My Twitter Feed

5 Οκτωβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα ιερά κειμήλια στο Κ. Θεοδωράκι -

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Νεκρή 67χρονη σε “καραμπόλα” -

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

“Επιβάρυνση για τα φάρμακα” -

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Αποζημιώσεις-εξπρές για χαλάζι -

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

ΚΚΕ: Όχι απολύσεις στην ΑΛΟΥΜΥΛ -

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Η θλίψη για τους διασωληνωμένους -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΣτΕ: Όχι διόδια στο Πολύκαστρο -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Αύξηση “εισαγόμενων” εργατών -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Για το Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς

Απ` τον Αντώνιο Α. Τσάτση, πολιτικό μηχανικό Δ.Π.Θ. / τεχνικό σύμβουλος της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή σχετικά με την “ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ”, όπως την επιγράφει:

dikastiko-megaro-kilkisΔιαβάζοντας την επιστολή του κ. Νικόλαου Τατίδη στην Πρωινή για την πιθανή εγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου στο πρώην Εκκλησιαστικό Λύκειο το μοναδικό σημείο που με βρίσκει σύμφωνο είναι στο τέλος της επιστολής του στην οποία ορθά επισημαίνει ότι εδώ και παρά πολλά χρόνια ποτέ δεν έγινε συντονισμένη προσπάθεια με ομοφωνία καιομοψυχία για την μεταστέγαση των υπηρεσιών δικαιοσύνης Κιλκίς σε νέο αξιοπρεπές κτίριο, πλην της παρούσης.
Συγκεκριμένα τα συμφέροντα κάποιων , αντικρουόμενες απόψεις καιαναποφασιστικότητα των εμπλεκομένων φορέων ακύρωσαν την μοναδική ευκαιρία που μας δόθηκε πριν χρόνια να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες δικαιοσύνης Κιλκίς στις δίδυμες αποθήκες του στρατού επί της οδού Ελ. Βενιζέλου. Φανταστείτε ότι για τηνσυγκεκριμένη περίπτωση είχαν εγκριθεί τα απαραίτητα κονδύλια, είχαν επιλυθεί νομικάκαι πολεοδομικά ζητήματα και ήταν δυνατή η ολοκλήρωση του έργου, αλλά λόγω τωνανωτέρω η δυνατότητα αυτή χάθηκε μαζί της και τα εγκεκριμένα κονδύλια.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό ΣχέδιοΚιλκίς οριοθετεί ως μοναδική θέση για την κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου το γήπεδο της Μεραρχίας στην περιοχή πίσωαπό την Λέσχη Κυνηγών Κιλκίς.Η παραπάνω δέσμευση ακυρώνει όλες τις άλλες πιθανές θέσειςεγκατάστασης των υπηρεσιών δικαιοσύνης Κιλκίς χωρίς την προγενέστερη τροποποίηση τουΓενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, διαδικασία δύσκολη και ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση του Εκκλησιαστικού Λυκείου, το οποίο και πριν πολλά χρόνια ήταν υποψήφιο για την μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου αλλά δεν ήταν δυνατόνα ανευρεθεί η οικοδομική του άδεια και ούτε υπήρχε αντίγραφο στο αρχείοτης Μητροπόλης Κιλκίς , ως εκ τούτου το παραπάνω σε συνδυασμό με την αυστηρότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας και του Ν. 3130/2003 που αφορά τις μισθώσεις ακινήτωνδημοσίου συμφέροντος ακύρωναν την οποιαδήποτε προσπάθεια και ιδέα υπήρχε τότε.
