My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Γιορτή κάστανου στη Γρίβα

Βρισκόμαστε στο μέσο της πιο πολύχρωμης, ίσως, εποχής του χρόνου, του φθινοπώρου. Είναι η εποχή των καφέ, πορτοκαλί και χρυσοκίτρινων οργιαστικών αποχρώσεων της φύσης. Το βουνό έχει την τιμητική του, όπως και ο καφέ μαγικός καρπός του, το κάστανο.

Το χωριό Γρίβα Κιλκίς, πάνω από την κωμόπολη της Γουμένισσας, στον κατάφυτο ορεινό όγκο του Πάικου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα καστανοχώρια της χώρας. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που εκεί διοργανώνεται αυτή την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, από τις 12.00 το μεσημέρι, για 21η χρονιά, μια από τις πιο πετυχημένες γιορτές κάστανου στη χώρα, με την επιμέλεια του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Γρίβας και του Τοπικού Συμβουλίου Γρίβας, του Δήμου Παιονίας. Μια γιορτή στην οποία τα περίφημα Χάλκινα της Γουμένισσας, χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το κάστανο σε όλες του τις μορφές, θα… σύρουν το χορό.

Άξιοι συμπρωταγωνιστές τους, όμως θα είναι και δύο άλλα αγαπημένα μας είδη, το κρασί και το τυρί, μια που η περιοχή φημίζεται και γι? αυτά της τα προϊόντα. Οι παραδοσιακές πίτες που θα φτιάξουν οι γυναίκες του χωριού, θα συμπληρώσουν την γαστριμαργική πανδαισία, που θα προσφερθεί χωρίς αντίτιμο στους επισκέπτες του βουνού, μαζί με τα ψητά και βραστά κάστανα.

Το Πάικο είναι ένας ορεινός όγκος κι ένας προορισμός απόδρασης, πολύ κοντά από τη Θεσσαλονίκη, μια μόλις ώρα διαδρομής, σε δρόμο χωρίς διόδια. Βγαίνοντας από τη δυτική είσοδο της πόλης, στρίψτε στην εθνική οδό για Ευζώνους. Αφήνετε το δρόμο περίπου 25χλμ. πριν τους Ευζώνους, στρίβοντας δεξιά με κατεύθυνση το Πολύκαστρο και την Αξιούπολη. Αφού περάσετε τα χωριά Γοργόπη και Στάθη, στα 13χλμ. μετά την Αξιούπολη φτάνετε στη Γουμένισσα. Μπορείτε, επίσης, να έρθετε μέσω Χαλκηδόνας, Κουφαλίων και Εύρωπου.

Σε υψόμετρο 250μ. η Γουμένισσα καταφέρνει και διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα, με τα στενοσόκακα, τα αρχοντικά της και τα άφθονα νερά της κεντρικής πλατείας με τα πλατάνια. Η πόλη αποτελεί κέντρο αμπελουργίας της ευρύτερης περιοχής, τα δε κρασιά της έχουν αναγνωρισθεί από το 1979 με ονομασία προέλευσης ανωτέρας ποιότητας «Γουμένισσα». Ωραία εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη ενός, τουλάχιστον, οινοποιείου της περιοχής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παλιά εκκλησία της Παναγίας Γουμένισσας με τη θαυματουργή της εικόνα και τα γειτονικά μοναστήρια του Πάικου, όπως το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, σε πλαγιά του βουνού, κοντά στο χωριό Γρίβα και το μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, πάνω από το χωριό Πεντάλοφο.

Αυτή τη μέρα, όμως, την τιμητική της έχει η γραφική Γρίβα με την όμορφη πλατεία με τα καφενεδάκια και τα πλατάνια και βέβαια τις μυρωδιές κάστανου σε κάθε μορφή (ωμό, ψητό, σε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού) τυριού και κρασιού.

Γεύσεις, μυρωδιές, μουσικές και γλέντι με τους φιλόξενους Γριβιώτες, είναι σίγουρο ότι θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη Κυριακή. Εάν έχετε περισσότερο χρόνο αξίζει να κινηθείτε βορειότερα, κάνοντας στάση στο αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό της Καστανερής και απολαμβάνοντας, στη συνέχεια την πανέμορφη δασική διαδρομή που οδηγεί στο χωριό Μεγάλα Λιβάδια, όπου σας περιμένει και το παραποτάμιο μονοπάτι Πριματάρι ή Πραματάρι, στο Στραβοπόταμο, με εννέα ξύλινα γεφυράκια!

thesspress.gr

Σχολιάστε