My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

«ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και…στην υγειά μας!

krasia-620x411Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Αϊδαρίνη στην Γουμένισσα οργανοληπτικός έλεγχος  των οίνων ονομασίας προέλευσης που παράγονται στην περιοχή του Κιλκίς.

Η Γουμένισσα αποτελεί μία από τις 33 περιοχές της Ελλάδας που έχουν το προνόμιο να παράγουν κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Μαζί με την «ΝΑΟΥΣΑ» αποτελούν τους μόνους αναγνωρισμένους οίνους που μπορούν να εκπροσωπήσουν την Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον  τίτλο ποιότητας  “Οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης”.

Ο οργανοληπτικός έλεγχος των κρασιών και η απόφαση κατάταξης τους στην κατηγορία αυτή αποτελεί την κορύφωση της παραγωγικής διαδικασίας .

Ο οίνος αυτός προέρχεται από αμπέλια που βρίσκονται στην οριοθετημένη με το Π.Δ 13/28.12.1971 περιοχή, με κέντρο το Δ.Δ Γουμένισσας όπου και θα παραμείνει το κρασί μέχρι να βγει η απόφαση κατάταξης.

Οι ποικιλίες Ξυνόμαυρο (ξυνή Ποπόλκα) και Νεγκόσκα (γλυκιά Ποπόλκα) θα πρέπει να προέρχονται από αμπέλια άνω των 4 ετών και είναι η μόνες που μπορούν να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η δεύτερη είναι η τοπική ποικιλία που διαφοροποιεί το κρασί από την «ΝΑΟΥΣΑ» και συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία σε ποσοστό όχι μικρότερο του 20%.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι το κρασί να διοχετευθεί στην αγορά , ως προϊόν Π.Ο.Π.  είναι οι ακόλουθες :

Γίνεται η πρώτη ανάλυση όταν τα σταφύλια βρίσκονται ακόμη στα κλήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της θα δοθεί η άδεια για την έναρξη του τρύγου .

Στην συνέχεια η διαδικασία της οινοποίησης στους πρόποδες του Πάικου δίνει το κρασί που θα πρέπει να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστο για 6 μήνες.

Ακολουθεί η ανάλυση των οίνων που έχουν παλαιωθεί και ο οργανοληπτικός έλεγχος με την Απόφαση κατάταξης συγκεκριμένης ποσότητας κρασιών για κάθε οινοποιείο.

Μετά από όλους αυτούς τους ελέγχους ήρθε λοιπόν και η στιγμή της δοκιμής των κρασιών που παράχθηκαν μετά την συγκομιδή του Σεπτεμβρίου του 2012.

Η χρονιά αυτή κατά γενική ομολογία των οινοποιών και της επιτροπής έδωσε δομημένα κρασιά με στρογγυλεμένη γεύση και μοναδικό αρωματικό χαρακτήρα.

Καλά πιστοποιημένα κρασιά λοιπόν με ονοματεπώνυμο  « ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ »  και…

στην υγειά σας.

Σχολιάστε