασμό στις ανθρώπινες επιλογές και στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα”, δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι στα κλειστά κέντρα κράτησης αλλά αποφάσισαν να διατηρήσουν την παροχή φροντίδας μέσα σε αυτά προκειμένου να υποστηρίξουν τους ανθρώπους και κυρίως τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Το Δίκτυο των ΓτΚ ζητά “ασφαλείς νόμιμους τρόπους διαφυγής από μη ασφαλείς χώρες σε Ευρωπαϊκές χώρες και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής ιδιαιτέρως για τα παιδιά”, στα πλαίσια μιας πολιτικής βασισμένης στην αλληλεγγύη και την ασφάλεια των προσφύγων/μεταναστών.

Απ` τη συνάντηση, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των ΓτΚ από Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ολλανδία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Το Δίκτυο των ΓτΚ εργάζεται κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών από την Συρία, το Πακιστάν, την Ιορδανία μέχρι την Σουηδία Είναι μεγάλη απογοήτευση να βλέπει κανείς τους φορείς χάραξης πολιτικής σε όλες τις χώρες μας να μην ακούν τις φωνές των πολιτών τους για αλληλεγγύη προς τους μετανάστες/πρόσφυγες, να μην συμφωνούν στο σχέδιο καλωσορίσματός τους σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και αντ’αυτού να επιλέγουν την μη-απόκριση: την συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία δεν δείχνει σεβασμό στις ανθρώπινες επιλογές και στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Είμαστε αντίθετοι στα κλειστά κέντρα κράτησης και αποφασίσαμε να διατηρήσουμε την παροχή της φροντίδας μέσα σε αυτά, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους, κυρίως τα ασυνόδευτα ανήλικα, και να είμαστε μάρτυρες της καθημερινής κατάστασης. Δηλώνουμε κατά των απελάσεων και υπέρ της προστασίας.

Οι Πρόεδροι των Γιατρών του Κόσμου υπογράμμισαν σημαντικά σημεία μετά την συζήτηση με την ομάδα των Γιατρών και με τους μετανάστες ασθενείς στην Ειδομένη.

– Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση με τόσα πολλά παιδιά (περίπου το 40% όλων των ανθρώπων) ζώντας σε ένα μη προσαρμοσμένο προς αυτά περιβάλλον: έλλειψη υγιεινής, έλλειψη σχολείων, έλλειψη  εμβολιασμού.

– Σήμερα, οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στους καταυλισμούς, αντιμετώπισαν μια νέα μορφή βίας:  ελικόπτερα του στρατού και αεροπλάνα πετούσαν πολύ χαμηλά πάνω από τα κεφάλια τους προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο, πετώντας έτσι  τα παιδιά πίσω στους εφιάλτες από τους οποίους διέφυγαν, εγκαταλείποντας τις χώρες καταγωγής τους. Προς τι ο φόβος, τα δάκρυα, και η αναβίωση του τραύματος; Για εκφοβισμό;

– Άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες, παιδιά, έγκυες, άτομα με αναπηρίες και προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι οι ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο εντός των καταυλισμών.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για παροχή βελτιωμένων και βασισμένων στα διεθνή πρότυπα συνθηκών υγιεινής, διατροφής, διαβίωσης και στρατηγικής εμβολιασμού… καθώς και προστατευμένων χώρων για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερη βία.

         – Ζητάμε ασφαλείς νόμιμους τρόπους διαφυγής από μη ασφαλείς χώρες σε Ευρωπαϊκές χώρες και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής ιδιαιτέρως για τα παιδιά. Οι πρόσφυγες/μετανάστες αποτελούν κομμάτι του κοινού μας μέλλοντος.

         – Απαιτούμε μα νέα πολιτική απάντηση βασισμένη στην αλληλεγγύη και την ασφάλεια των προσφύγων/μεταναστών.”

 

Σχολιάστε