My Twitter Feed

30 Νοεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠεΚ: Σχεδιασμός ενόψει χειμώνα -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Τη πρώτη νίκη του σημείωσε ο ΓΑΣΚ -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

7ήμερη αποχή των δικηγόρων -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα -

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2023

Κάλεσμα σε επόμενους μειοδότες -

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 2023

Αποχώρησε και η Αγαθοπούλου -

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2023

ΚΚΕ: Σύσκεψη για τη Παλαιστίνη -

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2023

Για όλα φταίνε οι γκόμενες!

Του Γιάννη Καραγιαννίδη (ΚΙΛΚΙΣ24)

———————————————————————————————————————————————————————————————-Εθιστήκαμε πλέον εν Ελλάδι, κάθε φορά που εγκαθίσταται στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση, να δηλώνει ότι παραλαμβάνει “καμμένη γη”, καθώς και να προβαίνει στη σύσταση ποικιλώνυμων εξεταστικών επιτροπών για – τάχα μου δήθεν – διερεύνηση σκανδάλων των προηγούμενων ή ακόμα και γι` απογραφές ταμειακών υπολειμμάτων, όπως συνέβει με την αλήστου μνήμης κυβέρνηση Καραμανλή. Μόνο η παρούσα κυβέρνηση δεν έκανε κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι είχε …χιλιάδες λόγους να το πράξει, ενώ κι ίδιος ο πρωθυπουργός το είχε υποσχεθεί προεκλογικά: Να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για τους λόγους που φτάσαμε στο μνημόνιο, ήταν μια μονάχα απ` τις προεκλογικές ανακολουθίες του.

Οι λόγοι για μια τέτοια ασυνέχεια στα πολιτικά ήθη του τόπου, είναι προφανείς: Την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διαδέχτηκε μια κυβέρνηση …ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και, κυρίως, ΝΔ. Πως, λοιπόν, να στήσεις εξεταστική επιτροπή για να εξετάσεις τον εαυτό σου! Ας τ` αφήσουμε, καλύτερα, σαν εφεδρικό όπλο για άλλες προσφορότερες σε λαϊκισμό εποχές, που δεν θα μας δεσμεύουν συμμαχίες και συνθήκες, φαίνεται πως σκέφτηκαν στο μέγαρο Μαξίμου. Εκεί όπου δεν θέλουν να σκέφτονται, βέβαια, ότι τέτοιες εποχές μπορεί πλέον να μην υπάρξουν!

Όμως, τί κι αν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο το χούι αυτό εγκαταλείφθηκε, έστω και αναγκαστικά! Ο διαποτισμός της ελληνικής πολιτικής ζωής με το υποκριτικό “για όλα φταίνε οι προηγούμενοι” είναι τόσο ισχυρός, σε όλα τα επίπεδα, που ακόμα και σε μικρές κοινωνίες σαν τη δική μας, εδώ στο Κιλκίς, μεγαλουργεί!

Τρανταχτό παράδειγμα αυτό το μέγα – για κοινωνίες όπως του Κιλκίς – σκάνδαλο, με την “μαύρη τρύπα” του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που έκανε φτερά απ` τους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Από τη πρώτη στιγμή της εγκατάστασης της νέας – καλλικρατικής, πλέον – δημοτικής αρχής, φάνηκε περίτρανα ότι θα γίνει η σημαία της, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αυτή είναι η ηθική, ενώ η προηγούμενη – η καποδιστριακή, θυμίζουμε – διεφθαρμένη.

Βέβαια, σ` αυτήν της την προσπάθεια υπάρχουν δυο εμπόδια. Το πρώτο, ότι ως “πέτρα του σκανδάλου” φέρεται η πρώην διευθύντρια των παιδικών σταθμών, δηλαδή ένα υπηρεσιακό κι όχι πολιτικό πρόσωπο του δήμου. Κι αν αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών στην προηγούμενη δημοτική αρχή, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της ανικανότητας επιλογής και ελέγχου προσώπων, εγείρεται και το δεύτερο εμπόδιο: Για το σκάνδαλο, πρώτος ενεργείσας με κατάθεση, μάλιστα, μήνυσης ήταν ο προηγούμενος δήμαρχος. Βεβαίως, αυτό δεν τον απαλλάσσει από κάθε είδους πολιτική ευθύνη, κι ακριβώς εδώ είναι που θέλει να πατήσουν οι νυν προκειμένου να δημιουργήσουν τις εντυπώσεις που επιδιώκουν.

Γιατί, όμως, πασχίζουν με τόσο πάθος, που κάποιες φορές γίνεται μένος, να επικοινωνήσουν κάτι που είναι αμφίβολο αν συγκινεί πλέον και τον πιο σκληρό πυρήνα αυτών που τους ακολουθούν; Μα, για να ισοφαρίσουν τις δυσμενείς εντυπώσεις απ` το γεγονός ότι ο δήμαρχος που εξέλεξαν οι Κιλκισιώτες τελεί εδώ και μήνες εν αργία, κατηγορούμενος για την υπόθεση του σκανδάλου με τα πάσο των ΑΜΕΑ!

Βεβαίως, δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι προθέσεις της Αικατερίνης Ζιούτα είναι ηθικές κι ότι οι πράξεις της εκπορεύονται απ` την ανάγκη να λάμψει η αλήθεια και να πληρώσουν οι ένοχοι. Άλλωστε, μαζί με τον αντιδήμαρχο Δ. Τσιαντάκη και δυο – τρεις ακόμα, δείχνει με την ως τώρα δραστηριότητά της ότι αποτελεί το νέο ελπιδοφόρο αίμα στη τοπική μας αυτοδιοίκηση.

Όμως, δεν είναι μόνη της. Ανήκει στους κόλπους μιας τραυματισμένης εξ` αρχής παράταξης, που πασχίζει με κάθε τρόπο να επουλώσει τις πληγές της, μέσα σ` ένα γενικότερα αρνητικό περιβάλλον, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό. Γι` αυτό και η κάθε κίνηση στη παλιά σκακιέρα του παιχνιδιού των εντυπώσεων θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Βέβαια, το καλύτερο για όλους θα ήτανε να πεταχτεί αυτή η σκακιέρα στον κάδο ανακύκλωσης, αλλά φαίνεται πως είμαστε μακρυά ακόμα από μια τέτοια ριζοσπαστική κίνηση. Οπότε αναγκαστικά θα συνεχίσουμε να παίζουμε το “για όλα φταίνε οι προηγούμενοι”. Ένα παιχνίδι, όμως, που κάποιες φορές το χάνουν οι επόμενοι! Για να δικαιωθεί έτσι ο Δήμος Μούτσης του γνωστού άσματος “για όλα φταίνε οι γκόμενες, οι πρώην κι οι επόμενες”!

 

 

Σχολιάστε