Αφού προηγήθηκαν όλα τα παραπάνω και αφού είχαν κολλήσει οι οποιεσδήποτε ιδέες καισκέψεις φτάνουμε στο 2012 όπου η ΜητρόποληΚιλκίς μου ανέθεσε την προσπάθειαανεύρεσης της οικοδομικής άδειας ώστε να δούμε τι χρειάζεται για να νομιμοποιηθεί τοκτίριο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4014/2011.
Έπειτααπό ενδελεχή έρευνα στο αρχείο της Πολεοδομίας Κιλκίς η χαμένη και γιακάποιους ανύπαρκτη οικοδομική άδεια του Εκκλησιαστικού Λυκείου βρέθηκε με άλλο τίτλο όμως ως Οικοτροφείο Αρρένων και είναι η υπ’ αριθ. 825/1972. Το παραπάνω κινητοποίησε αμέσως τον ΣεβασμιότατοΜητροπολίτηΠολυανής και Κιλκισίουκ.κ. Εμμανουήλ έχοντας ως γνώμονα να προσφέρει στο κοινωνικόσύνολο να απευθυνθεί στον δικηγορικό σύλλογο Κιλκίς και στην τότε πολιτική εξουσίαώστε να τους κάνει γνωστή την παραπάνω εξέλιξη και την προσφορά του για το εν λόγωκτίριο.
Οι αρμόδιοι φορείς κινητοποιήθηκαν αμέσως και μου ανατέθηκε από την ΜητρόποληΚιλκίς να ελέγξω την διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την πιθανή μετεγκατάσταση σύμφωναμε τις νόμιμες διαδικασίες ,όμως όπως προαναφέρθηκε η όλη προσπάθεια θα κολλούσε στοΓενικό Πολεοδομικό ΣχέδιοΚιλκίς,το οποίο είναι δεσμευτικό και θα ακύρωνεοποιαδήποτε προσπάθεια. Μετάαπόδική μου συντονισμένη προσπάθεια με την αμέριστηβοήθεια του κ. Φώτη ΜισσόπουλουΔιευθυντή της Πολεοδομίας Κιλκίς , του κ. Γεωργίου Γεωργαντά βουλευτή Κιλκίς και της κα Ευρώπης ΑρτόγλουΠροέδρου τουΔικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς , στάλθηκε ολοκληρωμένος στοιχειοθετημένος φάκελος προς τοΥΠΕΚΑ έχοντας ως ζητούμενο την υπέρβαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κιλκίς ώστενα εφαρμοστεί νόμιμα η ζητούμενη χρήση στο εν λόγω κτίριο.
Μετάαπό πολύμηνη ανταλλαγήαλληλογραφίας τελικώς το ΥΠΕΚΑ νομοθέτησε με την έκδοση εγκυκλίου, την υπ’ αριθ. 869 21/2/2014 , σύμφωνα με την οποίαείναι δυνατή η αλλαγήχρήσης του εν λόγω κτιρίου ώστε να στεγαστούν οι υπηρεσίες δικαιοσύνης Κιλκίς στο πρώην ΕκκλησιαστικόΛύκειο.
Αφού εν τελεί λύθηκε το ποιο σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε ως τότε ,ως όφειλα μετάαπόενδελεχή προμελέτη, οριοθέτησα το κόστος νομιμοποίησης των κτισμάτων που υπήρχαν στην ενιαία ιδιοκτησία Ο.Τ. 103 ιδιοκτησίας Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου καθώς καιτο κόστος έκδοσης οικοδομικής άδειας αλλαγής χρήσης του Εκκλησιαστικού Λυκείου σε Δικαστικό Μέγαρο.
Να σημειωθεί ότι το έτερο κτίριο του Ο.Τ. 103 οΙερός Ναός Πέντε και Δέκα Μαρτύρων κατασκευάστηκε με την υπ’ αριθ. 594/1977 οικοδομική άδεια ,απλά παρουσιάζει κάποιες διάφορες σε σχέση με αυτήν καιχρήζει της απαραίτητης νομιμοποίησης του.
Παράλληλα με τα παραπάνω κι ενώ είχαν λήξει οι μισθωτικές συμβάσεις των υπηρεσιώνδικαιοσύνης Κιλκίς με τα κτίρια στα οποία στεγάζονταν,η Κτηματική Υπηρεσία Κιλκίς είχε ήδη ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίεςσύμφωνα με τον Ν. 3130/2003 για την προσφορά ακινήτων για την στέγαση των υπηρεσιώνδικαιοσύνης.
Στη συνεχεία κι ενώ είχε ολοκληρωθεί και το απαιτούμενο κτιριολογικόπρόγραμμα μετις κτιριολογικές απαιτήσεις των εν λόγω υπηρεσιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,ετοίμασα προσχέδια διαρρυθμίσεων με γραφεία,χώρους αποθήκευσης, δικαστικές αίθουσες, χώρους υγιεινής κτλ όλων των ορόφων του κτιρίου ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών στο κτίριο και να συνάδουν με τις απαιτήσεις του κτιριολογικού προγράμματος.
Έπειτα κοστολογήθηκαν οι επιμέρους επισκευές και εργασίες που απαιτούνταν για το κτίριο το ύψος των οποίων ανερχόταν περί τις 80000€, κι ενώ το δημόσιο αδυνατούσενα αναλάβει το συγκεκριμένο κόστος διότι δεν υπήρχε ανάλογη νομοθεσία και διαδικασία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίουκ.κ. Εμμανουήλπρος τιμήν τουανέλαβε την υποχρέωση να διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό ώστενα γίνουν οι απαραίτητες ανακατασκευές στο κτίριο.
Σημειώνεται ότιεφόσον είχαν κριθεί τρεις άγονες δημοπρασίες για την εύρεση κτιρίουκατάλληλου για τις υπηρεσίες δικαιοσύνης το μοναδικό διαθέσιμο κτίριο που πληρούσε τα κριτήρια, κτιριολογικόπρόγραμμα, δυνατότητα αλλαγής χρήσης , εύλογο μίσθωμα κτλήτανε το πρώην Εκκλησιαστικό Λύκειο , και εφόσον η ΜητρόποληΚιλκίς ανέλαβε τηνευθύνη να ανακατασκευάσει το κτίριο το μοναδικό ζήτημα για να υπογράφει η σύμβασημίσθωσης ήτανε για το ποιος θα αναλάμβανε το κόστος ολοκλήρωσης των απαιτούμενωνμελετών και νομιμοποιήσεων στο εν λόγω Ο.Τ. 103.
Η Ιερά ΜητρόποληΚιλκίς αδυνατούσε να αναλάβει και το κόστος των μελετών ενώ ήδη είχε αναλάβει το τεράστιο κόστος των ανακατασκευών, όποτεμετάαπόσυντονισμένες προσπάθειες του δικηγορικού συλλόγου και του κ. Γεώργιου Γεωργαντά ο τότε υπουργόςδικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου αδυνατώντας με κρατικά κονδύλια να αναθέσει τις εν λόγω μελέτες σε ιδιώτες μηχανικούς καθόρισε με υπουργικήτου απόφαση,την υπ’ αριθ. 69970 16/9/2014 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 2615Β 1/10/2014, την ΘέμιςΚατασκευαστικήΑ.Ε. ως αρμόδια εταιρεία χωρίς επιπλέον κόστος για το δημόσιο, να αναλάβειτην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων μελετών και νομιμοποιήσεων και αυτό γιατί η Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. σύμφωνα με τα λεγόμενα του τότε υπουργού, δύναται να αναλάβει μια τέτοιαδιαδικασία χωρίς κόστος για το δημόσιο διότι στεγάζεται εντός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τα λειτουργικά της έξοδα καλύπτονται από το δημόσιο.
Κι έτσι λοιπόν είχε συμπληρωθεί όλο το παζλ για να υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσηςμεταξύ του δημοσίου και της Ιερέας Μητρόπολης Πολυανής καιΚιλκισίου για την στέγαση των υπηρεσιώνδικαιοσύνης Κιλκίς στο πρώην ΕκκλησιαστικόΛύκειο, κάτι που εν τελεί και έγινε.
Από εκείνη την στιγμή και έπειτα το δημόσιο δια του αντιπροσώπου του την Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. ως όφειλε έπρεπε να προχωρήσει όλες τις απαιτούμενεςενέργειες για τηνολοκλήρωση των μελετών και νομιμοποιήσεων των κτιρίων και στην συνέχεια αφούεκδιδόταν και ηαλλαγή χρήσης του κτιρίου θα αναλάμβανε η ΜητρόποληΚιλκίς να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες ώστενα γίνει εν τελεί δυνατή η μεταστέγαση των υπηρεσιών δικαιοσύνης.
Και φτάνουμε στο σήμερα και ενώέχει περάσει σχεδόνένας χρόνος από τότε πουυπογράφηκε η σύμβαση μίσθωσης και η υποχρέωση της Θέμις Κατασκευαστικής Α.Ε. για ναολοκληρώσει τις μελέτες και νομιμοποιήσεις , αυτή από όσον γνωρίζω δεν έχεικάνειαπολύτως τίποτα , πέρα του τοπογραφικού διαγράμματος. Η παραπάνωδιαδικασία για οποιονδήποτε σοβαρή ομάδα ιδιωτών μελετητών που θα αναλάμβανε να την διεκπεραιώσει στο σημείο που είχε ήδη φτάσει δεν θα χρειάζονταν περισσότερο από τρεις μήνες.
Κι όσον αφορά για την ομάδα των επτά μηχανικών που υποτίθεται προσφέρθηκε νααναλάβει τον παραπάνω όγκο δουλειάς αμισθί δεν γνωρίζω τίποτα. Ουδέποτε έφτασε στα γραφεία της ΜητρόποληςΚιλκίς , στον Δικηγορικό Σύλλογο και σεοποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο φορέα προσφορά μηχανικών για την δωρεάν ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μελετών για την νομιμοποίηση και την αλλαγή χρήση του Εκκλησιαστικού Λυκείου σε Δικαστικό Μέγαρο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση που την γνωρίζω καλύτερα από τονκαθένα προς το παρόν φταίει η Αθήνα και μόνο η Αθήνα.
Η μοναδική φορά που τα τελευταία χρόνια ομάδα μηχανικών προσφέρθηκε προς την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου να προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς ήτανε κατά την αρχή της εφαρμογής του Ν. 4014/2011 όταν μια ομάδα μηχανικών πολύ περισσότεροι από επτά έκαναν γνωστή προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίουκ.κ. Εμμανουήλ την προσφορά τους να νομιμοποιήσουν αφιλοκερδώς τα κτίσματα των Ενοριών που υπάγονται στην Μητρόπολη Κιλκίς με μοναδικό κόστος τα έξοδα που τυχόν προκύπτουν. Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης έκανε γνωστή την παραπάνω προσφορά τους προς τους Εφημέριους των Ενοριών αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε διότι για την νομιμοποίηση των εν λόγω κτισμάτων απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας ,μια μελέτη που για την εκπόνηση της χρειάζονται ειδικά μηχανικά μέσα που η αγορά ή ενοικίαση τους κοστίζει ακριβά και οι ενορίες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο κόστος.

Υ.Γ. Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι η ΘέμιςΚατασκευαστική Α.Ε. αδυνατεί και δεν πρόκειταινα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες και διαδικασίες ,αν όντως υπάρχει ομάδαμηχανικών που προσφέρθηκε να ολοκληρώσει τις μελέτες αμισθί να κάνει γνωστή την προσφορά της προς τους αρμόδιους φορείς και να αναλάβει την υπόθεση τώρα.
Αν ισχύει το παραπάνω προτίθεμαινα τους βοηθήσω και νασυμμετέχω κι εγώαπό τη μεριά μου αμισθί,γνωρίζοντας ενδελεχώς την υπόθεση ως αμισθί Τεχνικός Σύμβουλος της Μητρόπολης Κιλκίς,ώστε ναολοκληρωθούν οι μελέτες και να συνεχιστεί η διαδικασία .

Με εκτίμηση,
Αντώνιος Α. Τσάτσης
Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ.
Τεχνικός Σύμβουλος Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου

Σχολιάστε